Kommentar

Senatorene kaster ballen tilbake til velgerne

Senator Lamar Alexander. Foto: United States Department of Energy.
Senator Lamar Alexander. Foto: United States Department of Energy.

Natt til lørdag stemte det amerikanske Senatet med 51-49 stemmer mot å føre vitner i rikssrettsaken mot president Donald Trump. Det betyr at saken kommer til å avsluttes med at presidenten frifinnes neste uke.

Kort tid etter voteringen var over gav den republikanske senatoren Lamar Alexander fra Tennessee  et intervju til New York Times. Han sier han ikke trenger å høre fra vitner for å bestemme seg for at presidenten har bedt en utenlandsk statsleder om å etterforske Biden. Det er et faktum.

“Min første beslutning er at jeg ikke trenger mer bevis for å bestemme at han har gjort det. Jeg mener han har gjort noe som helt klart er uakseptabelt. Det er uakseptabelt at presidenten ber en leder av en annen nasjon om å etterforske en ledende politisk motstander. Noe presidenten sier han har gjort. Jeg mener det uakseptabelt at han har holdt tilbake støtte for å skape motivasjon for den etterforskningen.”

Videre sier han at dette ikke møter terskelen for årsaker til at presidenten kan avsettes.

“Men det er ikke landssvik, det er ikke bestikkelse, det er ikke alvorlige forbrytelser og forseelser.”

Til slutt sier han at det er amerikanske velgere som må ta ansvaret for å avsette presidenten i høstens valg, og at senatet ikke kan ta fra dem muligheten til å stemme på Trump.

“Senatet er en refleksjon av landet og landet er delt på en måte det ikke har vært delt på lang tid. At senatet skal rive i stykker stemmesedlene for høstens valg og si at Trump ikke kan stå på den stemmeseddelen er ikke noe landet kommer til å akseptere. Skal senatet eller folket avsette ham?”

Det er en oppsummering av det som kommer til å bli republikanernes viktigste budskap om riksrettsaken i ettertid. I mellomtiden har Trump neppe lært at det er grenser for hva han kan tillate seg som president.

Nå blir det spennende å se hva velgerne sier i høstens valg. Det skal mye til for at en sittende president ikke blir gjenvalgt, spesielt når økonomien er god.

Mest lest

Arrangementer