Ukategorisert

Forslag på DLD-aksjoner?

Hans Jørgen Lysglimt, tidligere leder av FRIdemokratene, ønsker massive aksjoner mot regjeringens, altså Arbeiderpartiets, ja til datalagringsdirektivet.

Har du ideer til aksjoner som lar seg gjennomføre og ikke minst organisere på kort tid? Skriv ideen som en kommentar!

Lysglimt publiserte følgende melding på Liberaleren:
–Her må det nå arrangeres massive protester. Tirsdag ettermiddag er riktig tidspunkt. Da vil antagelig hektningen av Assange forlenges, og disse tingene hører sammen. NÅ er tiden for å handle, arranger protester. Sit down aksjoner hos Regjeringen osv.

Liberaleren lover å viderebringe gode ideer til aktører som kan organisere en god aksjon!

42 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Lars
Lars
11 years ago

Forslår at de som har tilgang til personlig eller avslørende materiale som angår Knut Storberget, Erna Solberg, Jonas Gahr Støre eller Arbeiderpartiet/Høyre lekker dette på WikiLeaks eller OpenLeaks slik at de får smake sin egen medisin.

norskgoy
11 years ago

Som Lars foreslår. Eller så kan man demonstrere utenfor deres respektive hjemsteder. De vil jo absolutt inn i våres hjem. Så hvorfor skal da ikke folket inn i deres. En hyggelig demonstrasjon utenfor Solberg, Stoltenberg og Storberget sine hjem.

Henrik
Henrik
11 years ago

Man kan gjøre som Gateavisa gjorde på 80-tallet, undersøke søpla deres. Hos Gro fant de sønnens hasjpipe, slankediagrammer og diverse annet som helt klart var et avvik fra offentlig tilgjengelig informasjon.

Loys Doy
11 years ago

føler vi kan gjøre alle de tingene der!
med god samvittighet!

Tor
Tor
11 years ago

he-he, herlig lesning en lørdags ettermiddag. DLD kommer til å bli innført, og om et par år sitter dere å klør dere i skjegget over at alt er som før og at ingen føler seg mere overvåket enn dem har gjort til nå.

Geir
Geir
11 years ago

De kriminelle kommer bare til å bli vanskeligere å oppdage. De kommer til å lære seg å skjule seg bedre. Vanlige folk derimot vil bli overvåket i stor stil.

Tor
Tor
11 years ago

De kriminelle har hele tiden vist at de kunne sette elektroniske spor. Fra den dagen du kjøpte din første mobli har politiet kunnet få vite når, hvor og til hvem du har brukt den. Mange kriminelle grupper vil helt klart forsøke å unngå å bli fersket pga mobilbruk. Men i 62% av saker som det i 2008 ble bedt om innsyn i trafikkdata var dette til hjelp for at sakene ble løst. At de kriminelle er de klokeste i samfunnet har jeg ingen tro på. Å kalle DLD for overvåking er den største bløffen oppi dette. Det at trafikkdata blir… Read more »

Geir
Geir
11 years ago

Det har blitt bekreftet gang på gang at politiet bruker unntak fra rettslige krav o.l. så ofte at unntaket gjerne blir regelen. Først var det bare drapssaker som var alvorlige nok til å benytt overvåkning. I en periode med hysteri på 1980-tallet i USA som spredde seg til Norge ble narkotika sidestillt med drap, og det ble også innlemmet. Siden har det vært 10 år. Nå er det altså 4. Og vi vet jo som sagt at politiet bruker dette regelmessig i mindre alvorlige saker. De tungt kriminelle kommer til å benytte seg av krypterte kanaler. Det er vanlige folk… Read more »

Odd Erling N. Eriksen
Odd Erling N. Eriksen
11 years ago

Aksjoner? Personlig er det ingen DLD-forkjemper som har irritert meg mer enn Helga Pedersen med sin endeløse terping om at folk som er mot DLD er for pedofiles fortsatte overgrep og whatnot – og at de av oss med rent mel i posen ikke har noe å frykte, uansett. Foreslår at noen(tm) setter opp et godt, gammeldags overvåkningskamera i gangen utenfor leiligheten hennes i Oslo. Gjerne webcam med trådløs-støtte – så kan man bare hekte det på et åpent aksesspunkt i nærheten, og hele verden kan kikke på Helga Pedersens dør og se når hun kommer og går. Har hun… Read more »

Morten
Morten
11 years ago

Den Taiwanske politikeren Chu Mei-feng ble filmet mens hun hadde sex (og hele scenen stemmer omtrent med slik kinasex blir beskrevet i pulp fiction) og fikk det hele publisert på nettet.

