Ukategorisert

Mikhail Khodorkovskij og Børge Brende til Oslo Freedom Forum

Oslo Freedom Forum og Human Rights Foundation presenterte idag deltagerne på årets konferanse, som foregår i Oslo 12. – 14.mai. Den tidligere oligarken Mikhail Khodorkovskij står på deltagerlisten. Utenriksminister Børge Brende står på deltagerlisten som ble sluppet idag.

Årets konferanse er den sjette i rekken siden starten i 2009. Den presenteres slik på Wikipedia: «Oslo Freedom Forum (OFF) er en årlig konferanse om menneskerettigheter som ble etablert av Human Rights Foundation, og for første gang arrangert i Oslo i mai 2009. Ifølge HRFs grunnlegger Thor Halvorssen er Oslo Freedom Forum «en intim samling hvor ledere som omformer verden kommer med effektive løsninger og inspirerende personlige historier som påvirker menneskerettigher og frihet. Talerne deler diverse perspektiver og ekspertise, fra individer som har kjempet for menneskerettigheter til de som gir innsikt basert på akademisk forskning og lederskap innen politikk eller non-profit organisasjoner.»

Høyre/FrP-regjeringen står på deltagerlisten som presenteres i forkant av konferansen, representert ved utenriksminister Børge Brende (H). Den dialogorienterte Jonas Gahr Støre deltok aldri på Oslo Freedom Forum, men sendte sin statssekretær Gry Larsen efter mye kritikk i 212. Det tok den rødgrønne regjeringen fem år å finne ut at de skulle delta. Ifjor hold uteniksminister Espen Barth Eide en hilsningstale.

Russisk oligark og cubansk blogger blant deltagerne
For to år siden deltok sønnen på OFF. I år kommer Mikhail Khodorkovskij selv. Og talerlisten teller en lang rekke kjente og noen mindre kjente navn. Den cubanske bloggeren Yoani Sánchez kommer. Det gjør også den amerikansk-canadiske psykologen Steven Pinker. Han har sagt at «verden har aldri vært et bedre sted». Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales blir å treffe på OFF. Erdem Gunduz fra Tyrkia vil være der. Fra hjemlige breddegrader kommer Flemming Rose, kjent fra karikaturstriden.

Andre deltagere er: Hiphop-artisten Shahin Najafi fra Iran, den russiske forfatteren Masha Gessen, den marokkanske forfattere og forkjemperen fr homofiles rettigheter Abdellah Taia, medstifter av Silent Circle og datasikkerhetseksperten Jon Callas, den mexicanske journalisten Marcela Turati, Stanford-professor i statsvitenskap Larry Diamond, den nordkoreanske avhopperen Hyeonseo Lee, demokratiaktivisten Amira Yahyaoui fra Tunisia. Det kommer også deltagere fra China, Ecuador, Gambia, Jordan, Sri Lanka, Sudan, og Ukraina.

Vaclav Havel-prisen for kreativ motstand vil bli delt ut på konferansens avslutning.

Hva er hensikten med konferansen? Dette, ifølge Wikipedia: «Forumets mål er å bringe sammen verdensledere, inkludert tidligere statshoder, vinnere av Nobels Fredspris og samvittighetsfanger, samt et utvalg av forfattere, med ledere i næringsliv, politikk, media, teknologi og kultur, både fra Norge og internasjonalt.»

Du kan lese mer om Oslo Freedom Forum på hjemmesiden. Der vil OFF efterhvert legge ut både programmet og en nærmere presentasjon av alle innlederne på årets konferanse.


Artikler om Oslo Freedom Forum 2013
Artikler om Oslo Freedom Forum 2012

Mest lest

Arrangementer