Ukategorisert

Er Vampus både feminist, aktivist og Høyre-dame?

Bloggeren Vampus, for tiden stortingsrepresentant under sitt alter ego Heidi Nordby Lunde har det tøft om dagen. Takket være journalister i Aftenposten.

Spørsmålet om fastleger skal kunne reservere seg mot å henvise abortsøkende til abort fortsetter å skape problemer. Også for en av Liberalerens favorittliberalister; Heidi Nordby Lunde. Vi har tidligere skrevet om hennes dilemma.

På sin egen blogg har hun skrevet om et oppslag i helgens Aftenposten. Oppslaget bar opprinnelig tittelen «Høyre-representant ber lokalpolitikere sabotere Høies reservasjonsordning».

Nordby Lunde ble intervjuet om sin motstand mot reservasjonsretten, og muligheten for at kommunestyrer rundt om i landet vil vedta å utelukke leger fra fastlegeordningen, hvis legen vil bruke reservasjonsretten. Oppslaget fikk ovennevnte overskrift. Nordby Lunde føler det som et overgrep, og begrunner det slik:

«Når journalister (hei, Ander Giæver) etterlyser sterke stemmer i debatten, så kan de jo for eksempel tenke etter følgende; når vi vet vi står i kontroversielle saker og dere bestemmer dere for å vinkle saker på den verst tenkelige måten, så slutter vi å snakke med dere. Tenk litt over samfunnsoppdraget deres og skyld dere sjøl. Dere skjønner også at jeg ikke ønsker å debutere på Stortinget med å gå mot egne partifeller. Det er virkelig verst tenkelig scenario. Jeg har gjemt meg på kontoret, ikke svart på pressehenvendelser, og føler at jeg svikter de som stemte på meg. Hvor god følelse tror dere det er?»

Grunnen til at det henvises til Anders Giæver (i VG) er at han efterlyste Vampus og andre sterke Høyre-kvinner i denne debatten.

Egentlig burde Nordby Lunde navngitt de to Aftenposten-journalistene som laget artikkelen: Robert Gjerde og Lars Molteberg Glomnes. Men selve overskriften er sannsynligvis laget av desken i Aftenposten. I kommentarfeltet under sin bloggpost opplyser Nordby Lunde at overskriften efter at bloggposten ble publisert, ble endret til: «Håper lokal-Høyre sier nei til reservasjonslegene.»

Heidi Nordby Lunde har havnet i en lei skvis – mellom lojalitet til sine velgere – og til abortsøkende kvinner – på den ene siden, og til partiets ledelse og stortingsgruppe på den annen.

Nordby Lunde må stemme for ordningen med reservasjonsrett, skriver hun, og avslutter slik: «Jeg vil være modig. Jeg vil ha en stemme. Jeg vil delta. Ikke etterlys sterke stemmer når det dere gjør er å svekke dem.»

Høyre har en tradisjon for å fristille representanter i samvittighetsspørsmål. Denne saken er åpenbart av et slikt kaliber. Skal regjeringspartienes avtale med Stortingets mest reaksjonære parti i verdispørsmål veie tyngre enn hvordan abortsøkende møtes i helsevesenet? Er det viktig at en (mannlig?) lege forteller en abortsøkende 14-åring at valget hun har tatt er feil, og at hun får finne en annen lege om hun skal gjennomføre et ganske sikkert tungt valg?

Nordby Lunde ble medlem av stortingsgruppen som følge av regjeringsdannelsen, og har derfor ikke vært med på å godkjenne avtalen med KrF. En særavtale. Det burde også telle.

Kanskje finnes det reaksjonære representanter i f.eks Senterpartiet, som kan komme til å stemme for forslaget om reservasjonsrett. Partiledelsen bør finne en vei ut av uføret. Både for Heidi Nordby Lunde – og for Høyre.

Rådet til Nordby Lunde herfra er imidlertid klart: La den 14-årige abortsøkende veie tyngre enn Knut Arild Hareide, Hans Olav Syvertsen og Dagrun Eriksen! Eftertiden vil gi deg rett, og Høyre skulle aldri akseptert denne avtalen med KrF.

Det vil være et historisk feilskritt av Høyre å bruke et reaksjonært flertall på Stortinget – når de like gjerne kan bruke et liberalt flertall.

I din kamp har du mange meningsfeller. Både innenfor og utenfor Høyre. Du er langtfra så alene som 14-åringen i møtet med fastlegen. I heading’en på bloggen står det: «Feminist, aktivist og Høyre-dame». Vær stolt av de merkelappene du har satt på deg selv. Alle sammen!

Du teller, Heidi! Vis det!

Mest lest

Arrangementer