Ukategorisert

Selv Gerhardsen ble sliten, Voe

Bloggeren Voe, alias 15-åringen Emilie Nereng fra Hønefoss legger ned Norges mest leste blogg efter to års drift. Tidspress og negative kommentarer oppgis som grunn. At fenomenet Voes sorti gir store medieoppslag er ikke til å undres over. Saken viser flere negative trekk ved det norske samfunnet. F.eks at det er typisk norsk å være misunnelig. Og opptatt av kjendiser.

Oppdatert: Artikkelen nedenfor er korrigert efter påpekning av faktafeil.

Voe er en vakker 15-årig pike som skriver forholdsvis reflektert og sammenhengende. Kombinasjonen av skjønnhet og evner tiltrekker både lesere og næringslivet. Ungdom vil ikke bare lese om film- og musikkjendiser men også om et liv og en hverdag de kan kjenne seg igjen i. Istedenfor å dyrke store stjerner kan de lese om og se opp til en av sine egne.

Næringslivet vet at ungdom er en kjøpesterk aldersgruppe og ser muligheten til øket omsetning gjennom såkalt produktplassering. De skaffer seg (sannsynligvis) billig omtale av sine produkter, og risikerer i liten grad negativ reklame. Som en av de såkalte rosabloggerne sier: «Jeg omtaler bare produkter jeg liker». At de unge rosabloggerne ikke har like stor kunnskap om skattereglene som interesse for stadig nye klær, sko og annet de kan pynte seg med og vise frem, bekymrer sikkert ikke markedssjefene i bedriftene som sender «goodie-bags» på døren.

Det er imidlertid helt andre forhold enn skattereglene som kommer i fokus når Voe slutter å blogge. Fenomener som jeg ikke oppfatter som positive trekk ved det norske samfunnet.

Det handler om kjendiseri, misunnelse og jantelov.

Alle elsker å lese om kjendiser
kan det ihvertfalll virke som. Det er ikke uten grunn at Se og Hør lever i beste velgående, og at filmen om ukebladets metoder floppet. Kjøper du tabloidavisene på en hvilken som helst dag kan du komme i skade for å tro at du står med Se og Hør i nytt format i hånden. Jan Erik Fåne har et nyttårsforsett om hvordan han skal motvirke kjendiseriets fordummende virkning når han leser nettaviser.

Når en ung og vakker pikes blogg blir større på nett enn de fleste aviser, interesserer det naturligvis media. Når hun «kriger» med andre toppbloggere, blir det mer personfokusering og konfliktstoff i mediene. Krigen i Tsjetsjenia? Mishandlingen av Gaza? Glem det! Det er konflikten mellom Voe og Ida Wulff som gjelder!

At journalister som har bidratt til å skape fenomenet Voe sørger for større omtale enn noensinne når Voe bestemmer seg for å logge av, burde ikke overraske noen. De sørger bare for å gi sine egne arbeidsgivere flere lesere, mer klikk på nettsakene sine, og for oppfølgning flere dager i strekk med relaterte saker.

At noen vil kokettere med å spørre «Hvem er Voe» er bare søtt. Men det er bare å ta for seg de største avisenes kommentar- og lederartikler den siste uken. Du finner garantert én eller flere om Voe. I hver eneste en. Men det er ikke bare fordi det er oppsiktsvekkende at Voe logger av, men fordi man kan få satt søkelys på viktige temaer relatert til saken (mer eller mindre).

Det er naturligvis også derfor jeg omtaler Voe. Jeg har vært innom bloggen hennes noen ganger, men langtfra vært noen fast leser. Derimot har jeg lest det meste av nyhetssaker. Fordi jeg blogger selv, fordi sosiale medier interesserer meg – og fordi både medienes utvikling og samfunnsutviklingen generelt interesserer meg.

Netikette – det går nedover med dannelsen
Enkelte «voksne» rosabloggere har gitt uttrykk for at så unge jenter som Voe ikke burde utsette seg for å blogge. De gir egentlig uttrykk for det samme som sies i det gamle ordtaket; «er du med på leken får du tåle steken». Men samtidig sier de at 15-åringer ikke kommer til å takle den tøffe tonen på nettet.

Uten å ta stilling til hvor mye en 15-åring bør tåle, skal man ikke ha lest mye debatter på nett før visse trekk faller på plass: Mange tør ikke kommentere under eget navn, men bruker alias. Det kan være mange gode grunner for det. Men ofte er det like slående at de som er anonyme er de som kommer med mest usakligheter og flest ukvemsord. Mange nettdebatter fremstår som internetts svar på gammeldagse dovegger; en verbal kloakk av både meninger og uttrykk. Når varianter av disse nettets kloakkstrømmer finner veien inn i rosabloggenes kommentarfelt kan det renne over. Men det finnes måter å få bukt med slikt på. Mer om det siden.

