Ukategorisert

Kommunepenger betyr lite for kommunene

Når regjeringsmedlemmer og stortingspolitikere sier at de skal styrke kommuneøkonomien, betyr det ofte milliardutgifter i sentrale budsjett. For kommuner, altså mottakere av penger, er summene relativt beskjedne.

Regjeringen ønsker å styrke kommuneøkonomien med 1,1 milliarder kroner i det reviderte budsjettet. Mye penger ja, men for mange kommuner er summen for liten til at det utgjør stor nytte for kommunale byråkrater og lokalpolitikere.

Skribenten har sett på hva regjeringens styrking utgjør for kommuner i nærområdet, altså Finnmark fylke. Nordkapp 510 000 kroner, Nesseby 144 000, Loppa 153 000, Hasvik 160 000, Gamvik 173 000, for å nevne noen av kommunene i Finnmark. Selv om dette er små kommuner med begrenset kommunal omsetning, betyr noen hundre tusen kroner lite og ingenting i budsjettsammenheng.

For kommunene er effekten mye større med omstilling og effektivisering av driften. Istedenfor å håpe på mer penger fra staten, penger som betyr lite for driften, bør lokalpolitikerne ta imitativ til et systemskifte i egen kommune.

Privatisering og konkurranseutsetting er gode stikkord med dagens organisering av den skattefinansierte velferden.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer