Ukas anbefaling

Hva er egentlig Trumpisme?

Republikanerne skal ha sitt landsmøte neste uke og de kommer til å nominere Donald J. Trump som sin presidentkandidat, igjen. Den sittende presidenten har forvandelt det republikanske partiet.

Selv om det var langt fra liv til lære, holdt partiet i 2016 fortsatt tak i Reagans parti-visjonen. Innerikspolitikken handlet om å begrense offentlig økonomisk forbruk, utenrikspolitikken handlet om å bekjempe autoritære ledere og frie markeder ble fremmet både innenlands og utenlands.

I 2020 ser vi den fulle rekkevidden av Trumps transformasjon. President George W. Bush kalte forvandlingen Trumps tre ismer, isolasjonisme, nativisme og proteksjonisme. Isolasjonisme er en litt slurvete betegnelse på at utenriksstrategien blir mer eneveldig, man søker ikke de store internasjonale koalisjonene lenger. Nativisme er et amerikansk ord for en høyrekollektivistisk identitetspolitikk. Den mest ekstreme versjonen er bedre kjent som hvit makt. Proteksjonisme innebærer handelsbarrierer og slutten på den internasjonasjonale frihandelen.

Bølgen kom fort og overraskene på mange. Det var litt vanskelig å forstå hva man så fordi de høyrekollektivistiske ideene har vært usynlige i det offentlige ordskiftet i mange tiår. For tre år siden laget Learn Liberty en kort introduksjon til Trumpismen med idehistorikeren Stephen Davies fra Institute for Economic Affairs og den politiske kommentatoren Dave Rubin.

Dette er en kort video, litt under fem minutter lang.

5 3 vurderinger
Vurdering

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Verdt å lese fra Liberalerens arkiv

  • Flertallet har ikke rett til å bestemmeFlertallet har ikke rett til å bestemme
    Stålsett-saken illustrerer det iboende problemet med demokratiet. Et flertall kan gjøre gale valg som ikke bør respekteres
  • Med samme begrunnelseMed samme begrunnelse
    Liberalister har alltid forsvart utsatte minoriteter, enten de er homofile eller religiøse fundamentalister. De er alle individer med like rettigheter.
  • Hvorfor ble de AKP-ml-ere?Hvorfor ble de AKP-ml-ere?
    Hvorfor ble så mange av 70-tallets skarpeste unge hjerner del av denne bevegelsen?