Ukategorisert

Politikerne bør angre på alle forbudene

På torsdag var det massiv debatt om røykeutspillet som Verdens helseorganisasjon kom med.

I debattene har barn blitt nevnt jevnt og trutt. Faktisk er politikernes omsorg for barna rørende. Oppslaget på NRK.no er bare ett av mange eksempel.

Ifølge Nordmenns røykevaner, en undersøkelse som er utarbeidet av Statistisk sentralbyrå, var det 21 prosent mellom 16 – 74 år som røykte daglig i 2009. Mange av disse har barn. Tallet fra Verdens helseorganisasjon, er at 130 000 barn utsettes daglig for røyk i Norge. Ja, 130 000 barn. Tallet er ikke spesielt overraskende, fordi foreldrer og foresatte har begrenset med muligheter for å innta den daglige dosen med nikotin. Det har de siste årene blitt vedtatt en rekke forbud og hjemmet er snart det siste fristedet.

I lokaler og transportmidler hvor allmennheten har adgang er det røykeforbud. Det samme gjelder i møterom, arbeidslokaler og institusjoner hvor to eller flere personer er samlet. Forbudet i alle disse områdene medfører svært begrenset med plass for å innta sigaretter. Det enkleste for mange som fortsatt røyker, er å velge eget hjem eller egen eiendom. Dermed kan barn bli utsatt for passiv røyking.

Liberaleren vet at statlige reguleringer ikke fungerer, og har en rekke forutsette og uforutsette bivirkninger. Sigaretter i private hjem er uten tvil en bivirkning av politikken som formynderne har presset igjennom.

Tags:

Mest lest

Arrangementer