Ukategorisert

Regjeringen Stoltenberg II går av. Endelig!

Akkurat nå har statsminister Jens Stoltenberg til Stortinget varslet at hans regjering i statsråd idag vil søke avskjed. Og han vil anbefale overfor kongen at Erna Solberg får i oppdrag å danne ny regjering.

Dette er helt i samsvar med norsk parlamentarisk tradisjon. Det foreligger et regjeringsalternativ, og lederen for dette får dermed oppdraget av kong Harald. Selv uten et avklart alternativ er det praksis at lederen for det største opposisjonspartiet får dette oppdraget. Da må han eller hun avklare sitt parlamentariske grunnlag. Men det trenger ikke Erna Solberg.

Sannsynligvis vil regjeringen Solberg tiltre onsdag 16.oktober. Jan P. Syses rgjering tiltrådte på samme dato i 1989, og Trygve Brattelis andre regjering i 1973. Også 14, 18. og 19.oktober har vært vanlige datoer for norske regjeringer å tiltre på, efter 2.verdenskrig.

Erna Solberg blir Norges 2.kvinnelige regjeringssjef. Den første var Gro Harlem Brundtland som tiltrådte i februar 1981, og Erna Solberg blir den første kvinne i sjefsstolen siden oktober 1996. Hun blir den første Høyre-statsminister siden Jan P. Syse gikk av 03.november 1990. Regjeringen blir også historisk fordi det er første gang Fremskrittspartiet blir deltager i en norsk regjering. Det har gått 40 år siden stiftelsen. De slår dermed Ap med ett år. KrF brukte 30 år på å komme i regjering første gang. SV brukte 32 år hvis man regner fra stiftelsen av valgforbundet i 1973, men hele 44 år hvis man regner fra SFs stiftelse i 1961. Venstre og Høyre var regjeringspartier omtrent fra første stund, og Senterpartiet (Bondepartiet) brukte bare 11 år (regjeringen Kolstad).

Det er mye å huske Stoltenbergs 2.regjering for. Spesielt det høye forbruket av statsråder. Andre vil sikkert legge vekt på at det var første gang SV kom i regjering, første gang SP samarbeidet til venstre, og første gang Ap samarbeidet med andre partier (utover samlingsregjeringen i 1945). Det var også den første regjering på 20 år som hadde rent flertall i Stortinget bak seg. I tillegg hadde den urhorverlig mye penger å bruke. Langt mer enn forgjengeren. Like vel er det store oppgaver som er uløste. Det er ikke vann i skolenes svømmebassenger, og det er et enormt efterslep på vedlikehold av offentlige bygninger (skoler, sykehus etc) og innenfor samferdselssystemet (veier, jernbane osv).

Det er på tide med nye koster til å ta seg av alt som står ugjort.

Jens Stoltenbergs regjering går av.

Mange vil si: Endelig!

En takk til Jens Stoltenberg?

Mest lest

Arrangementer