Ukategorisert

Nei til dialog – ja til gratis vann

Som Liberaleren nevnte tirsdag, skulle Latin-Amerika-Gruppene demonstrere mot Oslo Freedom Forum onsdag. Noe de også gjorde. De avslo Thor Halvorssens tilbud om å møte Colombias ekspresident Belisario Betancur – men sa ja til tilbudet om gratis vann av merket Voss.

Demonstrantene kritiserte Oslo Freedom Forum for år efter år å ha inviterte folk som de hevder står bak brudd på menneskerettighetene i Latin-Amerika. Banneret kritiserte Mexicos ekspresident Vicente Fox (som hadde meldt avbud), Colombias Betancur – som var der for å fortelle om de mange fredsforhandlingene med FARC-geriljaen som han hadde initiert, og altså Villaruel – som de mente bagatelliserte forsvinningene Argentinas militærjunta stod bak.

Fox var altså ikke der, og Villaruel hadde ikke engang fremført sitt innlegg før LAG kritiserte henne i mediene. Derimot nevnte de ikke Uki Goñi – som allerede på konferansens første dag fortalte historien om hvordan hans avis Buenos Aires Herald nettopp fortalte historien om militærjuntaens ofre.

Tyntg i demo-rekkene

OFFs grunnlegger, Thor Halvorssen gikk ut og tilbød demonstrantene å gå i dialog med Belisario Betancur. Dét var de rett og slett ikke interesserte i. Mens OFF samlet en rekke fremstående aktivister, eksperter og ofre for å delta i dialog, skape en plattform og gi en mulighet til oppmerksomhet – og skaffe seg kontakter som kan bli verdifulle i det videre arbeidet – foretrakk demonstrantene heller avmaktens våpen; å demonstrere på utsiden av konferanselokalene.

Thor Halvorssen tilbyr dialog

Hva som er så bra med å demonstrere avmakt – og motvilje mot dialog – kan man lure på. Halvorssen har i andre medier understreket at Betancur ikke ble invitert som en fredsaktivist – men som en beslutningstager med makt og mulighet til å gjøre noe. Hvilket han gjorde.

Overfor Liberaleren understreker Halvorssen at han tar kritikken seriøst, men mener at demonstrantene tillegger ham en annen politisk agenda enn den han har; å fremme demokrati og menneskerettigheter. Halvorssen sier at han ikke aner hvaslags politiske holdninger og standpunkter demonstrantene har, og ønsker ikke å gå i samme felle som dem – ved å tillegge dem standpunkter han ikke aner noe om.

Halvorssen sier også at det er utmerket at demonstrantene engasjerer seg. På OFF finnes det folk som har blitt fengslet, torturert og risikerer å miste livet. I Oslo kan engasjerte mennesker demonstrere uten å risikere noe som helst.

Nei til dialog er hans budskap

Halvorssens tålmodighet og imøtekommenhet overfor demonstrantene var imponerende. Det kan virke som om LAG foretrekker å late som om 1980-årenes militærdiktaturer fortsatt dominerer Latin-Amerika. Istedet er det den ytterliggående venstresiden som styrer både Venezuela, Bolivia, Paraguay, Ecuador og i Nicaragua. Moderate venstresideregimer styrer i Brasil, gjorde det i Chile og gjør det fortsatt i Peru.

Venstresiden i Norge har fått sette dagsorden og ha definisjonsmakten angående Latin-Amerika i flere tiår i vår hjemlige debatt. Cuba er grundig avslørt. Men andre av dagens ledere fremstilles som undertrykkede frigjøringshelter som endelig har klart å erobre makten ad fredelig vei.

Perus tidligere president Alejandro Toledo derimot, gjentok gang på gang under OFF at autoritære ledere i Latin-Amerika bruker demokratiske prosesser til å bli valgt. Så forandrer de spillereglene for å bli gjenvalgt. Deres egen makt og prestisje kommer først. Å sørge for å bevare folkets tillit til de demokratiske institusjonene er det ikke så nøye med. Og det er nettopp lederne fra den ekstreme venstresiden (se over) han bruker som eksempel.

Latin-Amerika-gruppene er iferd med å miste sin definisjonsmakt og sitt monopol på å formidle stemmer fra Latin-Amerika. Det misliker de åpenbart så intenst at de ikke engang kan yte OFF den rettferdighet det ville være å fortelle at også Uki Goñi deltok.

Kristian Tonning Riise har også kommentert demonstrasjonen på sin blogg.

Liberaleren dekket Oslo Freedom Forum 2011, og vil komme tilbake med flere artikler fra konferansen.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer