Magasin

Den finske borgerkrigen 1918

Noe man ofte hører i den norske og svenske debatten, er at den finske borgerkrigen er glemt. Ved nærmere granskning, ser man derimot at det ikke stemmer. Det har blitt skrevet en hel del om borgerkrigen siden kampene ble utkjempet. Selvfølgelig vil det da være interessant å spekulere i hvorfor borgerkrigen sies å være glemt. Eller så kan vi spekulere i om det til og med var en borgerkrig?

Blant historikere har det vært forskjellige forklaringsmodeller for den finske borgerkrigen. En krig der også navngivningen av hendelser har vært uklar. Uten å gå for mye inn de i diskusjonene, har slagene hatt forskjellige navn for forskjellige grupper. Hovedsakelig fra de “hvite” og “røde” gruppene som kjempet under borgerkrigen.

De røde kalte krigen for en klassekrig, men de kalte den også for en borgerkrig. For de hvite ble krigen imidlertid en uavhengighetskrig. Selv er jeg enig i det nå nyttige begrepet Den finske borgerkrigen, uten andre politiske konnotasjoner.

Røde styrker i finske borgerkrigen. CC-BY Tampere 1918, kuvat Vapriikin kuva-arkisto. Finnish Civil War 1918 Photo: Museum Centre Vapriikki Photo Archives.

Den finske historikeren Henrik Meinander mener den finske borgerkrigen var en konsekvens av første verdenskrig. Det var nemlig den eneste krigen i Norden, og i perioden, som utviklet seg til en fullskala konflikt. Den finske borgerkrigen ble også en motrevolusjonær krig. En type krig som ble mer vanlig i Europa etter at Tyskland kapitulerte i november 1918.

For forskere i Sverige har ikke bildet av den blodige borgerkrigen passet inn i den nasjonale myten om oppbygningen av det sosialdemokratiske folkehjemmet. For finske historikere stemmer det heller ikke med bildet av svensker og tyskere som kom som behjelpelige, i det som kom til å utvikle seg til å hovedsakelig bli en klassekrig. Krigen var dessuten en del av det som kalles språkkampen, der forestillingen om finsk og svensk i Finland spilte en viss rolle, og det bidrar også til å gjøre det hele mer sammensatt.

Når du velger å skrive om en person under den finske borgerkrigen, blir det fristende å framheve spesielt en person. Nemlig Gustaf Mannerheim (1867-1951), en av de ledende skikkelsene i finsk nittenhundretallshistorie. Hans rolle kan nesten ikke overdrives.

C.G.E. Mannerheim (1940)

Da den første verdenskrig startet sommeren 1914, var Mannerheim allerede i Polen som kommandør for det russiske majestets keiserlige livvaktens eneste regime. Dette var en av få enheter som var utstyrt og klare for krig. Mannerheim var finne, og det var dermed enklere å bli akseptert av den polske eliten enn en russer. Noe han også senere skulle nyte fordelen av. Krigen var en militær katastrofe på østfronten for Russland, og tok slutt i 1917, da revolusjonen som mange hadde ventet på brøt ut. Han hadde vært i tjeneste i over 30 år, og avsluttet sin militære karriere i Russland som generalløytnant.

Mannerheim så seg nå plutselig uten arbeid. I tillegg ble han nasjonsløs da det gamle keiserdømmet kollapset. Skrekkbildene han var vitne til, kom til å prege hans bilde av det nye bolsjevikiske regimet som hadde tatt makten i Russland. Et mentalt bilde som ikke ville endre seg for resten av hans liv. Hva ville en utlending, aristokrat og militær, gjøre i landet som senere skulle bli Sovjet?

Under en farefull ferd reiser Mannerheim tilbake til Finland, et land han forlot nesten 30 år tidligere. Et land i endring, og et land på randen av borgerkrig. Storhertugdømmet av Finland hadde tilhørt Russland siden 1809. Landet hadde større grad av autonomi, og en av de mer vellykkede provinsene i det tsaristiske imperiet. I løpet av siste del av 1800-tallet, hadde flere stemmer uttrykt et ønske om å erklære uavhengighet, samt kutte båndet med den russiske regjeringen. De fleste gruppene hadde søkt uavhengighet, og flere av de ledende familiene som styrte Finland siden den svenske epoken, som Mannerheim tilhørte, var aktive i landets søken etter frihet.

Vel og merke ikke av Gustaf Mannerheim selv, av forståelige grunner. For russisk offiserer var det i praksis forræderi å ha slike synspunkter. Selv ikke i sin villeste fantasi, kunne han forestille seg at en som tilhørte en av Finlands mest innflytelsesrike finske familier skulle la det gå så langt som i revolusjonens Russland. Andre medlemmer av familien var dog ikke så pro-russiske. Hans bror, Carl, tilhørte denne gruppen.

