Ukas anbefaling

Hva er egentlig Trumpisme?

Republikanerne skal ha sitt landsmøte neste uke og de kommer til å nominere Donald J. Trump som sin presidentkandidat, igjen. Den sittende presidenten har forvandelt det republikanske partiet.

Selv om det var langt fra liv til lære, holdt partiet i 2016 fortsatt tak i Reagans parti-visjonen. Innerikspolitikken handlet om å begrense offentlig økonomisk forbruk, utenrikspolitikken handlet om å bekjempe autoritære ledere og frie markeder ble fremmet både innenlands og utenlands.

I 2020 ser vi den fulle rekkevidden av Trumps transformasjon. President George W. Bush kalte forvandlingen Trumps tre ismer, isolasjonisme, nativisme og proteksjonisme. Isolasjonisme er en litt slurvete betegnelse på at utenriksstrategien blir mer eneveldig, man søker ikke de store internasjonale koalisjonene lenger. Nativisme er et amerikansk ord for en høyrekollektivistisk identitetspolitikk. Den mest ekstreme versjonen er bedre kjent som hvit makt. Proteksjonisme innebærer handelsbarrierer og slutten på den internasjonasjonale frihandelen.

Bølgen kom fort og overraskene på mange. Det var litt vanskelig å forstå hva man så fordi de høyrekollektivistiske ideene har vært usynlige i det offentlige ordskiftet i mange tiår. For tre år siden laget Learn Liberty en kort introduksjon til Trumpismen med idehistorikeren Stephen Davies fra Institute for Economic Affairs og den politiske kommentatoren Dave Rubin.

Dette er en kort video, litt under fem minutter lang.

Mest lest

Arrangementer