Forskjellen på rosabloggernes kommentarfelt og nettdebattene i norske nettaviser er at hos sistnevnte er det ofte politikk det handler om. Selv om debattene ofte vris til personlige karakteristikker ved politikere og andre maktmennesker. Hos rosabloggerne er det deres egne temaer (og personlighet) som kritiseres; klær, sminke, utseende etc. Men utsagnene er like illeluktende. Forskjellen er mottagers evne til å overse kritikken.

Typisk norsk å være misunnelig
I en nyttårstale for noen år siden sa Gro (Harlem Brundtland, norsk statsminister) at «det er typisk norsk å være god». Et populært utsagn i tiden rundt OL på Lillehammer. At en sosialdemokratisk statsminister sier dette er et forsøk på å skjule det som er om ikke skapt av sosialdemokratisk ideologi så ihvertfall gitt næring av den: Misunnelse. Det er snarere typisk norsk å være misunnelig. Misunnelsen er perfekt oppsummert og uttrykt i Janteloven. Første bud er: Du skal ikke tro at du er noe.

I norsk skole er mobbing et markant problem. Mobbing er også barn og unges utøvelse av Janteloven. på Stortinget utøver politikerne Janteloven gjennom skattesystemet. Mobbing har forlengst beveget seg fra skolegården og inn på nettet; på Facebook, msn – og i bloggenes kommentarfelt.

Voe var lei av negative kommentarer. Ikke bare på kommentarfeltet på egen blogg, men også på gaten i Hønefoss. Hun har sikkert opplevet sin del av bakvaskelser, sladder og lignende uttrykk for norsk misunnelse og jantelov.

At tenåringsjenter er misunnelige, og gir uttrykk for det, er ingen overraskelse. Unge jenter kan være nokså ondskapsfulle. På nettet får de mulighet til å mobbe anonymt. Det som derimot overrasker er at ikke Voe, hennes mer profesjonelle rådgivere i bloggmiljøet, og faren, ikke har benyttet muligheten til å sperre bloggen for anonyme kommentarer. Det har selvfølgelig sine ulemper å stenge en så populær blogg for anonyme kommentarer, men så slipper man sannsynligvis mer av de negative kommentarene. At det blir færre kommentarer – også positive – blir en kalkulert pris for å slippe nettmobbingen.

Selv idag har barn og unge problemer med å bli trodd når det gjelder mobbing. Ingen som ser mobbing på nett kan være i tvil om hvordan dette uttrykker seg og oppleves utenfor nettet. Grusomhetene og onskapsfullheten blir bare mer synlig på nettet. Skal man komme noen vei, må man bekjempe mobbing overalt. Også på nett.

Nettavisens sjefsredaktør Gunnar Stavrum skrev i efterkant av Voe-saken om den fullstendige mangel på dannelse så fort man får tilgang til internett.

Stavrum har gode poenger. På nettet har man tilgang til moderasjonsverktøy. Disse bør brukes. Flere og flere gjør det. Den som ønsker å kommentere må registere seg. Slik kan man følge sporene efter mobbere og stille dem til ansvar.

Liberaleren er privilegert. Det er sjelden det benyttes skjellsord eller personkarakteristikker i debattene under våre artikler. Selv om vi ikke modererer ved å kreve fullt navn av den som skal kommentere hos oss. I hele vår 11-årige historie er det kun én gang at en person er blitt utestengt. Og da efter gjentatte oppfordringer om å vise netikette.

Iscenesatt virkelighet
Voe er ikke bare en mer vellykket 15-årings dagbok på nett. Hun er et kommersielt produkt. Bloggen fremstår som svært profesjonell. Men det er ikke noe vanlig «femtenåringliv» bloggen forteller om. De færreste får betalt for å prøve ut nye produkter, opptre på VG-listens topp 20-show etc. Voe fremstår som så vellykket at de som streber efter det samme, men har minimale muligheter til å oppnå samme fordeler kan bli deprimert, misunnelig – og gi uttrykk for det. Det er ikke nok å slutte å lese bloggen hennes, nei i selvplagingens navn fortsetter man å lese – og gir i tillegg uttrykk for hvor mye man misliker Voe.

Selv om de negative kommentarene har spilt en rolle, synes jeg det er lagt lite vekt på krysspresset. Hun er tross alt skoleelev, og skal ha et liv med venner og familie. Men det ble for mye å skrive tre bloggposter om dagen. Men hvorfor skulle hun det? Forpliktelse overfor leserne? Kanskje? Forpliktelse overfor produktplassererne? Naturligvis. Disse to forpliktelsene kan ha blitt for mye å håndtere, sammen med krysspresset som gjelder skole, venner og familie.