Det er også i denne perioden jegerbevegelsen, som ble viktig også senere, begynte. Da var verdenskrigen allerede et faktum. Sverige ønsket i utgangspunktet ikke å støtte grupperingene av frykt for Russland, men likevel kom ledende skikkelser i bevegelsen fra Sverige for å søke støtte fra Tyskland. Støtte ble gitt øyeblikkelig, og 1897 mennesker dro til Tyskland for å motta militærtrening. De vervet seg i den 27. preussiske jegerbataljonen under tysk kommando. Der kjempet de for østfronten, og senere i Baltikum.

Rundt 1261 mennesker deltok i borgerkrigen. Da sistnevnte kom tilbake til Finland tidlig i 1918, spilte de en tydelig, dog ikke alltid en uproblematisk, militær rolle i den nye republikken. To personer som gjorde karriere under andre verdenskrig, var leder for panserdivisjonen Ruben Lagus og stabssjef Erik Heinrichs, som begge ble trent av jagerbataljonen først.

Republikken Finland ble utropt den 6. desember 1917, men det var først 31. desember at Lenin signerte uavhengighetserklæringen. Da var uroen i landet allerede et faktum. De finske sosialdemokratene og fagforeningslederne, som gikk i generalstreik sent på høsten, hadde allerede dannet et revolusjonerende sentralråd.

Allerede 16. november var det en avstemning for å ta makten i landet. Den falt, siden ingen var villige til å stille opp. Den sistnevnte avstemningen ga en mer reformatorisk linje der de ble enige om å stille kravene gjennom det nyopprettede finske parlamentet. Dette forhindret ikke ideen om revolusjon fra å fortsette. Sosialdemokratene ble tvunget til å gjennomføre et kupp i Sør-Finland våren og vinteren 1918, og Helsingfors ble overtatt. Veien til borgerkrig var kort.

Borgerkrigen mellom de hvite og de røde delte landet i to. I Vasa hadde den hvite regjeringen stillingene, mens Helsingfors ble en rød by. Mannerheim kom mer eller mindre ved en tilfeldighet til å bli statsoverhode og øverstkommanderende for den hvite juridiske hæren. Det ble nå ganske tydelig at Lenin og hans medskyldige hadde forventet at landet skulle bli trukket inn i en borgerkrig, for deretter bli en sovjetrepublikk. Det var ingen interesse for å se en fri finsk republikk så nær den russiske grensen. De militære bidragene som ble gitt av det russiske regimet, omfattet blant annet 10 000 menn med våpen. Politikere ledet av blant annet den konservative statsmannen og senere presidenten Pehr Evind Svinhufvud, ba Keiser Tyskland om støtte.

Hvite styrker i finske borgerkrigen. CC-BY Tampere 1918, kuvat Vapriikin kuva-arkisto. Finnish Civil War 1918 Photo: Museum Centre Vapriikki Photo Archives.

Sverige verken klarte eller ønsket å stille noen garanti for Finland. Det ble i stedet stormakten Tyskland som gjorde det. For å imøtegå dette, ble slaget ved Tammerfors, den røde hovedstaden i Österbotten. Dette ble en viktig prestisjekamp for Mannerheim, dels fordi tyskerne truet militærområdet som han tross alt hadde sikret seg, og delvis fordi Mannerheim trengte en skikkelig seier for de hvite troppene. Det er vanskelig å vite hva konsekvensene kunne ha blitt. Kampene for byen begynte 16. mars og varte til 6. april. Tammerfors falt til tross for hard motstand fra de røde troppene som forskanset seg i byen.

I den hvite hær deltok både min oldefar Jalmari Lehtola, og broren Armas fra landsbyen Vimpeli, som begge overlevde slaget. Imidlertid mistet Jalmari ett av bena. En annen slektning, Karl Martin Ebertz, som ung Gotland-frivillig, og hans beste venn, ble vervet i den svenske brigaden, var i kamp på Tammerfors. Han deltok senere i den estiske uavhengighetskrigen i 1919.

Mannerheim protesterer. Han hadde allerede før dette gitt uttrykk for at de tyske troppene overhodet ikke skulle blande seg inn i finske forhold. Den pro-tyske ledelsen i Vasa bryr seg ikke om protesten. I løpet av våren opererte den svenske brigaden således med svenske frivillige, de hvite og den tysk-finske jaktbataljonen fra Vaasa, under Mannerheims kommando. De var også nordmenn og dansker blant de frivillige i den hvite hæren.

