Ukategorisert

Føl deg fri til å tegne!

Denne uken har vært tung for alle som er opptatt av ytringsfrihet. Massakren som rammet det satiriske franske ukemagasinet Charlie Hebdo i Paris og piskingen av den saudi-arabiske bloggeren Raif Badawi gjorde det naturlig å være tilstede på dagens markering for ytringsfrihet på Universitetsplassen i Oslo.

I Paris samlet det seg mellom 1 og 2 millioner mennesker til en markering mot terrorisme og for ytringsfrihet. I Oslo samlet det seg ca 1000 personer på arrangementet «Føl deg fri til å tegne!» på Universitetsplassen. Arrangører var Norsk Presseforbund, Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og FECO (Federation of Cartoonists) inviterer til markering i samarbeid med Den Franske Ambassade i Norge.

058

Det ble holdt en rekke gode appeller; av VGs tegner Roar Hagen, stortingspresident Olemic Thommessen, Oslos ordfører Fabian Stang, kulturminister Thorhild Widwey, rektor ved Universitet i Oslo, leder for Norsk Journalistlag Thomas Spence, leder i Norsk Redaktørforening Harald Stanghelle, og Frankrikes ambassadør Jean-Marc Rives.

Olemic Thommessen
Olemic Thommessen

Her var mange samfunnstopper tilstede, blant annet utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen, kommunalminister Jan Tore Sanner, samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, Venstres leder Trine Skei Grande, Fritt Ord-leder Knut Olav Åmås, samt en rekke kjente journalister og kommentatorer. Oslos ordfører Fabian Stang var iført en hvit t-skjorte med budskapet «Je suis Charlie» og det franske flagget. På vei ut fra Universitetsplassen kom først en franskmann og ville ta bilde av ham med t-skjorten. Så kom en dame og lurte på hvor hun kunne få tak i en. Da gav Stang like godt bort sin t-skjorte.

Det er mulig jeg ikke hadde øynene med meg, men jeg savnet religiøse ledere blant publikum. Mange fulgte oppfordringen om å tegne, blant dem Venstres Rebekka Borsch:

065

Aps leder Jonas Gahr Støre var tilstede. Mange har med undring hørt hans mange retoriske krumspring rundt ytringsfrihet og blasfemi. I 2006 var vi mange bloggere og politikere på høyresiden som reagerte mot hans opptreden som utenriksminister. Med rundreise i Midt-Østen og instruks til norske ambassader om hvordan man skulle bortforklare og unnskylde publiseringen av Muhammedkarikaturer i bladet DagenMagazinet. Nå, efter massakren på karikaturtegnere i Paris er det flere som har fått øynene opp for Gahr Støres forhold til ytringsfriheten. Blant annet Aftenposten. Gahr Støre var et naturlig intervjuobjekt på Universitetsplassen idag:

070

Det var godt å høre appellene, og applausen efter hver appell. At 1000 mennesker velger å møte opp i surt vær en søndag i januar er positivt. Jeg skulle bare ønske at det hadde vært 5 eller 10 ganger så mange. Franskmennene har ihvertfall forstått viktigheten av både ytringsfriheten av revolusjonsslagordet «fraternité» (brorskap). Det virker som om også vi nordmenn har fått et langt mer konkret forhold til ytringsfriheten. Når tegnere drepes er ytringsfrihet ikke lenger noe abstrakt. Det er svært konkret – og i ytterste konsekvens livsfarlig.

På vei hjem efter markeringen gikk tankene til en medblogger. I et land og en del av verden der ytringsfrihet ikke er en selvfølge – men tvert imot livsfarlig. Raif Badawi startet bloggen «Free liberal Saudis». Han er dømt til 1000 piskeslag for å ha fornærmet islam. De første piskeslagene fikk han på fredag. Et øyenvitne til piskingen forteller: Han var stille. På fredag oppfordret jeg utenriksminister Børge Brende om å tilby Badawi asyl i Norge. NRK fortalte lørdag at flere karikaturtegnere fra Midt-Østen allerede har fått asyl. Badawi bør bli den neste.

La oss tegne. La oss skrive. La oss si ifra hva vi mener om terrorisme, og slå ring om ytringsfriheten. Frie ytringer er en menneskerett.

062

064

Les Aftenpostens reportasje fra markeringen

Mest lest

Arrangementer