Vampus hadde i en bloggpost om samme tema følgende gode poeng: «Det er krevende å oppdatere og videreutvikle en blogg over tid, og jo mer profilert man er, jo mer krevende blir det.»

En hobby er noe man har til man går lei. For Voe var det en hobby, men også en inntektskilde. Likevel: Hun er bare 15 år, bor hjemme, og er skoleelev. Hun trenger ikke blogge hvis hun ikke vil.

Ta et oppgjør med Janteloven
Som individ er noe av det viktigste du gjør, uansett alder, å sette grenser. Du skal selv avgjøre hvor grensen går for hva du kan akseptere. Det er ikke alltid du får til de endringene du vil hos andre, og da må du foreta noen endringer hos deg selv. Voe kunne neppe forvente at all misunnelse forsvant over natten. Å forvente kun støttende kommentarer er i beste fall utillatelig naivt. Hennes valg var å heve seg over det, sørge for moderasjonsverktøy – eller slutte å blogge.

Det er lov å bli sliten. Selv Einar Gerhardsen ble sliten, og tok pause som statsminister. Han valgte å fylle andre krevende roller. Uansett hvor man er i livet er det nok av oppgaver å ta fatt på. Noe av det viktige i en usikker ungdomstid er å klare å utvikle selvtilliten sin. Ulrikke Lund har skrevet en bloggpost om å være ung, jente og blogge – og ha selvtillit.

Sosiale medier er en ny virkelighet. Men negative trekk ved den gamle virkeligheten blir dessverre ikke borte av seg selv. Det beste hadde vært om vi alle tok et oppgjør med Janteloven – hver dag.

Jeg ønsker å bidra til følgende;

– det skal være lov å lykkes
– det er bra å glede seg når andre lykkes
– det er bedre å gripe tak i eget liv enn å egre seg over andres
– det skal være lov å tjene penger når man lykkes

Hva vil du bidra med?

16 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Galskapisystem
Galskapisystem
11 years ago

Her bommer du dessverre kraftig Pleym.

» Fenomener som jeg ikke oppfatter som positive trekk ved det norske samfunnet.

Det handler om kjendiseri, misunnelse og jantelov.»

Du mener altså at kjendisfokus er noe særegent for nordmenn og det norske samfunnet. Det er det ikke.

Det er et typisk trekk og et klart sykdomstegn på den vestlige verdens forfall.

En gang i tiden var Bach og Mozart det hotteste innen musikk.

Nå er det Justin Bieber og Lady Gaga.

I rest my case.

Roald Bentzen
Roald Bentzen
11 years ago

Landsmoderen sa det jo selv i en nyttårstale; Det er typisk norsk å være (selv)god!

Anonym
Anonym
11 years ago

Bra tenkt, Pleym. Men tror du virkelig det er et typisk skandinavisk fenomen – altså Janteloven? Og er det ikke blitt litt bedre enn det var? Noen bloggere har også blitt kritisert for å rakke ned på andre. F.eks. den svenske bloggeren som fikk kastet egg etter seg. Er det ikke legitimt å bli sinna når en kjendisblogger står for holdninger man ikke liker? Er det kanskje måten man uttrykker sinnet på som er avgjørende? Og er det virkelig så farlig med litt sinne? I enkelte kulturer tar man lettere på litt skriking og banning enn i Norge, forresten (f.eks.… Read more »

Anonym
Anonym
11 years ago

(den amerikanske ambassadørens karakteristikk «selvgode moralister» var ganske bra synes jeg)

Anonym
Anonym
11 years ago

Jeg er enig med artikkelforfatteren om misunnelse. I artikkelen er det beskrevet godt hvordan den virker i Norge. Og det er flaut.

Tom V
Tom V
11 years ago

hehe, vis meg den ungdomskulturen i vesten som ikke dyrker misunnelse. I dare you to find one..Disneys filmer speiler ikke virkeligheten, så de teller ei.

Ærlig talt: du må finne et særnorsk eksempel for å dra fram jante enn fjortisers universelle misunnelse på en fjortis.

Anonym
Anonym
11 years ago

Er dette et varsel om hva som kanskje kommer av forhåndssensur på Liberaleren dersom vi som kommenterer går for langt? Hvem er det som ble utestengt, forresten? En med initialene N.D. som har blitt utestengt en del andre steder også? Og hva gjorde vedkommende, rantet ukontrollerbart? Og godtok vedkommende det uten videre? Sperret dere på IP?

