Ukategorisert

Høyre-ordfører ønsker eiendomsskatt

Hvis Høyre-politikere i relativt små kommuner går inn for eiendomsskatt, blir det umulig å skille Høyre fra Arbeiderpartiet i svært mange norske kommuner.

Det er i kommunepolitikk relativt lite som skiller Høyre fra Arbeiderpartiet, men Høyre-politikere har ofte vært motstandere av eiendomsskatt – selv om det også finnes bevis for det motsatte.

Nå går Høyre-ordføreren i Birkenes inn for eiendomsskatt. Om rådmannens forslag får støtte fra resten av kommunestyret, er i skrivende stund uklart. Det er likevel klart at Arild Windsland går inn for å ta penger fra innbyggere for å finansiere politiske vedtatte ordninger.

Rådmann Gro Anita Trøan har, ifølge NRK, foreslått sju promille i eiendomsskatt. Det betyr maksimal skatt med en gang. Rådmannen har i sitt regnestykke regnet 8000 kroner per hus i Birkenes, og en inntekt på 15 millioner kroner til kommunen.

3 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Konrad
8 years ago

Eiendomsskatt er en veldig fornuftig skatteform, kanskje det burde vært obligatorisk.

andy
andy
8 years ago

@Konrad:
Eiendomsskatt er ikke noe annet enn en (av potensielt mange) form(er) for formueskatt.

Det er den dårligste av absolutt alle skatteformer.

Den er selektiv, diskriminerende, ulogisk, treffer vilkårlig og innbyr til skatteplanleggingsrelaterte disposisjoner. Selv om enkelte tilhengere prøver å påstå det motsatte.

Eiendomsskatten er videre en skatteform som, når den først er innført, blir bortimot umulig å fjerne eller redusere. Uansett hvor umulig den måtte fremstå for politikere og innbyggere.

Den burde ikke være obligatorisk! Den burde forbys!

Konrad
8 years ago

Beklager Andy, du tar feil på alle punkter.

Eiendomsskatt (som egentlig er en avgift) er rettferdig og den er enkel, og den skaper ikke tilpasningsproblemer. Fordi det er en bruttoavgift (akkurat som momsen) kan man ikke planlegge seg bort fra den.

Fra arkivet