Henrik
Henrik
11 years ago

Etter det som skjedde i Stockholm idag, blir det en simpel oppgave å trumfe gjennom DLD.

Tor
Tor
11 years ago

Kan noen forklare meg at jeg blir overvåket etter at DLD er innført ift om jeg har vært overvåket siden 1998 da jeg først tok i bruk mobil og internett?

Odd Erling N. Eriksen
Odd Erling N. Eriksen
11 years ago

Tor: Den innvendingen de av oss som har prinsipper gjerne kommer med i forhold til DLD, er at lagringen av informasjon om oss blir mer langvarig og omfattende enn det som tidligere har vært vanlig. Videre er formålet med lagringen uttalt: Man skal ‘lagre alt om alle’ i tilfelle noen av de som overvåkes skulle finne på noe kriminelt. Dette står i en viss kontrast til tidligere praksis – der teleoperatørene måtte lagre informasjon omfattende nok og lenge nok til å kunne fakturere oss for tjenestene vi hadde benyttet oss av, og deretter slette informasjonen de hadde samlet. Videre kan… Read more »

Wirrum
Wirrum
11 years ago

Tor: «At de kriminelle er de klokeste i samfunnet har jeg ingen tro på.» Så din teori er at årsaken til at de kriminelle fortsatt legger igjen digitale spor som oppklarer forbrytelsene de har begått at de er for dumme til å omgå overvåkningen selv om de er klar over at den finner sted? Kan det tenkes at ikke-kriminelle motstandere av dld er smartere enn disse kriminelle, og finner/lager og tilgjengeliggjør verktøy for å unngå å bli fanget opp av dld? Som da de kriminelle i sin tur kan bruke? Og at man dermed, ved å innføre dld vil oppnå… Read more »

Baltzersen
11 years ago

Etter det som skjedde i Stockholm idag, blir det en simpel oppgave å trumfe gjennom DLD.

Det er en simpel oppgave i utgangspunktet. Det blir muligens en enkel oppgave i tillegg.

Tor
Tor
11 years ago

Til Wirrum: Det er mange Stopp DLDere som bruker argumentet at de kriminelle vil omgå DLD og at vi derfor ikke trenger å innføre det. Jeg peker bare på at vi faktisk har datalagring i dag, sågar at vi har hatt det siden den første mobiltelefon og den første internettforbindelsen ble tatt i bruk. Allikevel har trafikkdata stor betydning for å oppklare kriminalsaker, f.eks har trafikkdata stor betydning for å løse 75% av drapssakene i Norge (ref Kripos sin høringsuttalelse). Det er sikkert noen som finner glede å pønske på måter å unngå DLD. Men DLD er ikke noe annet… Read more »

Wirrum
Wirrum
11 years ago

Tor: For det første så besvarer du ingen av spørsmålene mine.

Og for det andre, mange tilhengere av dld hevder at det er det samme som vi allerede har i dag, hvorfor skal vi da innføre det?

Tor
Tor
11 years ago

Wirrum: Jeg føler jeg svarer på spørsmålene dine. Det er uansett en håpløs diskusjon å debattere hvem som er klokest i samfunnet. Men når folk bruker som argument at vi ikke trenger DLD fordi de kriminelle vil gå rundt det, så peker jeg bare på at selv om de kriminelle vet at de kan avsløres av trafikkdata så er nettopp trafikkdata en svært viktig del av etterforskningen i de alvorligste straffesakene. DLD er i prinsippet det samme regime som vi har i dag. For de kriminelle vil DLD oppleves som akkurat det samme uromoment som de har opplevd så lenge… Read more »

