Ukategorisert

Nedgang på polet

Økte avgifter ga stor nedgang i salget av brennevin på Vinmonopolet, uten at nordmenn drikker mindre sprit.

Det har blitt flere vinmonopolutsalg uten at dette har påvirket salget positivt. Det betyr at vi begraver påstanden om at økt tilgjengelighet automatisk gir økt konsum. Formyndere, dere har ett argument mindre i kampen mot alkohol!

I 2011 ble avgiftene på brennevin økt av Stortinget. Avgiftsøkningen har bidratt til at mange borgere kjøper brennevin hos andre aktører enn på Vinmonopolet. I beretningen for 1. tertial 2011, peker Vinmonopolet på økt grensehandel og rekord i antall flypassasjerer til utlandet, noe som gir høyt taxfree-salg.

Nedgangen i salget av brennevin var på 5,3 prosent i 1. tertial 2011. Det er veldig mange flasker det!

Høye alkoholavgifter gir økt grensehandel, hjemmebrenning og smugling, noe som svekker kontrollen med forbruket og innebærer tap av avgiftsinntekter. Det politiske flertallet på Stortinget har med økte avgifter på brennevin gjort seg selv en bjørnetjeneste.

En liberal alkoholpolitikk er en god alkoholpolitikk. For å bli liberal, gjerne veldig liberal, må politikerne holde fingrene unna flaskene.

Mest lest

Arrangementer