Magasin

Den nye ukjente soldaten

Väinö Linnas (1920-1992) store roman om krigen i Finland, «Okänd soldat», er en klassiker som har blitt lest av generasjoner. Den blir nå filmatisert for tredje gang. Forfatteren var kommandør under krigen og hentet mye fra sine egne krigserfaringer. Boken ble publisert i 1954 og filmatisert allerede året etter. Det ble en filmklassiker som vises hver selvstendighetsdag den 6. desember i Finland. Tv-serien bygger på bokmanuset og «Krigsroman«, et tidligere utkast til boka.

Det er utfordrende å gjøre en tredje filmatisering av en så kjent bok om fortsettelseskrigen 1941–44. Det finnes stemmer både for og mot prosjektet, men grinebiterne tror det meste ikke trenger å gjøres, så vi overser dem.

For oss som ser positivt på en ny filmatisering, betyr det mye at den nye TV-serien har et stort budsjett med alt det innebærer av rekvisitter og vellagde kampscener. Samtidig er bokens pasifistiske budskap bevart.

Da den første versjonen av «Okänd soldat» ble filmet, var den finske hæren ikke helt slik den ble skildret i boka. Den ble fremstilt som ikke-heroisk med soldater som sutret, stjal og var feige. Publikum, som i stor grad bestod av veteraner, tok likevel til seg boken slik at den øyeblikkelig ble en klassiker. Det var jo deres egen historie som ble fremstilt, og filmen ble også en suksess.

Løytnant Lauri Törni (i midten) ledet en egen avdeling som til dels opererte bak de sovjetiske linjene. En av soldatene i avdelingen var den senere finske presidenten Mauno Koivisto. Av Unknown author / colorized User:Vesteri – Törnin jääkärit: Rönnqvist, Vuorenmaa. WSOY 1993, Offentlig eiendom, Lenke

«Okänd soldat» beskriver innsatsen til et finsk maskingeværkompani i fortsettelseskrigen. Det var den andre krigen i løpet av kort tid som Finland kjempet mot Sovjet under annen verdenskrig. I filmen står 3. maskingeværkompani i sentrum av handlingen, og ledes av andreløytnant, senere løytnant, Koskela (Jussi Vatanen). Lehto, Vanhala, Rahikainen og de øvrige velkjente karakterene er også med i denne skildringen.

Koskela fremstilles som en alvorlig og besluttsom tavastlending. Vi følger dem når de kommanderes til Østkarelen, gjennom erobringen av Petroskoi, (Petrozavodsk) retretten derfra og senere under avvergingsslaget ved Karelen sommeren 1944.

Undersersjant Antero Rokka (Eero Aho) bekler den uformelle hovedrollen i tv-serien. Han skildrer den karelske bonden og veteranen fra vinterkrigen, som med sterk hjemmelengsel herdes gjennom krigens gang. Som en mer moden mann spiller karakteren en avgjørende rolle i fortellingen gjennom både krigsbragder og frimodighet. Det skulle ikke forbause meg om Eero Ahos skuespillerprestasjon som Rokka blir startskuddet for en internasjonal skuespillerkarriere.

I tv-serien har den morsomme Vanhala (Hannes Suominen) lite filmtid, da hans rolle kuttes betydelig ned i den internasjonale filmversjonen.

De mange stridsscenene i tv-serien har en puls og intensitet man ikke er vant til å se i nordiske filmer. Man kan se inspirasjon fra både gamle og nyere krigsfilmer som ”The Thin Red Line”, ”Fury” og ”Tali Ihantala 1944”. Den sistnevnte filmen filmen ble også Åke Lindmans siste. Denne gangen stod han for regi, han spilte rollen som Lehto i ”Ukjent soldat” fra 1955.

Regissøren Aku Louhimies har erfaring etter å ha vært med i den irlandske tv-serien ”Rebellion” for et par år siden. Stemningen fra denne irlandske tv-serien finner man også igjen i ”Okänd soldat”.

I den nye filmversjonen har også kvinnenes roller fått mer tid på skjermen. De var nesten helt utelukket fra 1955-versjonen.

Filmen er en effektiv og god skildring av grusomhet og vennskap mot alle odds. Det er en verdig film om et sårt emne.

Mest lest

Arrangementer