Wirrum
Wirrum
11 years ago

Tor: I mitt yrke har vi en tommelfinger-regel som sier at man skal vente med så lenge som mulig med å ta avgjørelser – på det tidspunktet har man mest informasjon tilgjengelig, og kan ta den beste avgjørelsen. Hvorfor løse et hypotetisk problem om 10 år i dag? Jeg oppfatter din argumentasjon slik at DLD i reliteten ikke har noen praktisk betydning i dag – jeg har da problemer med å se hensikten med å innføre DLD i dag. Så til mitt opprinnelige spørsmål; tror du eller tror du ikke det vil komme flere og mer lett anvendelige metoder og… Read more »

Tor
Tor
11 years ago

Wirrum: Selvsagt har DLD en praktisk betydning. Den innfører en plikt for lagring og viderefører en plikt for sletting. I dag kan teleselskapene lagre hvis de trenger det for eget formål, men har i så fall en plikt til å slette senest etter 5 måneder. Vi kan ikke basere kriminalitetsbekjempelsen ut fra kommersielle hensyn og med den rivende utviklingen i telebransjen er det ingen i dag som kan gi garantier for hvor lenge teleselskapene vil fortsette å lagre trafikkdata til eget bruk. Det er derfor ingen poeng i å vente med å innføre DLD. En evt endring i direktivet fra… Read more »

Wirrum
Wirrum
11 years ago

Tor: Da er DLD litt mer enn kosmetikk på dagens løsning, da…? Nå blir jeg litt forvirret her… Nå er vel ikke grunnen til at man publiserer oppskrifter på hvordan man skal unngå DLD basert på et ønske om å hjelpe kriminelle. Grunnen er (vil jeg tro) at man vil hjelpe lovlydige personer som av ulike grunner ikke ønsker å bli overvåket. At kriminelle får tilgang til den samme informasjonen og også vil bli mer oppmerksom på måter å omgå DLD i takt med samfunnet forøvrig er en uheldig bivirkning i forhold til politiets oppklaringsprosent. Det kan jo tenkes at… Read more »

Wirrum
Wirrum
11 years ago

Hovedproblemet til DLD er at det ikke klarer å kompensere for denne negative effekten – dels på grunnen av at den ikke går lagt nok. Og dermed virker mot sin hensikt. Det skal kun være lov til å bruke DLD ved alvorlig kriminalitet. Det er da minst like viktig å få oppklart «mindre alvorlig» kriminalitet. Med DLD får fortsatt østeuropeiske bander herje fritt i våre butikker og svindle eldre i deres eget hjem. Norge vil bli et friområde for «mindre alvorlig» kriminalitet. Og, når Staten først har brukt så enorme summer på å sanke inn dette datamaterialet – hvorfor skal… Read more »

Tor
Tor
11 years ago

Jeg mener fortsatt at DLD ikke er noe annet enn en lettere sminket fastsetting av at ting skal være som før. Å lage oppskrifter på hvordan man skal å unngå å bli «overvåket» er helt klart mulig, spesielt for internettbruk. Men skal man bruke mobilen må man ha et abbonement fra utenfor EU om man skal innbille seg at man ringer «trygt». Forklar meg gjerne hvordan du skal få ringt innenlands uten å sette spor. Jeg vil også gjerne gjenta at DLD overhode ikke dreier seg om overvåking. Det er den største bløffen i denne debatten. Jeg for min del… Read more »

Odd Erling N. Eriksen
Odd Erling N. Eriksen
11 years ago

Tor – Wirrum har i og for seg (med mine subjektive briller) imøtegått argumentene dine på en ryddig måte, men jeg vil oppklare et par feilslutninger: a) Du trenger ikke mobilabo utenfor EU for å omgå direktivet på mobilfronten; har du smarttelefon, har du gjerne mulighet for IP-telefoni over den, også. Sett opp Skype til å sende trafikken via en proxyserver utenfor EU, og du har en telefoniløsning som funker helt fint, og samtidig ikke er sporbar. b) Selvsagt dreier DLD seg om overvåkning; å påstå noe annet er nytale av beste sort. Å forsøke å definere seg bort fra… Read more »

