Ukategorisert

Lengre straff forebygger ikke terror

Skrullinger som er villige til å dø for å drepe mennesker, tenker nok lite på hvor lenge de blir sittende i fengsel.

Det er Klassekampen som skriver at partiene på Stortinget forbereder seg på ny straffedebatt etter terroraksjonene i Oslo og på Utøya.

At meningsmålinger viser at nordmenn mener at straffenivået er lavt, kan gi grunnlag for irrasjonelle tanker på Stortinget. Forvaring betyr i teorien fengsel på livstid. Om strafferammen er 20, 30 eller 40 år har minimal betydning for skrullingene.

Det er nedsatt en kommisjon som skal gjennomgå det som skjedde i Oslo og på Utøya. Politikerne bør vente med debatten til kommisjonen har konkludert.

7 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
norskgoy
10 years ago

Selv om jeg tviler, bør kanskje motivet hevn, igjen komme på dagsorden. Ingen vits med massemordlov, når en har en mordlov som går over hele spekteret straffemessig.

Weedar
Weedar
10 years ago

Poenget er jo å beskytte samfunnet mot skrullingen. Og da er det jo høyest relevant om han slipper ut igjen og kan begå flere udåder, eller om man låser ham inne og kaster nøkkelen…

Anonym
Anonym
10 years ago

Men hva vis Breivik på et tidspunkt angrer og sakkyndige sier han er skikket til å integreres i samfunnet igjen? Da må norske myndigheter slippe ham ut, slik loven er i dag.

Om 30 år kanskje ikke folk tar dette like alvorlig som i dag, og han vil bli sluppet ut i stillhet.

Anonym
Anonym
10 years ago

Det kan være svært vanskelig å avgjøre om en person er skikket til å slippe ut eller ikke, og det er vel eksempler på at fanger som har sluppet ut som skikket har drept rett etterpå.

Slik stemningen er nå vil nok ikke folks rettsfølelse tilsi at han noen gang bør slippe ut, uansett om han vil bli vurdert som skikket. Men mye kan jo endre seg på 35 år…

Torbjørn Sølsnæs
10 years ago

Nå er det ikke akkurat sånn at forvaring nødvendigvis innebærer livstid, selv om det kan gjøre det. Poenget er at det etter en minimums soningstid på ti år skal forelegges påstand om videre forvaring fra påtalemyndigheten. Det må altså sannsynliggjøres at vedkommende vil utgjøre en fare ved løslatselse. Dersom man i terrorsaken skal sikre seg av den skyldige etter dom skal sitte lengst mulig, bør en satse på påstand om 30 år for forbrytelser mot menneskeheten. Da er man på den annen side garantert at vedkommende vil komme ut av fengselet igjen, og dersom en har oppført seg skikkelig under… Read more »

Fra arkivet