Ukategorisert

Natt til lørdag

Hvorfor ønsker egentlig politiet skjenkestopp klokken 02:00? Kortere skjenketid slokker ikke tørsten til festdeltakerne.

Da skribenten søndag formiddag leste innlegget Vold og skjenketider, skrevet av politimester Marie Benedicte Bjørnland, gikk tankene tilbake til natt til lørdag. Jeg og noen venner var på puben Nøden i Honningsvåg. Det var en veldig koselig kveld. Puben var halvfull av gjester og stemningen var god. Nøden får besøk av alt fra kulturelite, politikere, personer fra næringslivet og ungdommer. Det er en samlingsplass i Honningsvåg.

Da klokken passerte 02:00 planla mange gjester privatfester. Festen er ikke slutt selv om skjenketiden passeres. Av cirka 50 gjester dro nesten alle på privatfester. Honningsvåg er ikke spesiell når det gjelder alkohol, og befolkningen er ikke spesielt drikkfeldig sammenlignet med andre.

På Nøden og andre plasser med bevillinger, er det kontroll med alkoholinntaket. Aktørene prøver etter beste evne å følge lovverket som er strengt. Det betyr reguleringer på alt fra størrelsen på alkoholenhetene til pris på enhetene. Noen av skjenkestedene er strengere enn andre, men det er kontroll med hva som skjer i lokalene.

På privatfester er kontrollen langt mindre og dermed større inntak av alkohol. Mens en bartender skjenker to cl Cognac, blir det ofte langt mer i glasset på festene etter stengetid. Resultatet er mer fyll. Er det likhetstegn mellom fyll og voldsepisoder, slik politiet hevder, er det kun ulemper med tilstelninger i private hjem etter stengetid hos aktørene i utelivsbransjen.

Venstres Stian Skår Ludvigsen er kritisk til undersøkelsen som Marie Benedicte Bjørnland viser til. Kritikken fremmer han på nettstedet til Bergen Venstre. I tillegg vet vi fra tidligere statistikk at kun en liten del av konsumet er hos aktørene i bransjen, men det er denne delen av alkoholpolitikken som har fokus hos politiet, mange politikere og formynderne. Fantasien i offentlig sektor er liten når det gjelder alkoholpolitikk.

Skribenten har ikke noe godt svar på hvorfor politiet har en skjenketidskampanje. Det kan være så enkelt at det politiet ikke ser, ikke blir regnet som et problem i budsjettsammenheng og når vaktlistene blir satt opp. Festen er uansett ikke over når utelivsaktørene stenger dørene.

Tags:

Mest lest

Arrangementer