Debatt

Velsignelsen kunstig intelligens

Kunstig intelligens vil frigøre oss fra mange kjedelige oppgaver i fremtiden. Eller er du fornøyd med den gamle automatiske feilrettingen – eller snarere den automatiske feilgenereringen – som er dummere enn et brød, slik at den overhodet ikke skjønner at liten i ikke skal rettes til stor I konsekvent når du skriver norsk?

Var alt så meget bedre før?

Jeg tilhører ikke de fremste rekker blant evangelistene for et menneske- og teknologiskapt himmelrike på jord – eller snarere solsystemet, galaksen eller universet. De som kjenner litt til meg, kan fort få det inntrykket at hvis jeg skulle holde foredrag, måtte det være om at alt var bedre før. Og jeg spøker i visse lag om at jeg er transepoket, dvs. født i feil tidsalder.

Og ja, jeg kan sikkert komme opp med en lang liste over ting som var bedre før. En særdeles god kandidat for å havne øverst på en slik liste, er det offentliges omfang, rekkevidde og størrelse. Jeg er ikke blant dem som tror på at fremskrittet nærmest kommer automatisk av seg selv. Murray Rothbard hadde helt klart et poeng da han ville oppheve det tyvende århundre. Endring får vi uansett, men fremskritt må vi jobbe for. Jeg viet et helt underkapittel i introduksjonskapitlet i debattboken Grunnlov og frihet til spørsmålet om fremskritt.

Medisin, tannlegekunst, ingeniørkunst og videnskap og teknologi forøvrig har gitt oss mange fordeler og muligheter, selvom man selvsagt kan få mareritt og det som verre er, av det overvåkings- og militærteknologi har gitt oss.

Teknologi gir muligheter

Kunstig intelligens har hatt en rivende utvikling siden jeg selv skrev diplom-/hovedoppgave om bruk av maskinlæring til å forutsi utviklingen av hovedindeksen på Oslo Børs.

Skal vi se kunstig intelligens som en trussel som vil gjøre alle nær sagt arbeidsledige? Og som skal gjøre alle avhengige av såkalt borgerlønn? Eller skal vi se det som en mulighet for å bli frigjort fra kjedelige arbeidsoppgaver?

Hvor mange ganger har du ikke tenkt at du burde hatt en assistent til å ta seg av de mer administrative arbeidsoppgavene du har å gjøre? Hvis du f.eks. har mye du skulle ha lest, vil du ikke ha en assistent som kan gi deg tips slik at du slipper å lese overlappende og/eller overflødig informasjon? Hvis du skriver mye, ønsker du å bruke mye tid på korrekturlesning og annen finpussing? Eller vil du overlate det til maskiner?

Tanker om hjelp

Er det ikke en mulighet for at maskiner omsider kan ta over alt? Det er lite sannsynlig. Menneskeheten vil høyst sannsynlig finne på nye ting, slik at det blir uaktelt å ligge på sofaen eller stranden for hele menneskeheten.

Det er endel typer oppgaver maskiner er vesentlig bedre egnet til enn mennesker. La dem gjøre slike oppgaver, og så kan mennesker få gjøre mer av kreativt type arbeide. Det er nok av ting i denne verden som ikke blir gjort fordi man må prioritere. Vi kan gjøre flere av disse jo mer intelligente asistenter vi får.

Kunstig intelligens åpner en verden av muligheter.

Mest lest

Arrangementer