Tomas
Tomas
11 years ago

Heisann, gode kommentarer her. Det jeg har å kritisere på Voe, handler egentlig ikke om henne, men om, som du sier, irritasjon på hvordan media reagerer. Voe er egentlig bare en vanlig jente som skriver og bruker ytringsfriheten sin. Men det er måten media reagerer og hauser dette opp. Som samfunnsengasjert så har jeg en klump i magen når saker som mangel på oppfølging av millitærskader må dele plass eller vike for nyheten om at Voe legger ned bloggen sin. Når man i tillegg blogger selv om sosialpolitiske ting og føler at man faktisk har synspunkter som oppfordrer til debatt,… Read more »

Jonny S
Jonny S
11 years ago

Er helt enig med artikkelforfatteren: – det skal være lov å lykkes – det er bra å glede seg når andre lykkes – det er bedre å gripe tak i eget liv enn å egre seg over andres – det skal være lov å tjene penger når man lykkes Synes faktisk det er herlig at personer som «Voe» byr så mye av seg selv. Hun er ung og vakker, ingen tvil om det, men hun er en positiv og modig jente. Hun VIL noe med livet sitt. La henne få gjøre dette. Er så glad for alle som ønsker å… Read more »

Anonym
Anonym
11 years ago

Det er bra å glede seg når andre lykkes, men det må være lov å bli litt forbanna på enkelte folk i yrkesposisjoner også. F.eks. at norske journalister ofte lager simple saker i forhold til kvalitetspressen i utlandet, at veiene inn til enkelte yrker er blitt ekstremt firkantede i vårt Arbeiderparti-støpte sosialdemokrat (f.eks. at nesten alle journalister i NRK har gått på journalisthøyskolen i Volda). Det kan være sunt å ergre seg, tror jeg. I hvert fall å få utløp for det og snakke om det, slik at man lettere kan håndtere egen irritasjon over slike ting. Det er mye… Read more »

Anonym
Anonym
11 years ago

For å utdype litt: veldig mange med utdannelse fra utlandet rapporterer å bli devaluert og forsøkt tvunget inn i et firkantet system når de kommer til Norge, der man ikke setter pris på noe annet enn det som er norskt. Selv om den utenlandske utdannelsen ofte er langt bedre. De som da lykkes innenfor det norske – ja, da må det lov å være forbanna på systemet, i det minste, og kanskje også i enkelte tilfeller de som er i disse posisjonene. Jeg er i hvert fall generelt ganske irritert på hvordan ting fungerer i Norge, og ser på det… Read more »

galskapisystem
11 years ago

«Samtidig vil folket ha brød og sirkus, og noen mener jo de mest geniale avisene er de som reflekterer nettopp de mest tabloide, banale av menneskets behov.» Det er vel ingen tvil om at folket vil ha brød og sirkus, men jeg tror også folket vil ha informasjon og å få servert gode, samfunnsrelevante nyheter med informasjon. Jeg kjøper ikke argumentet om at folk kjøper/leser de tabloide avisene for at det er hva de vil ha. Jeg tror rett og slett latskapen har vunnet og at folk kjøper/leser ting på bakgrunn av gammel vane eller grunnet enkelte ting i en… Read more »

Anonym
Anonym
11 years ago

En journalistveteran jeg kjenner i NRK sier han er helt enig, at de fleste er late og bare vil heve lønn. En annen jeg kjenner, som var journalist i VG på 70-tallet, mener at journalister bruker størsteparten av dagen til å oversette og forenkle sensasjonelle nyhetssaker fra utenlandske aviser, med mest mulig overfladisk vinkling. Medier som The Guardian, Le Monde, Liberation, NY Times og Al Jazeera produserer materiale av langt bedre kvalitet. I Oslo er Aftenposten og DN helt OK, men holder ikke samme standard som noen av de overnevnte synes jeg. Resten er søppel, og Morgenbladet synes jeg faktisk… Read more »

Odd Erling N. Eriksen
Odd Erling N. Eriksen
11 years ago

Anonym – lang på vei enig; Morgenbladet har så absolutt sin misjon, men er etter min mening mer et magasin enn en (uke)avis.

BT er (eller var, iallefall, da jeg flyttet fra Bergen for noen år siden) en meget oppegående avis.
Et par gode kommentatorer, og ikke minst – vilje og ressurser til også å grave når man fikk ferten av en god sak.

I tillegg unngikk man de verste tabloidoppslagene; i Bergen har man BA til slikt. 🙂

trackback
11 years ago

[…] ønsker å korrigere faktafeil i artikkelen Selv Gerhardsen ble sliten, Voe som vi publiserte 17.januar. Artikkelen inneholdt en påstand som ikke kan kildebelegges, og som i […]

trackback
11 years ago

[…] med mange andre – ifølge Nettavisen. Liberaleren omtalte hennes eksit i artikkelen “Selv Gerhardsen ble sliten, Voe” og korreksjon av førstnevnte her. Liberaleren har sin egen rosablogger-favoritt. […]

Fra arkivet