Ukategorisert

Direktevalg fjerner ikke valgteknisk samarbeid

Det finnes både gode og dårlige argument for direktevalg av ordfører, men direktevalg reduserer ikke sjansene for valgteknisk samarbeid i forbindelse med konstituering av kommunestyret.

Ordførervervet er bare én av mange posisjoner partiene kjemper om i forbindelse med konstituering av et kommunestyre. De viktigste vervene, foruten ordfører og varaordfører, er i formannskapet og ledere i avdelingsstyrene. Politikere som ønsker direktevalg av ordfører for å bli kvitt hestehandler, bommer kraftig. Så lenge de små partiene er i vippeposisjon, vil det foregå avtaler mellom partiene. Avtalefriheten er en del av demokratiet.

Frp vil ha tilbake ordningen med at kommunene selv får bestemme om de skal gjennomføre direktevalg på ordførere. Blant annet for å hindre hestehandler som gir små partier med liten oppslutning ordførervalg, ifølge NRK.no.

Det er relativt enkelt å bli en populær ordførerkandidat, men stor popularitet er ikke det samme som å være en god politiker for kommunen.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer