Ukategorisert

Er Vampus både feminist, aktivist og Høyre-dame?

Bloggeren Vampus, for tiden stortingsrepresentant under sitt alter ego Heidi Nordby Lunde har det tøft om dagen. Takket være journalister i Aftenposten.

Spørsmålet om fastleger skal kunne reservere seg mot å henvise abortsøkende til abort fortsetter å skape problemer. Også for en av Liberalerens favorittliberalister; Heidi Nordby Lunde. Vi har tidligere skrevet om hennes dilemma.

På sin egen blogg har hun skrevet om et oppslag i helgens Aftenposten. Oppslaget bar opprinnelig tittelen «Høyre-representant ber lokalpolitikere sabotere Høies reservasjonsordning».

Nordby Lunde ble intervjuet om sin motstand mot reservasjonsretten, og muligheten for at kommunestyrer rundt om i landet vil vedta å utelukke leger fra fastlegeordningen, hvis legen vil bruke reservasjonsretten. Oppslaget fikk ovennevnte overskrift. Nordby Lunde føler det som et overgrep, og begrunner det slik:

«Når journalister (hei, Ander Giæver) etterlyser sterke stemmer i debatten, så kan de jo for eksempel tenke etter følgende; når vi vet vi står i kontroversielle saker og dere bestemmer dere for å vinkle saker på den verst tenkelige måten, så slutter vi å snakke med dere. Tenk litt over samfunnsoppdraget deres og skyld dere sjøl. Dere skjønner også at jeg ikke ønsker å debutere på Stortinget med å gå mot egne partifeller. Det er virkelig verst tenkelig scenario. Jeg har gjemt meg på kontoret, ikke svart på pressehenvendelser, og føler at jeg svikter de som stemte på meg. Hvor god følelse tror dere det er?»

Grunnen til at det henvises til Anders Giæver (i VG) er at han efterlyste Vampus og andre sterke Høyre-kvinner i denne debatten.

Egentlig burde Nordby Lunde navngitt de to Aftenposten-journalistene som laget artikkelen: Robert Gjerde og Lars Molteberg Glomnes. Men selve overskriften er sannsynligvis laget av desken i Aftenposten. I kommentarfeltet under sin bloggpost opplyser Nordby Lunde at overskriften efter at bloggposten ble publisert, ble endret til: «Håper lokal-Høyre sier nei til reservasjonslegene.»

Heidi Nordby Lunde har havnet i en lei skvis – mellom lojalitet til sine velgere – og til abortsøkende kvinner – på den ene siden, og til partiets ledelse og stortingsgruppe på den annen.

Nordby Lunde må stemme for ordningen med reservasjonsrett, skriver hun, og avslutter slik: «Jeg vil være modig. Jeg vil ha en stemme. Jeg vil delta. Ikke etterlys sterke stemmer når det dere gjør er å svekke dem.»

Høyre har en tradisjon for å fristille representanter i samvittighetsspørsmål. Denne saken er åpenbart av et slikt kaliber. Skal regjeringspartienes avtale med Stortingets mest reaksjonære parti i verdispørsmål veie tyngre enn hvordan abortsøkende møtes i helsevesenet? Er det viktig at en (mannlig?) lege forteller en abortsøkende 14-åring at valget hun har tatt er feil, og at hun får finne en annen lege om hun skal gjennomføre et ganske sikkert tungt valg?

Nordby Lunde ble medlem av stortingsgruppen som følge av regjeringsdannelsen, og har derfor ikke vært med på å godkjenne avtalen med KrF. En særavtale. Det burde også telle.

Kanskje finnes det reaksjonære representanter i f.eks Senterpartiet, som kan komme til å stemme for forslaget om reservasjonsrett. Partiledelsen bør finne en vei ut av uføret. Både for Heidi Nordby Lunde – og for Høyre.

Rådet til Nordby Lunde herfra er imidlertid klart: La den 14-årige abortsøkende veie tyngre enn Knut Arild Hareide, Hans Olav Syvertsen og Dagrun Eriksen! Eftertiden vil gi deg rett, og Høyre skulle aldri akseptert denne avtalen med KrF.

Det vil være et historisk feilskritt av Høyre å bruke et reaksjonært flertall på Stortinget – når de like gjerne kan bruke et liberalt flertall.

I din kamp har du mange meningsfeller. Både innenfor og utenfor Høyre. Du er langtfra så alene som 14-åringen i møtet med fastlegen. I heading’en på bloggen står det: «Feminist, aktivist og Høyre-dame». Vær stolt av de merkelappene du har satt på deg selv. Alle sammen!

Du teller, Heidi! Vis det!

7 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Eivind Knudsen
Eivind Knudsen
7 years ago

En som har et minstemål av kunnskap om medisinsk etikk vil naturligvis være klar over at en lege aldri vil uttrykke seg slik overfor en pasient. Hvorfor er kvinners rett til å ta liv så viktige for liberalere? Jeg er enig i at reservasjonsretten er problematisk, og jeg skjønner heller ikke hvorfor man gikk inn i en slik særeavtale med KRF. Men spørsmålet om abort er langt fra så ensidig sort-hvitt som liberalere vil ha det til. Hadde abortloven vært slik som den er i dag da jeg ble «avlet», hadde jeg sannsynligvis ikke sittet her i dag, fordi jeg… Read more »

Vegard Martinsen
7 years ago

«Heidi Nordby Lunde har havnet i en lei skvis – mellom lojalitet til sine velgere – og til abortsøkende kvinner – på den ene siden, og til partiets ledelse og stortingsgruppe på den annen»

Dette er prisen som liberalister må betale for å jobbe i partier som H, FrP og Venstre.

Pleym
Pleym(@pleym_2)
7 years ago

Sant nok, Vegard. Men også i DLF ville jeg hatt problemer.

Vegard Ottervig
7 years ago

Pleym: Med hva da?

Pleym
Pleym(@pleym_2)
7 years ago

Forsvars- og utenrikspolitikken, for å nevne noe.

Vegard Ottervig
7 years ago

Hva er galt med den?

Les mer om hvordan den vil bli her:
http://liberalismen.no/liberalistisk-utenrikspolitikk/

Thor Børresen
Thor Børresen
7 years ago

En reservasjonsordning er ryddig og skikkelig både for lege og pasient. Man trenger ikke henvisning for å kunne få utført en abort. Det er rimelig uproblematisk å la legene følge sin overbevisning, men det bør være kjent slik at pasienter kan velge bort de legene som har et annet syn. Det er også til beste for den abortsøkende at hun slipper å forholde seg til en lege som er på kollisjonskurs med hennes valg. I et liberalt og tolerant samfunn bør man kunne ha respekt for og legge til rette for ulike syn. Og skal man være med i et… Read more »

Fra arkivet