Ukategorisert

Lex Amelie: Trangere enn et nåløye

Godt nytt til papirløse asylsøkere som har fått avslag: Du kan komme tilbake til Norge og jobbe. Hvis du har tilbud om jobb med årslønn over 500 000 kr, eller har en så spesialisert utdannelse at ditt like ikke finnes på det norske arbeidsmarkedet.

Madina Salamova, også kjent som Maria Amelie, var fortvilet over regjeringens nåløye igår. Selv om det først og fremst er tilpasset henne og svært få andre. For hun håpet å unngå å måtte reise tilbake til Russland.

Madina har en overraskende dårlig realitetsorientering og oppfatning av egen situasjon. Dét svekker hennes sak og omdømme i opinionen. VG skriver idag at folkemeningen allerede er iferd med å snu. Det kan både skyldes at både hun og hennes nærmeste støttespillere viser at de har en urealistisk oppfatning av virkeligheten, men også at historien til Madinas familie nå er blitt kjent. Gjennom en mer nyansert fremstilling av hennes sak og historie har folk fått et bedre grunnlag til å danne seg en mening om utvisningen av henne.

Madina må ha dårlige rådgivere, som selv efter statsminister Jens Stoltenbergs utvetydige signaler i Stortingets spørretime onsdag ikke har klart å formidle en bedre forståelse av virkeligheten til henne. At hun har håp og drømmer som holder frykten for utvisning i sjakk er til å forstå. At hennes støttespillere er så naive, er merkelig. Og i en slik situasjon utillatelig. De har gjort henne en bjørnetjeneste, hvis de har formidlet at de skal klare å forhindre at hun ble sendt ut av landet.

Jens Stoltenberg var veldig klar i Stortingets spørretime. Den som har fått avslag på sin asylsøknad må reise ut av landet. Å unndra seg utreise betyr at politiet kan bruke tvang for å iverksette vedtaket. Ingen burde være overrasket over hans utsagn. For bak Madina står en kø av ansiktsløse mennesker. De lever i skjul. Ingen vet hvor mange de er. Det skulle ikke forundre meg om de fleste av dem har et større og mer legitimt behov for beskyttelse enn Madina. Hadde Jens Stoltenberg onsdag firet så mye som en milimeter på betingelsen om utreise, ville den ansiktsløse køen av personer med avslag på sine asylsøknader ha materialisert seg – alle med et håp om at endelig kunne de unngå hjemreise. Derfor var hverken bønner, blogginnlegg, fakkeltog eller solospillende SV’ere nok. Å la Madina få bli – og bytte kø fra asyl til arbeidsinnvandring – fått konsekvenser ingen idag kan ane omfanget av.

Isteden har regjeringen klart å finne en løsning trangere enn det bibelske nåløyet. Madina kan få komme tilbake på kvoten for arbeidsinnvandrere fra området utenfor EU/EØS – hvis hun har en eskpertkompetanse en potensiell arbeidsgiver ikke kunne finne innenfor detteg geografiske området, eller hun måtte ha tilbud om jobb med en årslønn høyere enn 500 000 kr. Hun har skrevet masteroppgave for Statoil, og hun har fått jobb i Teknisk Ukeblad. Hun kunne derfor fått jobb som tilfredstiller begge de to vilkårene, men har valgt jobb i TU. Hvis hun i tillegg til å sloss for sin egen sak skulle være en brekkstang for køen bak henne, har hun lykkes med det første men ikke med det siste. Det kan godt hende hun har en berettiget frykt for å vende tilbake til Russland. Men tårene hennes kan like gjerne skyldes erkjennelsen av at kampen for resten av køen mislyktes i denne omgang.

Flere enn Madina kunne ha behov for en realitetsorientering. Kampklare SV’ere trodde at de endelig hadde funnet saken som skulle få partiet på offensiven efter en elendig høst både for SV og regjeringen. De trodde muligens at bare folk flest fikk kunnskap om den harde, norske politikken – og de mange tragediene bak avslagen – så ville folkeflertallet støtte en oppmykning av asylpolitikken. De trodde kanskje at noen fakkeltog kunne tvinge Arbeiderpartiet i kne.

Ap har ikke snudd i kampen for monstermastene i Hardanger, og heller ikke latt seg påvirke av at folk i Møre og Romsdal føler seg ført bak lyset i sykehusstriden. Skulle den såkalte asylopposisjonen – som nærmest ble utradert ved stortingsvalget i 2009 – skremme Ap? Arbeiderpartiet vet at folk er sin egen lommebok nærmest. Det er solidaritet blant nordmenn – men den gjelder først og fremst deres egne landsmenn. Av og til lar man seg røre til å gi noen hundrelapper til TV-aksjonen, eller bli PLAN-fadder. Men en permanent situasjon som truer velferdsordninger og kanskje arbeidsplasser? Glem det! En endring av asylpolitikken er ikke aktuell politikk for Ap. Neppe heller for FrP og Høyre. Og det er der frontlinjene går. Mellom disse tre partiene og resten.

Lite skaper så mye misnøye og frustrasjon i Ap som solospill og sabotasje. Det er jo først og fremst den kollektive solidariteten med fattede beslutninger som er Aps kanskje fremste kjennetegn. I skarp kontrast til den farverike og mangfoldige partikulturen i SV. Soloutspillene fra SV’ere da «Marie Amelie»s sak ble kjent, må ha provosert Ap’ere. Og indignasjonen har vokst i takt med at hennes families virkelige historie ble kjent. Samtidig som hennes støttespillere fikk ansikt; det er den samme gamle gjengen som alltid har gjort livet surt på Aps venstre side. Når FrP protesterer på fremgangsmåten i saken, er det jo fordi kriminelle asylsøkere virker å ha fått varig vern-stempel av riksantikvaren mens ressurssterke, pene jenter med vilje til integrering blir satt på porten.

Marie Amelie/Madina var ikke papirløs. Hennes familie kom med falske papirer, og slik klarte hun også å gå hele veien i det norske skolesystemet. Hennes familie var ikke politisk eller religiøst forfulgt, men hørte tvert imot til eliten i Russland. Feilslåtte investeringer og at deres politiske kandidat tapte valget i Nord-Ossetia var starten på marerittet. Hennes vakre ansikt og vinnende vesen, hennes vilje til integrering, hennes språk og utdannelse – alt som i utgangspunktet gav sympati – blir mer forståelig når man ser på hennes bakgrunn. De sloss ikke for politisk eller religiøs frihet, men for fortsatt velstand og privilegier fra politiske venner. Det vil overraske meg om ikke de blant hennes støttespillere som ikke kjente hele sannheten, nå føler seg en smule ført bak lyset. Det burde de ihvertfall gjøre.

Å finne en løsning tilpasset Madina Salamova og få andre var utfordringen. Så små endringer som mulig, men så store som nødvendig var dét regjeringen måtte få til. Og endringer i norske regler er én sak. Men Norge er med i Schengen-samarbeidet. Vi skal ha med EU på laget, også. Det er legitimt å ville endre norsk asylpolitikk. Liberaleren vil endre norsk innvandringspolitikk. Vi jobber for dette, men vi forsøker å gjøre det med rene ord. Det var i utgangspunktet et lurt trekk å gjøre vakre Marie Amelie til frontfigur for oppmykning av norsk asylpolitikk. Men sannheten om Madina Salamova har ført til motsatt resultat. Hun vil bli ønsket velkommen tilbake. Men den varme velkomsten som blir henne til del vil ikke fjerne den kalde skulderen som de aller fleste andre asylsøkere med avslag får fra den store majoritet i det norske samfunnet.

Det var ikke mange fakkeltog for kosovo-serberne før jul ifjor. Stoltenberg har naturligvis rett i at det er de lange linjer og prinsipper som må utforme politikken og reglene, ikke et vakkert ansikt. Det er lov å bli betatt, men man trenger ikke miste hodet av den grunn. Jan Arild Snoen hos Minerva efterlyste for to dager siden folkeopprøret i denne saken. Han påpeker at det ikke kom, og at mediene må sies å ha begrenset makt. Dagens måling hos VG gir ham rett.

Norge kan trenge flere innbyggere som Madina Salamova. Men først og fremst trenger vi mange flere innvandrere som ikke er som henne.

22 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Bullseye
Bullseye
11 years ago

Det er utrolig mye som skurrer ved denne personen, og den ferske spørreundersøkelsen viser at folk har fått tid til å tenke. Jeg er også så lei så lei av hele denne saken, og har vært det i mange dager. Men når “Marias” advokat bruker dette som hovedårsak til de dårlige tallene sett fra klientens synsvinkel, opplever jeg dette som temmelig frekt. Det er å undervurdere enkeltindivid, og klassifisere oss som en eneste stor bevegelig masse som kun er følelsesstyrt. Hvis “Maria” får arbeids- og oppholdstillatelse i Norge forventer jeg at hun blir rettslig forfulgt på grunn av sin skatteunndragelse… Read more »

