Ukategorisert

Klokkene ringer for Garcia

Idag er det Perus nasjonaldag. Dagen brukes blant annet til innsettelse av presidenten. Neste år er det valg. Det betyr at klokkene ringer for sittende president, Alan Garcia Perez.

Garcia kan nemlig ikke stille til gjenvalg. Dét forbyr grunnloven. Peru har dermed samme grunnlovsbestemmelse som Honduras.

Ifjor forsøkte Honduras’ daværende president Manuel Zelaya seg på å omgå grunnloven, ved å ville arrangere en folkeavstemning om muligheten for gjenvalg. Han ble avsatt av høyesterett. Til store protester fra verdenssamfunnet. Her hjemme var utenriksminister Jonas Gahr Støre plutselig blitt en ekspert på honduransk konstitusjon. Men jeg har hverken hørt han eller andre klage over at grunnloven i Peru lider av alvorlige mangler. Selv om den altså er lik som den honduranske på dette punktet.

Nok om Honduras. Peru feirer altså i dag at José de San Martin 28.juli 1821 erklærte uavhengighet av kolonimakten Spania. Først i desember 1824 var selvstendighetskampen fullført.

Peru bruker altså denne datoen til innsettelsesseremonien for president. Neste år er det valg. Alan Garcia Perez har idag 1 år igjen av sin funksjonstid som president. Peru har, som de fleste latin-amerikanske land, presidentstyre. Det er presidenten som utnevner regjeringen, og skiftene er nokså hyppige. Garcia utnevnte først sin mangeårige følgesvenn Jorge del Castillo som statsminister i en regjering med kvinnerekord. Senere har han forsøkt seg med mer partiuavhengige statsråder. Ifjor måtte Yehude Simon gå av som statsminister grunnet kontroverser med urbefolkningen i Amazonasregionen. Den nåværende statsministeren er Javier Velásquez, en partifelle av Garcia.

Garcia Perez avslutter nå sin andre periode som president. Den første (1985 – 90) var en katastrofe: Hyperinflasjon, mislykkede forsøk på å nasjonalisere bankvesenet og nøkkelbedrifter, økende fattigdomsrate og voksende terrorisme. I denne perioden ble det foretatt flere massakrer, uten at Garcia noensinne ble stilt til ansvar. Han valgte å rømme landet før valget i 1990.

Garcias efterfølger, Alberto Fujimori ble valgt og gjenvalgt i 1995. Da han ble valgt i et såkalt rigget valg i 2000 efter å ha forsøkt å endre forbudet mot å stille til gjenvalg mer enn én gang, var protestene sterke. Han valgte tilslutt å «hoppe av» under et besøk til foreldrenes fødeland Japan. Men Fujimori ble avsatt av kongressen, og efterlyst for massakre og mye annet som foregikk under hans 10 år ved makten. Han soner nå sin straff. I motsetning til Garcia, som igjen sitter i presidentpalasset.

Garcias parti APRA er Perus mest stabile parti, men de har bare hatt én person i presidentpalasset; Garcia. Forrige gang endte det i katastrofe. Garcia sa i valgkampen 2006 at han ikke ville forsøke seg på den samme politikken igjen. Noe hadde jo han også lært, sa han. I motsetning til de mer populistisk og mer venstrekstreme presidentene i Latin-Amerika har Alan Garcia i sin siste periode holdt en mer sentrumsorientert kurs. Økonomien har vært voksende, selv om Peru er et vanskelig land å styre. Motkandidaten i forrige valg, venstrenasjonalisten Ollanta Humala har for det meste vært taus, og hans partis gruppe i kongressen har sprukket i flere fraksjoner.

En av dem som ventes å stille til valg neste år, er eks-president Fujimoris datter Keiko.

Mest lest

Arrangementer