Ukategorisert

Politikerne bør angre på alle forbudene

På torsdag var det massiv debatt om røykeutspillet som Verdens helseorganisasjon kom med.

I debattene har barn blitt nevnt jevnt og trutt. Faktisk er politikernes omsorg for barna rørende. Oppslaget på NRK.no er bare ett av mange eksempel.

Ifølge Nordmenns røykevaner, en undersøkelse som er utarbeidet av Statistisk sentralbyrå, var det 21 prosent mellom 16 – 74 år som røykte daglig i 2009. Mange av disse har barn. Tallet fra Verdens helseorganisasjon, er at 130 000 barn utsettes daglig for røyk i Norge. Ja, 130 000 barn. Tallet er ikke spesielt overraskende, fordi foreldrer og foresatte har begrenset med muligheter for å innta den daglige dosen med nikotin. Det har de siste årene blitt vedtatt en rekke forbud og hjemmet er snart det siste fristedet.

I lokaler og transportmidler hvor allmennheten har adgang er det røykeforbud. Det samme gjelder i møterom, arbeidslokaler og institusjoner hvor to eller flere personer er samlet. Forbudet i alle disse områdene medfører svært begrenset med plass for å innta sigaretter. Det enkleste for mange som fortsatt røyker, er å velge eget hjem eller egen eiendom. Dermed kan barn bli utsatt for passiv røyking.

Liberaleren vet at statlige reguleringer ikke fungerer, og har en rekke forutsette og uforutsette bivirkninger. Sigaretter i private hjem er uten tvil en bivirkning av politikken som formynderne har presset igjennom.

Tags:

6 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Morten
Morten
11 years ago

Er så lei av at formynderne skal skremme med «de stakkars» barna for å true gjennom all mulig autoritær lovgivning uten å begrunne det vitenskaplig.

Mina
Mina
11 years ago

Det er ganske nedlatende å påstå at røykere utsetter sine barn for passiv røyking fordi de ikke lenger får lov til å røyke hvor og når de vil. Er røykere virkelig så slette mennesker? Røykeforbudet har gjort det mer sosialt uakseptabelt å røyke. Færre begynner å røyke, og det er snarere grunn til å anta at røykerne også er mer bevisste på hvordan de røyker i sine egne hjem. Før var det en selvfølge for røykere å fyre opp uansett hvor de var, slik er det heldigvis ikke lenger. Jeg mener at et røykeforbud i private hjem er en tåpelig… Read more »

Sissi
Sissi
11 years ago

Det er ikke mange plasser der det er lov å røyke. Det er ikke like behagelig i friluft. Dermed blir det i hus, hytte, bil….

simonfur
11 years ago

røykeloven mot å røyke inne på offentlige steder, barer, klubber etc rettferdigjøres jo med at dine grenser slutter der andre sine begynner. Røyk skader jo individet som bruker rusmidlet, og da vil eg helst slippe å bli utsatt for den passive røyken. Detaljereguleringen er det verre med

Anonym
Anonym
11 years ago

Joda, men både hasjrøykerne og sigarettrøykerne burde få ha egne røykeklubber

Fra arkivet

 • Vil du bli diktator?Vil du bli diktator?
  Historiker Frank Dikötter har skrevet en interessant bok med åtte kortbiografier om diktatorer.
 • 26 år med EU26 år med EU
  I november 1993 tok Maastricht-avtalen effekt og EU ble grunnlagt. Avtalen la til rette felles regler for økonomiene i Vest-Europa med en felles valuta.
 • Den merkelige historien om syndeskattDen merkelige historien om syndeskatt
  Dominic Frisby skriver om alt våre formyndere har forsøkt å skattlegge for å endre adferden vår.
 • Fransk feminist henrettetFransk feminist henrettet
  Sterk kost i feministisk manifest: forfatteren henrettet i dag efter parodi av en rettssak.
 • 30 år siden Berlinmuren falt30 år siden Berlinmuren falt
  Da jeg var ung, forstod jeg ikke de eldres følelser for 8. mai 1945. Det endret seg 9. november 1989. Berlinmuren hadde falt.
 • Kom ut av borgen!Kom ut av borgen!
  Du bør kjenne til det retoriske trikset 'motte & bailey'.
 • Læreplaner gir tapereLæreplaner gir tapere
  Nye læreplaner løser ikke det grunnleggende problemet