Ukategorisert

Ikke tro på forbud

Opplæringskomiteen i Østfold fylkeskommune har vedtatt at elever i den videregående skolen kan nektes å gå med niqab eller hodeplagg som helt eller delvis skjuler ansiktet.

Vedtaket har fått bred omtale i ulike medier og i sosiale medier. Aftenposten er én av avisene som omtalte vedtaket.

Venstre stemte mot, og argumenterer for sitt syn på eget nettsted.

–For Venstre er det ikke en løsning å forby ting vi ikke liker. Jeg liker ikke at noen kler døtrene sine i niqab, men jeg kjenner familier som gjør det som vil holde døtrene sine hjemme om ikke deres datter får gå slikt kledd. Da fungerer det mot sin hensikt. Da segrerer man i stedet for å integrere, sier Per Magnus Finnanger Sandsmark, ifølge nettstedet til Østfold Venstre.

–Et forbud gjør ikke at problemer forsvinner. Det viser sexkjøpsloven og narkotikalovgivningen. Et niqabforbud fjerner ikke niqab eller andre dekkende hodeplagg. Det bare stigmatiserer, understreker han.

Politikerne har så mange erfaringer med mislykkede forbud som er innført. Erfaringene bør tilsi at det politiske flertallet ikke velger forbudslinjen.

I tillegg til forbud mot niqab, medfører vedtaket at det er lov å nekte elever å bruke buffskjerf, store capser og enkelte luer. Hva blir det neste? Det er dessverre kun fantasien som setter grenser.

5 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Leyla Hasic
Leyla Hasic
9 years ago

Jeg syns at det er paradoksalt, her trekker man luer og caps under samme «regel» og argumenterer med at det er fordi disse kan dekke for øyer, men niqab dekker jo ikke øyer så det er for min og mange andre sin del bare en unnamanøver til å få folk og oss som går med niqab til å tro at det ikke er forbud mot ett religiøst plagg. Jeg er heller ikke enig med Venstre i påstanden at jenter blir tvunget i niqab, jeg kjenner om ikke 100% av alle niqab brukere så 99% og ingen av disse jenter har… Read more »

Herman
Herman
9 years ago

Niqab brukere vil aldri få seg en jobb i Norge. De kan få bruke niqab dersom de samtidig underskriver en kontrakt på at de ikke skal motta en eneste krone i fra den norske velferdsstaten.

Anonym
Anonym
9 years ago

@Herman Jeg er drittlei av den typen hatefulle prompekommentarer som stort sett kommer fra trangsynte og bitre gamle gubber som sitter og sprer hverdagsrasisme og er ubernasjonalistiske fordi de har fritidsproblemer og mindreverdighetskomplekser/angst for det ukjente.

Så lenge vi har felles statlig skolegang for alle bør de få lov til å ha på seg hva de vil. Fellesskolen må inkludere og tolerere. Heldekkende hodeplagg synes jeg kan diskuteres om kanskje ikke skal godtas, om det er til hinder for undervisningen eller medfører sikkerhetsrisiko. Men å få ha på en eller annen form for sjal må være folks egen sak.

Gullstandard
9 years ago

Å stille maskert på skolen har alltid vært helt utenkelig, inntil endel muslimer begynte å kreve særrettigheter for sin variant. Og det er det det dreier seg om, skal religiøse grupper true eller presse seg til å få gjøre ting som ikke tolereres hos noen andre. Hvorvidt det er frivillig eller ei spiller en rolle for hvorvidt det bør være en politisak, men uansett frivillighet kan man ikke gå maskert i det offentlige rom. Ja Leyla, det skaper avstand mellom muslimer og oss andre, men er ikke det hensikten med niqab ? Å markere en stor avstand til det samfunnet… Read more »

Ultima_Thule
Ultima_Thule
9 years ago

Gjeninnfør vekterstaten/rettsstaten, så forsvinner både imbilte og reelle samfunnsproblemer.

Fra arkivet