Ukategorisert

Toppkandidat for Venstre støtter omstridt FrP-forslag

Kim Sandberg, førstekandidat for Nordkapp Venstre, mener borgerens stemmer skal følge partiet og ikke personen som blir valgt inn i et folkevalgt organ.

Det er i en debatt på Nordkapp Venstres Facebook-side at Nordkapp Venstre-lederen mener politikere som bryter ut av de politiske partiene omtrent er svindlere.

–Vi har en merkelig lovgivning i dette landet som tillater at en person kan bli valgt inn på et program, så kan han eller hun underveis bare fraskrive seg hele programmet og melde seg ut av partiet. Jeg synes det er en latterliggjøring av min stemmerett. Når jeg avgir en stemme, avgir jeg til et parti og et program. Den stemmen bør følge partiet, og ikke representanten. Hvis noen føler at de ikke lenger kan representere sitt parti, bør partiet få erstattet representanten. Hvis vi får inn en representant med ca. 90 stemmer og vedkommende bryter med vårt program, så er det rett og slett svindel og hånliggjøring av de 90 stemmene. Det skriver Kim Sandberg i kommentaren som egentlig er en meningsutveksling om partiprogrammer med den lokale AP-lederen.

Da skribenten gjorde Sandberg oppmerksom på at Fremskrittspartiet har fremmet et forslag om Regler for partioverganger, uten at forslaget fikk støtte, lover han å jobbe internt i Venstre for at partiet i fremtiden skal støtte slike forslag.

–Jeg mener det burde handle om velgerne, og deres faktiske ønske. Når jeg stemmer på et parti, så forventer jeg å få det det jeg stemmer på, ikke risikere at min stemme brukes til det motsatte. Det var nylig en reportasje på NRK Nordnytt om en tidligere Frper som nå er på listen til Rødt. Dersom man skal beholde dagens system, så må man faktisk endre valgsystemet slikt at man stemmer på personer, og ikke partier, skriver Sandberg på Facebook-siden til Nordkapp Venstre.

Etter at valget er over i september og kommunestyrene har konstituert seg, vil det utover i valgperioden være en del politikere som skifter parti eller blir uavhengige representanter. Det er dessverre vanlig i kommunepolitikk.

Tags:

2 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Weedar
Weedar
10 years ago

Det er jo sunn fornuft. Å «skifte mening» etter valgkampen er jo å holde velgerene for narr. Det er et hån mot demokratiet og burde etter min ydmyke mening være straffbart.

Pleym
Pleym
10 years ago

Weedar. Det er grunnloven som gir oss vårt politiske system, og den kjenner ikke partier.

Den folkevalgte er ikke bare et redskap for partiet, men skal også tenke selv.

Et slikt forslag som skisseres i artikkelen vil gjøre de folkevalgte til rene partiredskaper. De kunne bare blitt ustyrt med en stemmeinstruks fra partistyret. Demokrati?

Fra arkivet

 • Joda, det drypper nedoverJoda, det drypper nedover
  Trickle down economics er blitt en slags vits. Men ikke la deg lure: Den stemmer.
 • Bærekraftsmålene – rett til gratis skole?Bærekraftsmålene – rett til gratis skole?
  Hva skal man ha krav på av skolegang? Og likestilling, det er vel alle for? Rent vann og energi bør vel alle også kunne få? Del 2 av en artikkelserie på fire om bærekraftsmålene.
 • Til glede for nye lesereTil glede for nye lesere
  Denne artikkelen skrev redaktøren for 10 år siden i forbindelse med Liberalerens 10-års jubileum.
 • FrPs ruspolitiske dobbelstandardFrPs ruspolitiske dobbelstandard
  FrP og KrF står i veien for regjeringens varslede rusreform. At et kristent avholdsparti sitter på bakbena må man forvente. FrPs motstand mot avkriminalisering er vanskeligere å akseptere.
 • Inflasjon og korrupsjon i massedemonstrasjonens tidInflasjon og korrupsjon i massedemonstrasjonens tid
  De siste månedene har sett voldsomme protester i Irak, Iran, Hong Kong, Bolivia, Chile og Venezuela. Demonstrantene har ulik overbevisning, men forenes i kravet om politiske reformer.
 • 28.juli 1794: Da Terroren endte28.juli 1794: Da Terroren endte
  I 1794 mistet Robespierre hodet. Bokstavelig talt. Det kan hevdes at han mistet det i overført betydning før det.
 • Innvandring og SvalbardInnvandring og Svalbard
  Svalbard er et godt eksempel på hva som menes med fri innvandring. Egenfinansiert innvandring for fredelige mennesker.