Menneske
Menneske
11 years ago

Jaja – enda en «forklaring» på hvorfor systemet aldri tar feil ! Veg kollisjoner mellom system og menneske, er det mennesket som taper. Og dere som forsvarer Jens og co mener tydeligvis at det uansett skal være slik. Likhet for loven handler om at like saker skal behandles likt. Ikke at alle saker skal behandles likt ! Og det er derfor at denne nye finurlige tolkningen fra Jens og co heller ikke hjelper noen. Bare later som den gir en ferniss av menneskelighet og fornuft. Det avgjørende er fortsatt ikke tatt opp til realitetsbehandling; at barn blir stilt til rette… Read more »

Pleym
Pleym
11 years ago

Menneske, det er mulig at du ikke har lest så mye på Liberaleren – og heller ikke artikkelen særlig nøye. Vi er for åpne grenser. Når det er stengte grenser med visse åpninger forholder vi oss til det. Madina kom med falske papirer. Saken til familien hennes er vurdert flere ganger både i Finland og Norge. Hun oppfyller ikke kravene til beskyttelse. Hun har fått avslag, og beskjed om å reise. For mange år siden. Hun har unndratt seg utreise. Altså brutt loven. Hva mener du man skal gjøre med folk som bryter loven? Liberaleren vil ha mer arbeidsinnvandring, men… Read more »

Spaceman Spiff
Spaceman Spiff
11 years ago

Kan en som bløffer seg til en studieplass virkelig få godkjent utdannelsen?? Send henne ut!! Om vi trenger henne ALDRI så mye, så bør hun ikke få opphold nettopp fordi hun allerede har vist at hun ikke respekterer loven!

Spaceman Spiff
Spaceman Spiff
11 years ago

«Saken til familien hennes er vurdert flere ganger både i Finland og Norge.»

Gjør ikke dette henne til en «Dubliner» som skulle vært sendt tilbake til Finland?

Pleym
Pleym
11 years ago

Jo, det forundrer meg at ingen har påpekt det tidlgiere. Men jeg har lett efter denne vinklingen – og ikke sett den noe sted.

Familien Salamova - skikkelige sovjetpamper
Familien Salamova - skikkelige sovjetpamper
11 years ago

Familien Salamova er helt tydelig skikkelige sovjetpamper og slektninger av Sovjetunionens siste angrepsminister. Forfulgt, give me a break. Det mest latterlige er det pompøse valget av aliaset «Amelie» (fra filmen). Svetlana klinger liksom ikke like sympatisk.

Oppgitt
Oppgitt
11 years ago

«Kan en som bløffer seg til en studieplass virkelig få godkjent utdannelsen?? » Nei, hun har jo ikke blitt immatrikulert under riktig identitet, så vitnemål er utstedt til en ikke-eksisterende person. Så kommer det i tillegg at hun ikke hadde rett til studieplass, som hun da stjal fra en som hadde rett til det og betalte skatt i Norge. Egentlig burde hun *kreves for beløpet studieplassen hun ikke hadde rett til og jukset seg med vitende og vilje kostet *vært straffeforfulgt for dokumentfalsk (personer som flikker på karakterene på vitnemålet sendes i fengsel, her er hele identiteten oppdiktet!) *vært straffeforfulgt… Read more »

Oppgitt
Oppgitt
11 years ago

«Om vi trenger henne ALDRI så mye»

Kan ikke se at vi «trenger henne». Hun har jukset seg til en bachelorgrad i sosialantropologi som det masseproduseres i Norge (det er alt for mange her til lands med denne typen utdannelse og derfor vanskelig for dem å gå relevant jobb). Og så har hun en mastergrad i et veldig diffust og tullete emne hvor hun skrev om videokonferanser – ikke akkurat veldig nyskapende, originalt eller uunnværlig.

Hun bør heller prise seg lykkelig om russiske myndigheter vil godkjenne en jukse-utdannelse og vitnemål utstedt til en ikke-eksisterende person.

Søren
Søren
11 years ago

Send norske juksemakere til Sibir istedet og la hun Maria Amelie få bli slik vi kan få høynet gjennomsnittet for IQ her i landet.

Lizzi
Lizzi
11 years ago

Nå må dere VIRKELIG ta dere SAMMEN! Så fordømmende, så hjerterå og så lite empatiske. Vi som er FOR at hun skal bli er oppegående mennesker og SKJØNNER godt problemstillingen med innvandringen. Hele denne saken viser maktarroganse av verste sort. Hun er seg selv og ikke lenger et barn. Jens er sikkert en bra kar med gode intensjoner med asylpolitikken, MEN han KAN IKKE behandle folk som kveg. HUN HAR NOE Å SI OG DA BØR HAN HØRE PÅ HENNE! Hva er det han tror han er, GUD????

