Ukategorisert

Reservasjonsstriden: Høy pris for Høyre

Heidi Nordby Lunde måtte bøye seg for beslutninger hun ikke kunne påvirke i spørsmålet om reservasjonsrett for fastleger. Nå er hun provosert over KrFs faneflukt.

I går kom nyheten om at KrF kan komme til å vrake forslaget om reservasjonsrett for fastleger som ikke vil henvise til abort. Helseminister Bent Høie og Høyre har frontet avtalen mellom H, FrP og KrF (på sistnevntes initiativ) hele veien. KrF har vært langt mindre synlige.

Når KrF-leder Knut Arild Hareide nå åpner for å legge vekk forslaget som har vært på høring, blir stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde provosert. Hun mener at det er Høyre som har betalt prisen for stormen rundt reservasjonsrett, og ber KrF vise raushet.

«– Da Venstre gikk ut av rommet burde det vært et signal om at avtalen ikke burde vært inngått.» siterer NRK henne på.

Det er all grunn til å være enig med Nordby Lunde. Vi har sagt det før; avtalen om reservasjonsretten burde aldri vært inngått. Det er det eneste punktet i den omfattende samarbeidsavtalen som ikke alle fire partier står bak.

Liberaleren har tidligere bedt Nordby Lunde om å følge sitt prinsippsyn, siden hun ikke var en del av stortingsgruppen da denne delen av avtalen om regjeringssamarbeid og samarbeidsplattform med Venstre og KrF ble godkjent. Nordby Lunde valgte å bøye seg for partidemokratiet. Slike kompromisser og nederlag er nå en gang politikkens hverdag.

Nesten 150 kommuner har sagt nei til reservasjonsretten, som svar på høringen fra Høies departement. De fleste av dem vil også at ansvaret skal ligge på staten – det vil si at det ikke bør være opp til den enkelte kommune. Kommunene har dermed sagt både ja og nei til KrFs forslag (som innebærer reservasjonsrett uten kommunalt selvstyre).

Ingenting ville glede oss mer enn om KrF innså at denne saken er en symbolsak uten annet enn stort tapspotensiale. Det er korrekt som Nordby Lunde sier, at det er Høyre som har betalt prisen i opinionen for denne saken. Hvis dette er hva KrF skal sitte igjen med av politiske seire under den nåværende regjeringen, kan prisen bli for høy – både for KrF og ikke minst Høyre. Erna Solberg vil forhåpentligvis vurdere svært nøye om slike særavtaler bør inngås i fremtidige forhandlinger. Og alle andre partier vil nok også lære av Høyres erfaring med denne saken.

Derfor: Skrinlegg forslaget om reservasjonsrett. Gå videre med viktigere saker.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer