Ukategorisert

På tide å markere Mannsdagen?

Idag er det den internasjonale Mannsdagen. Jeg la ut en kort kommentar på min Facebook-vegg – og det skapte mye debatt. Kanskje er det på tide å markere Mannsdagen? For likestilling handler ikke bare å gjøre noe med urett mot og diskriminering av kvinner – men også menn.

Oppdateringen på min Facebook-vegg idag lød: «Idag er det Kvinnedagens motstykke; Mannsdagen. Fakkeltog fra Youngstorvet kl 18 anyone?» Dette ble det (så langt) 21 kommentarer til, og 7 har likt statusen.

På Wikipedia er det en egen artikkel om Mannsdagen, men det som står der er kanskje ikke spesielt positivt. Typisk nok er mannsdagen ingen offisiell dag, og mange vil nok spørre seg om dette er noe å markere. For menn har jo både den økonomiske makten, og er i overtall i det meste av beslutningsorganer – uansett hvor det måtte være; politikken, næringslivet og byråkratiet. Og er det ikke langt større utfordringer knyttet til diskriminering av og overgrep mot kvinner? Det kan vi sikkert være enige om at det er.

Jeg vil på ingen måte hevde at likestillingen er kommet hverken langt nok eller for langt. Men jeg vil ikke i likestillingens navn forsvare at menn diskrimineres eller mangler rettigheter. For det vil være det motsatte av likestilling.

Hvilke temaer og saker er det jeg mener kan være atuelle? I debatten under min Facebook-status kom det en del forslag til paroler eller slagord man kunne ta opp på en markering av Mannsdagen:

– Nei til tvangsekteskap – både for kvinner og menn
– Nei til rituell omskjæring av barn
– Nei til vold mot menn
– Vi har ingen å miste – kamp mot selvmord
– Ja til selvstendig opptjeningsrett (av fødselspenger)
– Nei til diskriminering av fedre i barnefordelingssaker

Også lærlingeplasser ble tatt opp som tema. Og det kunne sikkert vært flere temaer. Jeg skal ikke drøfte alle temaene nærmere her (les heller min artikkel fra Kvinnedagen ifjor), men utfordre våre lesere til å vurdere om ikke Mannsdagen bør makeres – for eksempel neste år. Og hvilke saker som da bør løftes opp som temaer og paroler under en slik markering. Kanskje blir det en demonstrasjon på Youngstorvet i Oslo, og et fakkeltog oppover Karl Johan til Stortinget?

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer