Ukategorisert

Et enkelt grep kan styrke lokaldemokratiet

Denne valgkampen har blitt dominert av rikspolitikk, spørsmål om flyktninger knyttet til stortingsvedtak og toppene i hovedorganisasjonene.

Så lenge fjernsynet, de største avisene og nettavisene setter dagsorden i valgkampen, drukner de mindre og nære sakene som egentlig er lokalpolitikk. Det er for mange lokalpolitikere umulig å konkurrere om oppmerksomheten mot statsministeren og Arbeiderpartiets leder.

Allerede i 2003 etterlyste Liberaleren en reform som sulle styrke lokaldemokratiet. Ett av poengene var at kommunene skulle fastsette egne valgdager. Vi er like langt fra dette ønsket i dag som vi var i 2003 da artikkelen ble skrevet.

Felles valgdag, slik som nå, betyr at lokalpolitikere og saker som blir avgjort lokalt, ikke får nok oppmerksomhet. Erna Solberg, Siv Jensen og Jonas Gahr Støre blir sentrale brikker i kampen om velgerne. Ingen av disse partilederne er på valg i år. Dermed bør ikke partilederne være avgjørende for hva borgere skal stemme i Alta, Tromsø, Stavanger og Bergen.

Dersom kommunene fikk fastsette egne valgdager, ville rikspolitikerne fått mindre innflytelse på valgresultatet i en rekke kommuner. En enkel vri i valgordningen kunne gitt lokaldemokratiet et betydelig løft.

Tags:

,

Mest lest

Arrangementer