Tor
Tor
11 years ago

Odd Erling N. Eriksen a) Hvis vi ikke kan innføre en metode i kriminialitetsbekjempelsen fordi noen vil klare å unngå metoden så ville Politiet stått fullstendig på bar bakke. Selv om «alle» vet at Politiet kan få tilgang på trafikkdata viser de ferskeste tallene at i 62% av de alvorligste kriminalsakene i Norge så har trafikkdata en stor betydning for oppklaring av sakene. b) Din definisjon av overvåking innebærer at vi alle er overvåket pr i dag, noe som startet for ca 17 år siden. Samtidig har minst 10000 alvorlige kriminalsaker fått sin løsning ved hjelp av trafikkdata, uten at… Read more »

Odd Erling N. Eriksen
Odd Erling N. Eriksen
11 years ago

OK, da skal jeg prøve en gang til. a) Det er ikke først og fremst hensynet til de kriminelle jeg har i tankene. Det er hensynet til alle oss andre. Poenget er at man begår et overgrep mot alle, i håp om å ta de råtne eplene. Vel, kriminelle er også tilpasningsdyktige; DLD vil kanskje gi en midlertidig økning i oppklaringsprosenten (Selv om data fra land som allerede har innført DLD tyder på at ikke engang dette er tilfelle) – men med tiden vil en vesentlig andel av de kriminelle omgå begrensningen – på samme måte som vi alle tilpasser… Read more »

Tor
Tor
11 years ago

Odd Erling N. Eriksen: a) Du kaller DLD et overgrep mot alle. Igjen, det må bety at vi alle har blitt utsatt for systematisk overgrep i minst 17 år ettersom trafikkdata har vært samlet og i visse tilfeller gitt videre til Politiet. Jeg er fundementalt uenig i at vi har vært utsatt for noe overgrep til nå, og ingen har klart å overbevise meg om at vi vil bli det i fremtiden heller. b) At data nå i hovedsak skal samles for å kunne brukes i kriminalitetsbekjempelse bekymrer meg overhode ikke. Alt som kan gjøres for å forebygge og bekjempe… Read more »

Wirrum
Wirrum
11 years ago

Tor: Men – når vi har denne informasjonen tilgjengelig – hvorfor i alle dager skal den være forebeholdt alvorlig kriminalitet? Det er hverdagskriminaliteten som er plagsom for folk flest? Hvorfor vil du ikke hjelpe dem? For ikke å snakke om de følelsesmessige aspektene? «Nei, din forbrytelse er ikke alvorlig nok til at vi kan bruke dld»… hvordan vil det få meg til å føle meg? Strekker jeg ikke til? Datamining, automatiske trafikkbøter, mistenkelig opptreden. Tenk; her sitter vi med et fantastisk verktøy til å ikke bare oppklare kriminalitet – men også å forebygge? Automatisk varsling av mistenkelig aktivitet vil jo… Read more »

Tor
Tor
11 years ago

Hei igjen Wirrum. DLD innføres for å kunne bekjempe terror og alvorlig kriminalitet. Jeg vet ikke hva du legger i hverdagskriminalitet, men f.eks å foreta et basesøk og innkalle alle som ble registret å være i nærheten av et biltyveri er vel litt for drøyt? Det er ingen her i tråden, eller noen andre, som påstår at DLD med sikkerhet hadde kunne stoppet selvmordsbomberen i Stockholm. Trafikkdata vil derimot kunne gi svar på hvem han har vært i kontakt med som igjen kan føre fram til andre som kan tenkes å utføre lignende aksjoner. Vil avslutte for nå med en… Read more »

Odd Erling N. Eriksen
Odd Erling N. Eriksen
11 years ago

Tor: Jeg registrerer at du åpenbart er komplett ute av stand til å innse at noen kan ha prinsipielle motforestillinger mot noe. Som jeg skriver over – én ting er at en teleoperatør må lagre data om hva jeg har foretatt meg lenge nok til å sende en regning, for så å slette dette. Noe ganske annet er at de blir lovpålagt å lagre dataene også etter at fakturering er unnagjort – i tilfelle jeg skulle finne på å gjøre noe kriminelt – eller, for den saks skyld – i tilfelle noen jeg kjenner eller har vært i kontakt med… Read more »

