Nyheter

Trump-sjokket lansert denne uken!

Jan Arild Snoen signerer bøker under lanseringen av Trump-sjokket. Foto: Lene Johansen.
Jan Arild Snoen signerer bøker under lanseringen av Trump-sjokket. Foto: Lene Johansen.

Det er presidentvalgår i USA, noe som betyr at det kommer en rekke nye bøker om amerikansk politikk i bokhandelen. Den første er Trump-sjokket av Jan Arild Snoen, som ble lansert i mandag. Over 200 hadde meldt interesse for å være med på lanseringen av boken.

Boklanseringen ble holdt på tradisjonsrike Halvorsens Conditori på Wessels plass, rett ved Stortinget. Konditoriet gjenåpnet i februar. Wessels plass har vært stengt av på grunn av det dyre utbyggingsarbeidet på Stortinget. Det har tvunget konditoriet til å holde stengt også. De nyoppussede lokalene har beholdt fordums glans. Menyen består av høye smørbrød og delikate kaker.

Det var ikke plass til alle som ønsket å være med på boklanseringen. Lokalet kunne nok ha holdt så mange, men smittevernreglene må overholdes, selv på boklansering. De som hadde fått plass var valgt ut etter førstemann til mølla-prinsippet. Det var både stortingsmedlemmer, pressefolk og en rekke som tidligere var aktive i det nå nedlagte Monticello Society tilstede.

Snoen snakket om hvordan amerikansk politikk har endret seg de siste 30 årene og hvordan disse endringene har beredt grunnen for at Trump tok makten i USA. Mye av dette materialet er kjent for folk som følger amerikansk politikk godt, blant annet det at sosialkonservative føler at de er på vikende front fordi de har tapt mange viktige verdikamper

Snoens hemmelige superkraft er tallanalyse. Han brukte en del tid på å forklare hvilke velgere som faktisk stemte for Trump i 2016. Det var flere spennende poeng i denne analysen.

Det er velkjent at grunnfjellet blant Trump-velgerne er eldre, hvite menn uten utdanning. På grunn av den demografiske utviklingen i USA mister denne velgergruppen stadig viktighet fordi andre velgergrupper vokser. Samtidig var ikke dette velgergruppen som fikk Trump over mållinjen på valgdagen. Det var velgere som oppfater at det går dårlig for dem, selv om de bor i områder med høy økonomisk mobilitet.

Rasisme og spente raseforhold har vært temaer som har definert Trumps valgkamp og presidentskap. Snoen kom med nyttige nyanser hvordan vi kan trekke linjene mellom ulike Trump-velgere, i en diskusjon som ellers er preget av sterke oppfatninger på lite kunnskapsgrunnlag.

Han avsluttet med noen tanker om hvordan dette valget kommer til å utspille seg, men valgte ikke å gå inn i bokens siste del om hva som skjer etter 2020 i denne presentasjonen.

Bent Johan Mosfjell anmeldte Trump-sjokket her i Liberaleren forrige uke.

Mest lest

Arrangementer