Ukategorisert

Førstegangstjenesten er ikke frivillig

For første gang i Liberalerens historie legger vi ut et dokument fra retten. Vi ønsker rett og slett å vise politikere og andre at førstegangstjenesten ikke er frivillig, og at staten kan vanskeliggjøre livene til mennesker som nekter tjenesten.

Dommen vi har lagt ut er nokså ny, fra 2013. Den er så vidt vi kjenner til historisk, ettersom mannen som fikk straff har nektet to innkallinger uten å få ubetinget fengselsstraff. På hver innkallelse har han trolig fått flere innkallelser, for å forklare systemet veldig enkelt.

Han fikk en lang samlet dom, men betinget straff – noe som betyr at han slipper å sitte i fengsel.

Alle landsmøtene i de store partiene har i vår vedtatt kjønnsnøytral verneplikt. Fokuset på debattene har vært førstegangstjenesten, og at få blir innkalt. At få må gjennomføre tjenesten sammenlignet med størrelsen på årskullene er riktig, men de som gjennomfører med tvang er statens slaver. De som nekter, altså uten å ty til løgn, blir straffet.

Vi har sensurert små deler av teksten, men det er et offentlig dokument. Det betyr at de som ønsker å vite mye mer om saken, vil finne informasjonen – men ikke hos oss.

Da vi leste dommen den første gangen, skrev vi artikkelen Militærnektere slipper fengsel.

Politikere og andre som ønsker å bevare dagens lovverk eller utvide det, forsvarer et system der mennesker som ikke har gjort noe galt mot andre får straffer. Det er kanskje ikke unaturlig når de støtter slaveri, men det er motbydelig!

DomForsvaret (Dommen – et PDF-dokument)

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Eivind Knudsen
Eivind Knudsen
8 years ago

Jeg kan gjerne være med på å diskutere forsvaret, verneplikten og statens makt over befolkningen. Men dette blir for dumt. Dere later som om «politikerne tror» at verneplikten er frivillig… Jeg innrømmer gjerne at våre politikeres kunnskap om jus er like lysende som julisolen over Antarktis, men det er såvel et juridisk som et historisk og politisk faktum at den militære straffelovens §§ 34 og 35 har stått så å si uforandret siden 1902. Av disse bestemmelser fremgår det at unnlatelse å møte er straffbart, og at unnlatense av å møte i den hensikt aldeles å unndra seg militærtjenesten normalt… Read more »

Fra arkivet