Kommentar

Fritt skolevalg og fritt valg av hjemland

Gode argumenter for en sak, er ofte også gode argumenter for en annen sak. Ofte har ungdomspolitikere gode instinkter for liberale saker. Timo Nikolaisen fra Unge Venstre argumenter godt for retten til fritt skolevalg. Han er imidlertid ikke alene.

Unge Høyres leder Ola Svennebye har skrevet et usedvanlig godt innlegg for fritt skolevalg med tittelen Retten til å velge seg bort. Her forteller han på en personlig måte om hvor viktig det var for han å kunne komme seg vekk fra hjemstedet da han skulle begynne på videregående skole.

Det slår meg hvor viktig det kan være for unge mennesker å kunne velge vekk den lokale skolen eller hjemstedet sitt. Hvor ille det er når venstresiden insisterer på at du må gå på den lokaleskolen der du bor.

For liberale mennesker er det en selvfølge at unge mennesker skal kunne velge skole, uavhengig av hvor foreldre tilfeldig bor.

Bildet er tatt av Sasin Tipchai fra Pixabay

Er det ikke enda verre å ikke kunne velge hjemland?

Det samme argumentet som man bruker for å komme seg vekk fra hjembygda, er minst like gyldig når det gjelder muligheten til å komme seg bort fra et land. Det er mange plasser i verden der det er verre å være homo enn på Hamar.

Retten til å utvandre fra et land, bør være ganske selvsagt. Det finnes dog historiske eksempler på at dette ikke var lov, det mest kjente eksemplet er Berlinmuren (som jeg har skrevet om her og her).

Så mens venstresiden før var mot utvandring, så er høyresiden nå mot innvandring. Retten til å velge hjemland, krever imidlertid fri migrasjon som inkluderer både utvandring og innvandring.

For en stund siden holdt jeg et foredrag om innvandring og drev ganske omfattende research. Jeg fant da ut av familien til Anne Frank hadde forsøkt å utvandre til USA, men ble hindret av krig, en restriktiv innvandringspolitikk og byråkrati. Resultatet kjenne alle som har lest dagbøkene hennes.

Anne Franks familie forsøkte å utvandre fra Nederland.

Det er kanskje litt drøyt å trekke frem en slik sak fra historien, men det er også drøyt når det flyter lik i Middelhavet. Dette var mennesker som ofret alt for å komme seg vekk.

Motargumentet er at vi ikke kan ta imot alle som vil komme hit. Mennesker er imidlertid ikke pakker som man skal hente på posten. Dette handler ikke om å ta imot. Dette handler om et forbud mot å flytte fritt mellom land, omtrent som når man burer et menneske inne i en liten bygd og en nærskole. Bare mer alvorlig.

Slike forbud og reguleringer bør fjernes slik at mennesker kan kjøpe en flybillett og søke lykken der de måtte ønske, istedenfor å risikere livet i en usikker båt som er dyrere enn flyturen.

Fritt valg av hjemland bør være en viktig sak for alle som er opptatt av menneskers rett til å komme seg vekk fra der de er født.

Mest lest

Arrangementer