Ukategorisert

Grønn seier for åpenhet i Kristiansand

Miljøpartiet De Grønnes ferske gruppeleder Marte Rostvåg Ullveit-Moe vant nylig en seier for åpenhet i Kristiansand; investeringsdelen av kommunebudsjettet skal ikke lenger være hemmelig.

Da budsjettforslaget ble presentert for bystyret av rådmannen fikk Ullveit-Moe som gruppeleder et hemmeligstemplet notat om investeringsdelen av budsjettet. Sammen med partikollega Morten Tønnessen har hun klaget på praksisen. Rådmannen har tatt klagen til følge, endret praksis.

Lokalavisen Fædrelandsvennen beskriver Kristansand kommunes praksis slik: «Politikerne og allmennheten har kun fått investeringsrammene for hver sektor, pluss opplisting av hvilke investeringer som skal gjøres. Hva den enkelte investering vil koste, er det kun gruppelederne i partiene som har fått. Rådmannen har utarbeidet et hemmelig spesialdokument der alle investeringene står med konkrete beløp.

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) mener åpenheten har vært tilstrekkelig, skriver Fædrelandsvennen: «Han minner om at hva det totalt skal investeres for i hver sektor er offentlig. Hvilke investeringer som gjøres, har også vært offentlig. Han mener åpenheten har vært tilstrekkelig.

– Selve prosjektkalkylene for hvert prosjekt har vi ikke ønsket at aktørene i byggebransjen skal vite om. Jeg husker ikke når vi sluttet å offentliggjøre dette, men det er noen år siden, sier Kristiansen.

– Det er ikke for å hindre debatt vi har gjort dette, men for å sikre at kommunen får gjort sine utbygginger billigst mulig, sier han.»

Du kan lese hele artikkelen til Fædrelandsvennen her.

Hvor har åpenhetspartiene vært?
Når man leser om praksisen i Kristiandsand er det et spørsmål som melder seg: Hvor har de partiene som hevder de er opptatt av åpenhet og innsyn egentlig vært de siste årene? De kan da umulig være bekjent av at det har vært en slik praksis, uavhengig av hvem som har vært i posisjon og opposisjon. Av hensyn til egen troverdighet bør partier som Venstre og SV i minste kunne vise til konkrete forslag eller initiativ om å avvikle praksis med hemmelighold.

Dette er ikke første gang Kristiansand kommune er blitt utfordret om åpenhet.

Her er kommunens offentlighetsportal

Mest lest

Arrangementer