Wirrum
Wirrum
11 years ago

Hei til deg også, Tor! 🙂 Ta alle som har en mobiltelefon og foreta et basesøk. Sjekk når bilen passerte bomringen, og ta et basesøk. Krysskoble søkene, og få ut ett navn. Reis hjem til vedkommende og se bilen stå på gårsplassen. Dataene ligger der – og politiet kan ved noen tastetrykk hente ut gjerningspersonen. Dette er en ettklikks politijobb. Er det ikke litt drøyt å ikke gidde å trykke på den knappen? Mitt poeng ang. selvmordbomberen er at vi ved å utnytte trafikkdatene (som vi allerede har ved innføringen av DLD) på en litt bedre måte kan vi forebygge… Read more »

Wirrum
Wirrum
11 years ago

Og en ting til, Tor. Du skriver: «Hei igjen Wirrum. DLD innføres for å kunne bekjempe terror og alvorlig kriminalitet.» Var dette ment som et argument for at vi ikke skal bruke dataene til mindre alvorlig kriminalitet? Det blir som å si «Nå har jeg funnet opp denne hammeren for å bygge hus, så nei, du får ikke lov til å bruke den til å snekre en blomsterkasse. Den er ment for husbygging.» Greit nok at DLD i første rekke innføres pga av terror og «alvorlig» kriminalitet. Men, når vi først har verktøyet – hvorfor ikke utnytte det maksimalt slik… Read more »

Tor
Tor
11 years ago

Odd Erling N. Eriksen: Slik jeg tolker deg er det greit at politiet kan få ut trafikkdata i dag ved å spørre om lov hos Post- og teletilsynet, samtidig er det greit for deg at den dagen teleselskapene ikke har behov for å lagre trafikkdata så forsvinner muligheten politiet har hatt i over 17 år til oppklare alvorlige kriminalsaker ved hjelp av trafikkdata. Senest i 2009 fant over 600 alvorlige kriminalsaker sin løsning ved hjelp av trafikkdata. Hva er ditt alternativ? Jeg er for lagring fordi dette gjør at politiet får de redskapene de trenger for å bekjempe og oppklare… Read more »

Tor
Tor
11 years ago

Wirrum: Nettopp av personmessige hensyn så har man kommet fram til at det kreves en domstolsavgjørelse før politiet kan få tilgang til trafikkdata. Man må begrunne en mistanke og begrunne hvorfor trafikkdata er viktig for etterforskningen. At man har satt en grense ved alvorlig kriminalitet skyldes flere forhold. F.eks ved høye terskler for utlevering for å ivareta personvernet. Jeg vil foreløpig avslutte med følgende:-) Motstanderene må slutte å omtale DLD som noe absolutt nytt i det moderne kriminalarbeid. Prinsippet anvendes allerede, og data registering/oppbevaring synes å ha en klar effekt i dette arbeid. Det er ikke tvilsomt på noen som… Read more »

Wirrum
Wirrum
11 years ago

God ettermiddag til deg, Tor! Helt enig i at det ikke er noe nytt. Du skal være ganske tett i pappen om du klarer å se en prinsipiell forskjell på lovpålagt sletting av persondata når man ikke lengre har behov for dem for å ivareta kundeforholdet – og lovpålagt lagring i 12 månder. Så du synes personvernet er viktigere enn å finne ut hvem som har stjålet bilen min, hvem svindler på trygden, hvem som kjører for fort etc? Da skylder du meg en svar på hvordan vi skal unngå å tape kampen mot denne formen for kriminalitet. Det holder… Read more »

Wirrum
Wirrum
11 years ago

Det er bare en ting jeg ikke skjønner. Hvorfor skal prøvene destrueres? Da må de jo inn og avlegge en ny prøve neste gang de skal sjekkes ut av en sak. Det måtte jo være mye mer beleilig å ha alt i et register, så kunne man bare hente dem ut fra der neste gang. Jeg er overbevist om at politiet kunne jobbet mer effektivt og raskere sirklet inn gjerningsmannen hvis de hadde hatt et slikt register. Så kunne vi brukt politiressurser på andre ting enn å samle inn dna fra de samme personene om og om igjen… La oss… Read more »

Odd Erling N. Eriksen
Odd Erling N. Eriksen
11 years ago

Tor: Jeg synes jeg har terpet nok på begrepet /prinsipper/ nå til at det neppe har noen hensikt å gjenta det. Det som iofs frustrerer meg mest, er din tilsynelatende blinde tiltro til myndighetene; selvsagt vil ikke omfanget av saker som vil bli forsøkt oppklart gjennom DLD bli endret med tiden; selvsagt vil ikke dataene komme på avveie; selvsagt vil ikke DNA-profilen som ble tatt av deg bli lagret for senere bruk, etc, etc. Apropos eksempelet ditt om bomringer, kortbetaling etc. så er det en viktig forskjell på dette og DLD (Uten at jeg forventer at du skal ta dette… Read more »

Tor
Tor
11 years ago

Odd Erling N. Eriksen: Jeg har tidligere skrevet «For øvrig er det ikke meg i mot at flere kriminelle blir satt på plass. Om DLD senere utvides for å kunne ta nye typer kriminalitet eller fange opp at de kriminelle bruker andre metoder er det bare positivt.» Vi har ikke snakket om at data kan komme på avveie. Det er klart at det kan skje, men det har ikke skjedd de 17 årene vi har hatt innsamling av trafikkdata fra mobil og internett. De foreløpige resultater fra evalueringa av DLD sier «there is no evidence that it has led to… Read more »

Tor
Tor
11 years ago

Hei Wirrum: Kan du gi meg et eksempel på at noen etter 1992 har fått avslørt for andre, etter at trafikkdata har kommet på avveie, at «du har vært i kontakt med Olafia-klinikken etter firmaturen til Thailand. Eller kollegaene dine får vite at du jevnlig besøker youporn.» Slike eksempler er rett og slett tåpelige, men de er ikke enestående når det gjelder argumentasjon fra de som er i mot DLD. Alt fra Stasi, til høystakker og til dette. Det føyer seg også litt inn i mønsteret at motstanderene fremstiller seg selv som overlegne. Indirekte mener du f.eks at man er… Read more »

Wirrum
Wirrum
11 years ago

Hei sveis til deg, Tor. Litt amper i dag? For å ta bergen-saken først, så nei, jeg latterliggjør den ikke, men siden du trekker den frem som et kroneksemple på fordelene med dld så viser jeg bare noen svakheter som dld også medfører. F.eks. at det kan se ut som om det i ett tilfelle feilaktig trakk en uskyldig person som ikke har vært i nærheten av åstedet inn i saken, og hvor det virker svært urimelig at han på bakgrunn av (tilsynelatende feilaktig) trafikkinformasjon blir bedt om å avlegge dna-prøve. Og hvordan denne personen opplever svekket tillitt til politiet… Read more »

Tor
Tor
11 years ago

Wirrum: Det er ikke jeg som brakte Bergens-saken inn i debatten, og jeg har da ikke sagt at det er noe kroneksempel ift DLD. Det er jo opplagt at minst 99% av de som nå er innkalt er uskyldig, kanskje alle. Det blir ikke opp til den enkelte å la være å møte opp fordi man ikke passer til et signalement. Mobilen til vedkommende som står fram i media er på den lista politiet går ut fra. Hvorfor ikke møte opp å få avklart de faktiske forhold? Det hele er jo snakk om å hjelpe politiet i etterforskningen av en… Read more »

Wirrum
Wirrum
11 years ago

Hei, kjære Tor! Et interessant spørsmål du kan stille deg selv og tenke på i løpet av julen: Finnes det ingen grense for hva vi skal tillate politiet å gjøre for å oppklare kriminalitet? Og, hvis du kommer til at svaret er at det finnes en grense; hvor synes du den grensen bør gå? Hva er en passende strek å trekke? Bør det ligge noen prinsipper til grunn når vi trekker disse grensene? Evt hvilke? Ville ikke du satt pris på om politiet gjorde alt de kunne hvis det var ditt hus som ble utsatt for innbrudd? Din bil som… Read more »

Fra arkivet