Ukategorisert

Demonstrasjon mot Oslo Freedom Forum onsdag

Indymedia skriver at det skal demonstres mot de latin-amerikanske gjestene på Oslo Freedom Forum onsdag 10.mai kl. 1430 i Studenterlunden og utenfor Christiania teater. Liberaleren mener at kritikken er et bomskudd.

Latin-Amerika-gruppene i Norge kritiserte før konferansen begynte at folk som de tidligere presidentene Belisario Betancur fra Colombia og Vicente Fox fra Mexico samt advokaten Victoria Villaruel fra Argentina deltar på årets Oslo Freedom Forum. LAG mener at de to første selv har gjort seg skyldige i brudd på menneskerettighetene, mens sistnevnte ikke bryr seg om de forsvunnede under militærdiktaturet i Argentina.

Indymedia skriver: «Det er påfallende at alle de inviterte til OFF fra Latin-Amerika har vært enten opposisjonelle fra land ledet av sentrum-venstre-regjeringer, eller politikere som representerer høyresiden i Latin-Amerika. Fokuset på personer fra en side av det politiske spekteret i Latin-Amerika og promoteringen av dem med ensidige merkelapper virker å være en del av en bevisst PR-strategi.»

Efter at jeg idag har hørt journalisten Uki Goñi fortelle om hvordan han som ung journalist i engelsksproglige Buenos Aires Herald under diktaturet begynte å gjengi historiene til de forsvunnedes pårørende – fordi spansksproglige medier ikke var interessert – mener jeg at kritikken fra LAG når det gjelder Argentina er et bomskudd. Det finnes mange personer og organisasjoner som engasjerer seg i ulike saker og temaer. Man kan ikke forvente at hver eneste organisasjon tar opp hver eneste sak. At både Goñi og Villaruel begge er tilstede, fra Argentina, borger muligens for balanse. Med forbehold om at sistnevnte ikke har fremført sitt innlegg ennå..

Belisario Betancur er to ganger stilt for retten – men ikke dømt for noe brudd på menneskerettighetene i Colombia. Leserne kan jo selv vurdere hva han har slags rulleblad når det gjelder menneskerettigheter.

Vicente Fox måtte melde forfall til konferansen.

Ifjor var det Magnus Marsdal, med bakgrunn fra Rød Ungdom, og Manifest Analyse som kritiserte OFFs gjester fra Venezuela og Cuba. Den de kritiserte fra Cuba var Armando Valladares, som har sittet mer enn 20 år innesperret i Castros fengsler. Og problemet for MM og Marsdal? At han støttet avsettelsen Honduras høyesterett gjorde av landets president Manuel Zelaya. Liberalerens lesere vil huske at vi var enige med Valladares. Zelaya forsøkte å bryte grunnloven. Marsdal og co. fokuserer ensidig på at Zelaya var folkevalgt – ikke hvilke grenser grunnloven satte for hans utøvelse av presidentembedet.

Det er heldigvis ytringsfrihet i Norge, så ingen vil reagere mot at LAG og andre demonstrerer mot OFFs gjester. Inkludert Uki Goñi. Eller Perus tidligere president Alejandro Toledo – som under konferansen har kritisert både Venezuelas Chaves, Bolivias Morales, Nicaraguas Daniel Ortega, og Ecuadors Rafael Correa. Han kaller dem autokrater som har brukt de demokratiske prosessene i sine land til å skaffe seg makten – for så å endre spillereglene med dét formål å bli sittende ved makten – fremfor å forsvare og styrke demokratiske institusjoner.

Liberaleren dekker Oslo Freedom Forum, og vil komme tilbake med flere artikler fra konferansen. Du kan via OFFs nettside følge direktesending fra konferansen – fra og med tirsdag kl. 0915.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer