Kommentar

Mot slutten for kontanter?

Myndighetene vurderer å fjerne tusenlappen. Men 500 og 500 blir 1000, også for kriminelle. I tillegg kan man bli bekymret for framtidige muligheter for å betale anonymt.
Finansdepartementet og Norges Bank vurderer å fjerne tusenlappen. Formålet er å gjøre kriminell aktivitet vanskeligere. Byråkratenes logikk er at det vil bli vanskeligere å oppbevare og smugle kontanter dersom tusenlappen forsvinner. Det trengs da mer plass for å oppbevare en gitt pengemengde.
– I stedet for stadig å bevilge penger til å bekjempe lovbrudd, vil fjerning av tusenlappen være en «show stopper» som er synlig i kriminalitetsbildet. Her kan man bokstavelig talt fylle lommene til kriminelle med kilovis av problemer, uttaler seniorrådgiver Runde Grundekjøn i Finanstilsynet til Aftenposten.

Det er tvilsomt om kriminelle vil la seg stoppe av det økte volumet. Et bagasjerom rommer mange 500-lapper. 1000-lapper er lite attraktive for kriminelle, fordi de vekker for stor oppsikt. En fjerning av 1000-lappen vil dermed ha liten effekt. Dette har også Finanstilsynet pekt på i et brev til Finansdepartementet.

For folk flest betyr det lite eller ingenting at 1000-lappen forsvinner. Kredittkort og nettbank har for lengst tatt over for store kontantsummer. Det er likevel bekymringsfullt at 1000-lappen forsvinner fordi det indikerer starten på slutten for kontanter som betalingsmidler. I lang tid har kontanter vært et sikkert og anonymt betalingsmiddel. Sedler tar ikke med seg sin historie, bortsett fra eventuelle fingeravtrykk. Det finnes mange helt legitime grunner til å ønske å betale anonymt. Kjendisers forbruk har tidligere blitt brettet ut i media etter opplysninger fra illojale bankansatte. Mange ønsker ikke at ektefelle eller familiemedlemmer skal kunne få tilgang til oversikt over forbruket eller lignende. Anonyme transaksjoner kan bli vanskeligere framover.

Et tilleggsmoment er det at staten alt har tatt i bruk betalingsformidling som policy-instrument, det har alt blitt skrevet mye på Liberaleren om forbudet mot formidling av betaling til utenlandske spillselskaper. Med litt politisk kreativitet og et fullstendig elektronisk betalingssystem kan man frykte at opplysninger om forbruksmønstre blir koblet til enkeltpersoner.

Teknologien som sørger for elektronisk betalingsformidling kan også sørge for et system som sikrer anonymitet for betalerne. Slike systemer finnes, men er ikke enkelt tilgjengelige for folk flest. For at dette skal skje må det politisk vilje til. Basert på diskusjonene om datalagringsdirektivet er det tvilsomt at slik vilje eksisterer.

Tags:

5 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Morten
Morten
11 years ago

PRESSEMELDING 10. august 2040, fra Statministerens kontor. (Kontanter som betalingsmiddel er blitt avskaffet i 2021) Med bakgrunn av boikotten mot Israel og Syria vil ikke betalingskort fungere i butikker som selger disse varene. Etter korupsjonsskandalen i Esso vil ikke ditt betingskort fungere hos denne kjeden lengre, og det vil kun fungere hos Statoil. På gårsdagens liste i VG nett over transaksjoner gjennomført hos BBS siste døgn var det det feil at Stortingsrepresentant Per Hansen hadde brukt sitt VISA kort i Narvesen sin filial på Sjølyst kl 22:01. Det var hans datter som hadde lånt kortet, og Hansen var hjemme syk.… Read more »

IvarE
IvarE
11 years ago

Man kan lure på hvor byråkratene (og politikerne) bak dette forslaget har levd de siste 70 årene. Forslaget er kun et ekstra steg på vei mot åvervåkningssamfunnet. Skulle jeg (og jeg antar dette gjelder de fleste, kriminelle eller ei) mot formodning plutselig få noen millioner til overs, som jeg ønsket å skjule for likningsmyndighetene, så ville kontant-volumet vært det minste problemet! Det må da være år eller tiår siden andre enn de laveste småkriminelle tok betaling i kontanter. Unormalt høyt forbruk eller investeringsnivå hos enkeltpersoner eller organisasjoner har *lenge* vært ganske enkelt å avsløre. Svart økonomi har for lengst beveget… Read more »

Kredittkort
11 years ago

Støtter forslaget fullt ut. Personlig betaler jeg aldri med annet enn kredittkort og debetkort og står dermed alltid med sjegget i postkassa når jeg kommer til steder som kun ta tar kontanter. Man sparer vel miljøet også uten at jeg vet eksakt hva pengesedler er laget av.

Harald
Harald
11 years ago

Når jeg er i utlandet bruker jeg kun kontanter. Tar ut i de store filialene, og bruker aldri kort noe annet sted. Man kan gjerne tro at kort er sikkert, men det er her og ikke andre steder. Man har nok et stykke å gå på sikkerheten.

Epp
Epp
11 years ago

Jeg tror jeg kan snakke for alle som har jobbet eller jobber i butikk, restaurant, bar eller andre yrker der man har mye med betalinger å gjøre, når jeg sier at 1000-lappen er en uting som bør fjernes fra sirkulasjon. Det er rett og slett ingen grunn til at den skal eksistere. De aller, aller fleste betaler med kort når man kommer opp i så store beløp, og de som ikke gjør det, kan fint bruke 500-lapper (selv om jeg ideelt sett hadde sett at også den forsvant). Jeg har ikke helt troen på at dette fornuftige tiltaket vil føre… Read more »

Fra arkivet