Ukategorisert

Et konkret tall er ikke nok

Håkon Haugli, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, mener, ifølge VG, at politikerne må sette et konkret tall på hvor mange innbyggere en kommune skal ha.

–I motsetning til de som mener en bør begynne med hvor mange kommuner vi skal ha, mener jeg debatten bør handle om hvilke oppgaver en kommune skal ha. Og deretter bør vi se på hvor stor en kommune bør være. Størrelsen på kommunen handler om hvor robuste de er til å løse oppgaver for innbyggerne, sier Haugli til VG.

Håkon Hauglis oppskrift ligner på oppskriften som ble brukt i Danmark da kommunalreformen trådte i kraft 1. januar 2007. 270 kommuner ble til 98. Som et resultat av reformen ble det 8 500 flere byråkrater i danske kommuner, ifølge en rapport fra CEPOS som Liberaleren har omtalt. Flere byråkrater i norske kommuner vil være en katastrofe. Det er allerede altfor mange i administrative stillinger i norske kommuner.

Mer frihet
Norske kommuner må få mer frihet av staten. Det betyr staten må slutte med en irriterende overstyring. La kommunepolitikerne få anledning til å sette klare grenser for politikk. Mer frihet vil gi større mangfold i kommunesektoren. Ulike lokale løsninger vil stimulere til forbedret bruk av skattefinansierte penger.

KS maner til kommuneopprør, ifølge NRK.no. Et kommuneopprør kan gi kommunene økt frihet.

Debatten om kommunestrukturen er en debatt om organiseringen av offentlig sektor. Det er et ordskifte om enhetsstaten eller ikke. At sentrale kommunepolitikere ønsker et kommuneopprør, betyr at de viser mistillit til den norske modellen det er bred politisk enighet om på Stortinget. Liberaleren ønsker et systemskifte og gjerne et farvel til enhetsstaten.

0 0 vurderinger
Vurdering
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Leirbag
Leirbag
10 years ago

Dette er dessverre typisk kommunistisk/sosialdemokratisk tenkning. Man skal sette en ramme for alt og alle og sånn skal det være. NAV er et ypperlig eksempel på akkurat dette. De påstod at reformen skulle sikre brukerne individuell oppfølging og tilpassing, men hva er det som skjer? Personer kommer til NAV og får beskjeden “beklager, vi kan ikke gjøre det fordi paragrafen sier noe annet, evt loven sier ditt og datt” Og vi ser det samme innen utdanning, innen helse osv. Forøvrig er undertegnede helt enig i at makten må flyttes ifra Stortinget til den enkelte kommune da sentral styring av hele… Read more »

Fra Liberalerens arkiv

 • Må demokrati forsvares?Må demokrati forsvares?
  Mathilde Fasting har skrevet bok om demokrati og statsviteren Francis Fukuyama.
 • 28.juli 1794: Da Terroren endte28.juli 1794: Da Terroren endte
  I 1794 mistet Robespierre hodet. Bokstavelig talt. Det kan hevdes at han mistet det i overført betydning før det.
 • I møte med fiendenI møte med fienden
  Jeg har sett en svært god film om amerikanske høyreekstreme. Jeg deler her noen av mine tanker.
 • La pensjonistene betale full prisLa pensjonistene betale full pris
  I Norge er det slik at den rikeste gruppen må betale mindre enn andre i kollektivtrafikken.
 • KommunazismenKommunazismen
  Den politiske avstanden mellom kommunisme og nazisme er mindre enn folk flest forstår.
 • Med samme begrunnelseMed samme begrunnelse
  Liberalister har alltid forsvart utsatte minoriteter, enten de er homofile eller religiøse fundamentalister. De er alle individer med like rettigheter.
 • Frihandel er alfa omegaFrihandel er alfa omega
  Handelskrig skaper kun usikkerhet, mistillit og tapere.