Ukategorisert

Skjenkepolitikk i Oslo

Etter en hel natt med nyhetsmeldingen om at visepolitimester Roger Andresen mener Oslo er en by med orgier av fyll, spy og vold, er det flott å registrere krefter i Oslo Høyre som ønsker uinnskrenket skjenking i byen.

Dersom Andresen har rett, gjør ikke politiet jobben de er satt til å gjøre. Selv om det er skjenking av alkohol skal både eiendomsrettigheter og orden være på plass.

I førsteutkastet av programmet til Oslo Høyre, kommer det klart og tydelig frem at partiet ønsker en prøveordning med døgnåpen skjenking på enkelte steder i sentrum.

–Det stemmer at vi ønsker en slik prøveordning, sier Rune Aale-Hansen i St. Hanshaugen Høyre til Dagbladet.no.

Noen utfordringer
Det er flott at Oslo Høyre ønsker å liberalisere alkoholpolitikken; en liberal alkoholpolitikk er en god alkoholpolitikk, men liberaliseringstanken møter noen utfordringer.

Oslo Høyre kom omtrent med det samme utspillet foran kommunevalget for fire år siden. Partiet har hatt makt i inneværende valgperiode, men det har ikke blitt døgnåpen skjenking i byen.

Alkoholloven setter klare grenser for skjenkestopp. Skal Oslo Høyre innfri ønsket, må Stortinget endre lovverket eller regjeringen må godkjenne en prøveordning. Begge alternativene er urealistiske og det er ikke stortingsvalg før i 2013. Skulle Høyre og FrP få rent flertall ved valget i 2013, kan ordningen bli realisert på tampen av neste valgperiode i kommunesektoren.

Det siste dilemmaet for Oslo Høyre er konkurransevilkårene mellom aktører som kjemper om de samme gjestene. En prøveordning i deler av byen vil gi enorme fortrinn til enkelte bedrifter. Oslo Høyre bør være opptatt av like konkurransevilkår.

Ja til en liberal alkoholpolitikk, men det bør være et reelt løfte og ikke valgflesk. Forslaget fra Oslo Høyre ligner på valgflesk, ettersom stortingsgruppen ikke har gjort et eneste forsøk på å liberalisere skjenkepolitikken i inneværende periode. Kontakten mellom Oslo Høyre og stortingsgruppen er til vanlig veldig god. God kontakt har ikke medført initiativ fra Høyres stortingspolitikere de siste årene.

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer