Kommentar

Resett fortsetter utenforskap

Nettstedet Resett har fått avslag på søknad om medlemskap i Mediebedriftenes Landsforbund (MBL). Helge Lurås og Shurika Hansen har tidligere søkt om opptak i Redaktørforeningen to ganger, og fått avslag fordi de «ikke forholder seg til alminnelige publistiske prinsipper».

Sarah Sørheim, nyhetsredaktør i NTB, Helge Lurås, redaktør i Resett, Irene Halvorsen, sjefredaktør i Nationen og styremedlem i Norsk Redaktørforening, Erik Waatland, ansvarlig redaktør i Medier24 og Lila Sølhusvik fra NRK på debatten om grensen mellom aktivisme og journalistikk i februar 2020. Foro: Lene Johansen.
Sarah Sørheim, nyhetsredaktør i NTB, Helge Lurås, redaktør i Resett, Irene Halvorsen, sjefredaktør i Nationen og styremedlem i Norsk Redaktørforening, Erik Waatland, ansvarlig redaktør i Medier24 og Lila Sølhusvik fra NRK på debatten om grensen mellom aktivisme og journalistikk i februar 2020. Foro: Lene Johansen.

MBL mener at det fortsatt er tvil knyttet til Resett oppfyller kravene i til publistisk virksomhet og at nettstedet dermed ikke kvalifiserer til medlemskap. Etter det andre avslaget i Redaktørforeningen skrev jeg at det er Helge Lurås som bestemmer om nettstedet hans skal kvalifisere til medlemskap.

Det er ingen tvil om at Resett fremstår som en mediebedrift. De ansatte kaller seg journalister og redaktører. De publiserer innhold som fremstår som om det er produsert gjennom bruk av journalistisk metode. De annonserer at de følger Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten. Samtidig sier lederen for organisasjonen at de ikke har tid til å følge de presseetiske reglene, men at han ønsker privilegiene som blir gitt til de som følger disse reglene.

Lurås kontrollerer selv om han kvalifiserer til medlemskap. Det gjør han gjennom å velge å følge den samme atferden som definerer at pressen er presse.

Slik er det fortsatt, men Lurås mener at Pressens Faglige Utvalg skal ta ansvar for nettstedets redaksjonelle virksomhet. Da er det kanskje like greit at han gir opp forsøkene med å bli medlem av en av presseorganisasjoene.

Les Resetts utenforskap er selvpålagt.

Mest lest

Arrangementer