Lizzi
Lizzi
11 years ago

Og dere apostele? Jeg blir eitrande sinna på folk som sitter med sølvskje i hånda og DØMMER folk! Argh!

Capercaillie
Capercaillie
11 years ago

Re: Dublin II Jeg funderte også hvorfor Dublin II-ordningen ikke er blitt nevnt eller applisert, men det kan ha å gjøre med at familien kom til Norge samme år som ordningen ble opprettet: 2003. Det kan f.eks. være at de kom før ordningen var satt igang her til lands, slik at den ikke gjelder for dem? Eventuelt kanskje ordningen ikke har tilbakevirkende kraft dersom man ankom før den ble tatt ibruk? (Noen som vet?) — @ Lizzi: Det er jo nettopp det at følelser og sympati/empati ikke kan være det en styrer etter: vi har faktisk lover og regler som… Read more »

Nørgaard
Nørgaard
11 years ago

Landet er styrt av byråkrati og en lov som ikke fungerer etter hensikt. Har du vært her i landet i over fem år, og i tillegg kommet hit som barn. Ja, så må vi gi denne gruppen amnesti, det er tross alt kun snakk om noen på hundre personer. Vi må ikke bli så kalde og inhumane at barn kommer i skvis, og ikke får levd sine liv på en verdig måte, da i det landet de har størst binding til. Dagens regelverk har også en bestemmelse som kunne ha vært brukt for barna i denne gruppen, de kunne ha… Read more »

Nørgaard
Nørgaard
11 years ago

Jeg skulle gjerne sett en kriminalisering av alle nordmenn som går i spissen for brudd på humanitære menneskerettighets lover.

Oppgitt
Oppgitt
11 years ago

Det er ikke noen menneskerett å få bli i Norge. Hvis jeg som nordmann oppholdt meg ulovlig i Russland/Sovjet, jobbet svart, jukset meg til en dyr studieplass på skattebetalernes regning og som jeg dermed tok fra noen som hadde rett til den, og på toppen av dette prøvde å bruke forbrytelsene mine til å oppnå kjendisstatus og sympati fra SVere, så skulle det blitt huskestue. Legg til at jeg var niesen til generalsekretæren i NATO og på ingen måte undertrykt eller forfulgt i hjemlandet.

Anonym
Anonym
11 years ago

Det *burde* være en menneskerett å slippe alle disse selvgode nordmennene som skriver sinte, fremmedfiendtlige kommentarer over alt, og som mangler kulturell sofistikasjon.

Håper Norge blir med i EU og at det kommer masse innvandrere som vanner ut kulturen og myndighetene våre. Den norske staten og kulturen fortjener destruksjon, siden den prøver å isolere seg.

norskgoy
11 years ago

Du verden, følelser er bare så 2000-tallet altså. Capercaillie f.eks er sikkert like regelfast som en byråkrat i helsedepertamentet.

Lizzi
Lizzi
11 years ago

Jeg vil minne dere at uten følelser er ikke menneske et menneske lenger. Og vi som er FOR at hun skal bli ser BAK all denne hausinga av de tabbene hun har gjort. VI SER henne og hennes situasjon med klare, blå øyne og viser emppati. Jeg har ikke det minste vanskelig å SE dere også, hvorfor dere reagerer som dere gjør. Dere ser dere blinde på lovene og innbiller dere at hvis man er human så betyr det oversvømmelse av innvandrere. Noe som jo ikke er sant. Det går an å bruke skjønn i enkelte saker uten dermed å… Read more »

Oppgitt
Oppgitt
11 years ago

Det skal ikke være sånn at man lager unntak fra loven for dem med venner i SV som går i fakkeltog og organiserer mediekampanjer i Klassekampen. Tusenvis av asylsøkere med større reelt behov for beskyttelse sendes ut hvert år, og det er befolkningen som ønsker en slik politikk, som det bred politisk enighet om. Madina har fått grundig og invividuell behandling i mange instanser og det er fastslått at hun ikke oppfyller kravene. At denne skattesnyteren, juksemakeren og serielovbryteren fra en sovjetpamp-familie skulle være noen voldsomt stor ressurs er tull. Tenk om nordmenn hadde oppført seg på den måten i… Read more »

trackback
11 years ago

[…] minst har jeg efterlyst en annen innvandringspolitikk; at Norge beholder flyktninge- og asylpolitikken omtrent som nå, bedrer sin integreringspolitikk […]

Fra arkivet