Ukategorisert

Hvorfor vil LO ha formueskatt?

Dersom skatt for de absolutt rikeste er veldig viktig, burde det vært utarbeidet et godt alternativ for disse relativt få personene.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen fyrer løs mot statsministeren og regjeringen på VG.no.

–Jeg ble ordentlig forbanna da jeg leste dette i dag. Nå er begeret fullt, sier Hans-Christian Gabrielsen til VG.

Den liberale holdningen bør være at de rikeste ikke skal betale mest mulig skatt. Milliardærene bruker ikke skattefinansierte tjenester mer enn oss andre, og det finnes få gode grunner til økt skattebyrde for denne lille gruppen i Norge.

Prinsipielt er formueskatten motbydelig, men det er delte meninger om skatten betyr mye for antall arbeidsplasser i Norge. Det vi vet, er at det er en særnorsk skatt som tapper bedrifter for penger fordi eierne tapper bedriftene for å betale skatteregningene.

Frode Rønquist, en mann som driver Møbelringen-butikker i Finnmark, er et godt eksempel, en artikkel vi publiserte i 2011.

Rønquist må betale formueskatt for møblene han har på lager for butikkene han driver. For at han skulle få betalt formueskatten, tok han ut 100 000 kroner hver fjerde måned i lønn. Møbelhandleren tok i tillegg ut 600 000 kroner i ren lønn til seg selv i 2011. Av dette betalte han 48 prosent inntektsskatt. Skattesatsen er så høy fordi han hadde en inntekt på én million. Samlet lønn til seg selv var dermed rundt 300 000 kroner, noe som tilsvarte 26 000 kroner hver måned. Politikere som ønsker å skattlegge «de rike», straffer blant annet Frode Rønquist fordi han skaper verdier, velferd og arbeidsplasser.

Selv om eksemplet fra Alta er gammelt, lever praksisen i næringslivet. LO og LO-lederen bør studere slike eksempel som vi har nevnt i denne artikkelen.

Mest lest

Arrangementer