Tyskland hadde med bekymring merket seg hendelsene i både Russland og Finland. De kom uavhengig av om regjeringen i Vaasa vurderte å operere selvstendig. Den tyske baltiske divisjon landet 3. april 1918. Det var Rudiger vond er Goltz som ledet den ti tusen mannssterek divisjonen. De frigjorde Helsingofors raskt og effektivt allerede 13. april. En av dem som fulgte med tyskerne var den svenske eventyreren og militærgreven Gilbert Hamilton. Han kom for å lede en enhet fra den baltiske divisjonen i kampene.

Det vi i dag hadde kalt krigsforbrytelser, skjedde allerede før kampene var over. Dette viser hvor dypt ned i avgrunnen det finske samfunnet hadde dalt under borgerkrigen. Merkelig nok sto tyskerne i Helsinki for en mer disiplinert tilnærming. De var tross alt en profesjonell hær, og flertallet av de røde fangene ble internert i Suomenlinnas festning. Under slagene i Belgia i 1914 var ikke tyskerne direkte kjent for sin humane krigføring.

Det som hovedsakelig påvirket krigsfangene på sensommeren i Suomenlinna var matmangel og omsorgssvikt som krevde mange liv, i en slik grad at Røde Kors protesterte.

Borgerkrigen varte i litt over tre måneder, og den røde oppstanden ble knust. Mannerheim holder seiersparaden 16. mai i Helsingfors. Det er nå tragedien skjedde, som ikke minst har blitt diskutert her i Sverige. Fanger og mistenkte blir summarisk fengslet. Et stort antall av de mistenkte dør.

Det er anslått at omtrent 38 000 døde i løpet av de påfølgende månedene. Dette er nesten en prosent av den daværende befolkningen. Det er en skamplett i republikkens tidligste historie. Det er på sin plass å minne om at både svensktalende og finsktalere bukket under i denne perioden. Noe som ofte glemmes i den opphetede debatten på begge sider av Østersjøen. Det kommer til å ta mange år før den menneskelige lidelsen som har blitt påført helbredes.

Gustaf Mannerheim ønsket selv at de røde skulle løslates, men han var allerede borte fra det politiske spillet, blant annet fordi hans antityske holdning hadde blitt et problem for regjeringen. Da Mannerheim senere kom tilbake til Finland fra sitt selvvalgte landflyktighet, begynte han å jobbe aktivt for å forene landet. Dessuten skulle han delta i fredsforhandlingene i Paris etter første verdenskrig.

Etter borgerkrigen kom det unge Finland til å spille et noe naivt, men farlig spill da det så villig ble med i den tyske interessesfaren i løpet av de siste månedene av første verdenskrig. Det var ikke populært i alle leirer å håpe i Tyskland. En av de sterkeste dissentene, var Mannerheim, som sa opp sin rolle som stabsjef for å reise til utlandet så tidlig som våren 1918, etter at borgerkrigens tok slutt. I et par måneder kom politikerne nær å drømme om en tysk seier, noe som ikke skjedde. Garanten for Finland ble i stedet seiersmaktene i første verdenskrig. Det kom til å være behov for det da krigen ble avgjort.

Sverige mente at den anspente situasjonen i Finland kunne være smittsom, og at ideen om revolusjon kunne vokse seg sterkere. Den oppfattelsen spilte en avgjørende rolle for hvordan den svenske regjeringen håndterte finnenes press. I tillegg var offisiell hjelp til finnene en trussel mot nøytralitetslinjen. Militærhjelpen til regjeringen i Vaasa var organisert med den svenske regjeringens gode minne.

Det er skrevet i detalj om at sosialdemokratene i Sverige var splittet om saken. Sverige kom også til å prøve å annektere Åland om våren og vinteren. Offisielt for å beskytte den svensktalende befolkningen på skjærgården, noe som blant annet irriterte Mannerheim. Ålandskrisen ble håndtert noe underlig av både den svenske og den finske regjeringen. Dette blir imidlertid vanligvis tonet ned av den svenske siden, i en slik grad at den nesten er glemt i svenske historiebøker.

Åland ble okkupert av en svensk tropp i noen måneder. En okkupasjon som senere ble nedtonet av den svenske siden, spesielt da tyske tropper kom til å ta besittelse av øya på vegne av den finske regjeringen. Okkupasjonen av Åland kom til å anstrenge diplomatiske forbindelser mellom Sverige og Finland i lang tid framover. Ålandskrisen førte ikke til et oppgjør mellom statene før i 1921.

Mest lest

Arrangementer