Ukategorisert

Siv Jensen har lenge ønsket gjeldsregister

Experian er den tredje aktøren til å etablere gjeldsregister i Norge etter at gjeldsinformasjonsloven kom på plass.

Finans Norge og Evry var de første til å kunngjøre at de hadde fått konsesjon til å etablere gjeldsregister i Norge. Også Experian har fått tilsvarende grønt lys, og de er nå klare med sin løsning.

Lovverket stipulerer at privatpersoner ikke kan ta opp mer enn fem ganger bruttoårsinntekt i samlet gjeld, og gjeldsregistrene vil bidra til at bankene har et reelt datagrunnlag å forholde seg til når de vurderer aktive lånesøknader.

–Når registeret er på plass er avhengig av når finansinstitusjonene er klare til å levere. Vi har håp om mai, men siste frist er 1. juli, sier Håkon Birkelund, leder for Experian Gjeldsregister AS, til Dinero.

Gjeldsregister kommer på plass under regjeringstiden til Erna Solberg, en regjering som burde ivaretatt personvernet. Privatøkonomi trenger ikke flere reguleringer enn det som er i dag. Liberalere har tapt denne kampen, noe de ulike gjeldsregistrene beviser på en god måte.

Siv Jensen, daværende leder av Finanskomiteen på Stortinget, ytret allerede i 2002 et ønske om et sentralt gjeldsregister. Årsaken til forslaget var at antall gjeldsofre økte. Gjelden i Norge har økt på alle disse årene, men fortsatt har de fleste god kontroll på egen økonomi.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer