Ukategorisert

Hvor mye gir Høyre i skatte- og avgiftslettelser?

Prioriterer Høyre virkelig privatisering og skattekutt for de få, på bekostning av fellesskapsløsninger.?

Rødgrønne politikere har i denne valgkampen, senest på onsdag under skolematdebatten på NRK, gitt inntrykk av at Høyre prioriterer skattekutt for de få, istedenfor ordninger gjennom velferdsstaten. Dette stemmer ikke, og tallene taler for seg selv.

La oss starte med definisjonen av privatisering:
Privatisering er at det offentlige (stat, fylke, kommune) ikke har ansvar for verken å finansiere eller produsere en vare eller tjeneste, og heller ikke har noe ansvar for at en vare/tjeneste i det hele tatt blir produsert. Hvis du har behov for denne varen eller tjenesten må du selv både betale for den, og finne noen som vil lage den.

Ifølge Høyres program vil partiet ikke privatisere sentrale tjenester. Helse, omsorg, skole, samferdsel og kultur skal fortsatt være skattefinansiert. I stor grad er det staten og kommunene som skal produsere tjenester som rødgrønne politikere hevder skal privatiseres. Mangel på privatisering er årsaken til at Høyre er veldig lik Arbeiderpartiet i økonomisk politikk i Stortinget. Høyres politikere klarer ikke å sette tydelige grenser for politikk.

Store skattekutt for de få?
Den samlede skatteinngangen i 2012 var på 849,6 milliarder kroner. I tillegg kommer avgiftene. I 2012-budsjettet foreslo Høyre å senke skatter og avgifter med 9,5 milliarder kroner, og budsjettvirkningen var om lag 5,5 milliarder kroner. Dette er veldig lite og som nyanser å regne sammenlignet med regjeringens forslag som nesten uten endringer ble vedtatt i Stortinget.

De fleste hadde nyt godt av milliardene Høyre foreslo i lettelser, også de rike. Ettersom summene som ble foreslått er lave, ville de fleste av oss merket lite til pengene. Vi er rett og slett for mange borgere i landet til at vi i betydelig grad skal merke reduserte skatter og avgifter med 9,5 milliarder kroner.

Summen indikerer likevel at påstandene om store skattekutt er feil. Staten fikk altså inn 849,6 milliarder kroner i skatt i 2012, pluss avgifter. Hvis ikke Stortinget kan kutte noen titallsmilliarder kroner i skatter og avgifter uten at velferdsstaten rakner, har sosialdemokratiet et problem. Det problemet angår også Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet.

Skatt er et verdispørsmål
Skatt er et verdispørsmål på linje med andre verdispørsmål. Skattenivået definerer hvor mye politikerne skal bestemme over borgerne og skattenivået definerer hvor omfattende staten skal være. Dagens skattenivå gir politikerne for mye makt i en altfor stor stat.

Ikke glem at politikerne er helt vanlige mennesker. De foretar prioriteringer med penger du har betalt inn i skatter og avgifter. Da er sjansen stor for mange dårlige prioriteringer.

FrP er forresten skattevinneren på Stortinget, uten at partiet har imponert voldsomt de siste årene.

8 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Magne D. Antonsen
8 years ago

Hei!

Det er Magne fra VG her, nå har jeg anbefalt innlegget ditt på forsiden av VG slik at flere kan få gleden av det.

Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange lesere? Ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

🙂

Bjarne
Bjarne
8 years ago

AP sin industripolitikk har kjørt hele treindustrien i grøfta.30 mrd. til et OL snakker de om.3 mrd. for å redde treindustrien, forskning og 6000 arbeidsplasser ville de ikke. AP sin skatte og avgiftspolitikk gjør at det er ulønnsomt å drive med alt annet enn olje og være offentlig ansatt

Bjarte Kvalheim
Bjarte Kvalheim
8 years ago

9,5 milliarder kroner i skattekutt…
Det er omtrent det samme som Jensegutt har brukt på testanlegget sitt til månelandingen det (så langt)…

Er det da bedre med et skattekutt som alle får nyte godt av eller sløse de bort på tull?

dag dahlo
dag dahlo
8 years ago

Kan liberalisten vennligst vise til et land der privatisering av velferdstjenester har foert til oekt kvalitet og tilgjengelighet for folk flest? At man fortsatt gaar rundt i 2013 og tror at markedet vil regulere seg selv ma vaere den mest blaaoeyde holdningen man kan ha. I et konkurranseutsatt market som det private marked vil kostnader kuttet med tanke paa profitlinjen. Og de som gaar under grunnet konkurranse vil m[tte finne andre plasser aa plassere sine pasienter, elever osv. Og hvem tar da regninga? Det offentlige, og skattebetalerne blir igjen noedt til aa fronte regninga for de private investorene og spekulantene… Read more »

Onar Åm
8 years ago

«Kan liberalisten vennligst vise til et land der privatisering av velferdstjenester har foert til oekt kvalitet og tilgjengelighet for folk flest?»

Kan du vise til et land hvor det IKKE har ført til dette? Singapore og Hong Kong er kanskje de beste eksemplene på hvordan privatisering har gjort folk rikere og forbedret velferdsstjenestene.

Konrad
8 years ago

Høyre går på autopilot i privatiseringsspørsmål, ganske naiv ideer, men ikke alltid gale. Jeg anbefaler Albert Hirschman for de som trenger fagkunnskap.

B. Fossevik
B. Fossevik
8 years ago

Stem Høyre og unngå at AP blir størst.

Blir AP størst kan Stoltenberg lure seg inn bakdøra for å sikre seg ny makt, selvom de rødgrønne taper. Da har vi det gående!

Blir Høyre størst taper AP og Stoltenberg alt og er helt ute.
Det kan stå om få stemmer, så er Høyre størst!

SonicJohan
SonicJohan
8 years ago

Onar Åm: Eksemplene du nevner er interessante. Singapore har tvangssparing som erstatning for de fleste velferdsordningene vi kjenner, med offentlige institusjoner som forvaltere. De har både offentlige og private tilbydere av helsetjenester, som nominelt krever full betaling, med en viss inntektsgradering for offentlige tilbydere, og priskontroll for private. Singapore har en stor grad av offentlig inngripen i boligmarkedet. Hong-Kong: staten eier all grunnen, og sammen med saftige skatter på eiendom i form av rates, dekker de en god slump av de offentlige budsjettene sine med grunnrenteinntekter. De har et offentlig finansiert (med en viss grad av egenandeler) og drevet helsevesen,… Read more »

Fra arkivet