Debatt

Jeg tok en halv million fra de fattige

Rett før inngangen av 2020 skrev jeg hvordan jeg tok en million fra de fattige. Jeg fortsetter å ta. For systemet kaller meg idiot om jeg ikke gjør det. Jeg gikk på noen bommerter i år. Jeg solgte sent i koronaløpet og kjøpte meg inn når dollaren var på topp. Til tross for dette tjente jeg over en halv million i år også. Og jeg gjorde som politikerne sa. Når krisen kom lånte jeg mer. Under koronakrisa gikk jeg igjen til banken og jeg fikk utvidet huslånet med nok en million. Lånet ble som før hovedsaklig plassert på børsen.

For nå er det enda billigere å låne. Styringsrenten er på null og den skal i hvert fall ikke stige i 2021 sier de. Politikerne fortsetter med det magiske økonomiske virkemiddelet quantitative easing

Etter tre år på denne måten har jeg tjent mer enn mange andre klarer å spare til pensjonen selv. Ikke fordi jeg er så lur eller flink. Men fordi jeg bruker systemet slik politikerne vil. Systemet er råttent. Politikerne kaller de som sparer idioter. Lån penger og invester, ellers gir politikerne en del av sparepengene dine til Stray Spetalen og alle andre som følger rådene og investerer med lånte penger. Hvis du taper, er det ikke et problem. Du kan bare låne mer. Børsen vil snu til slutt, og politikerne finner opp mer penger til deg gratis.

Når jeg låner 1 million og investerer, er det som skjer at de blir skapt i en datamaskin med tillatelse fra sentralbanken. Pengene de skaper fantes ikke før jeg tok opp lån. De ble oppfunnet og pengemengden økte. *

Skjermdump fra Nordnet

Avkastning, over en halv million i 2020 til tross for en økonomisk kollaps og pandemi, er kun mulig fordi pengene jeg har investert ble funnet opp. Da pengene ble funnet opp, sank reallønnen til alle i Norge med noen fraksjoner av en promille, og verdiene på alle oppsparte ikke-investerte midler sank med samme promillen. Din bankkonto ble verdt bittelitt mindre, og du tjente bittelitt mindre. Familien som sparer til ny bolig så drømmen bli litt lengre unna. 

Lånepraksisen gjør også bankene ekstremt sårbare. En liten krise og bankene må få enda mer penger av staten for ikke å kollapse. Enkelte land som Sverige og Danmark, har nå negativ styringsrente. Bankene får i praksis betalt for å låne av staten.

When paper money systems begin to crack at the seams,
the run to gold could be explosive.

Harry Browne – Amerikansk presidentkandidat

I løpet av 2020 har gullprisen økt over 24% og Bitcoin har økt over 300%. Dette skjer ikke uten grunn. For kroner, dollar, euro, yuan mister mer og mer verdi. De blir svakere med hver eneste person som innser at man må låne. Ellers er man dum. Selv om mitt lån ikke påvirker stort, 1 million til er jo en dråpe i havet, blir det mye når flere og flere begynner å gjøre dette. Systemet oppfordrer til dette. Selv folk som ikke er klar over hva som skjer deltar.

I 2020 ble det enda verre. Helikopterpenger er blitt en realitet. I USA får alle sjekker fra myndighetene. I Norge blir det foreslått julegaver og feriepenger til permitterte, og det offentlige har forbud mot å permittere ansatte de ikke trenger. Pengene må komme fra et sted, og hvor kommer de fra når verden er i lockdown? De trykkes et eller annet sted. I Norge selger vi unna aksjer og valuta. I USA trykker de bare mer ved at staten gir lån til seg selv og finner opp mer penger. 

Dersom det gir mening å investere fremfor å betale ned lån, er det noe galt. Hvorfor låner banken da ut penger fremfor bare investere de selv? Det er fordi politikerne vet hvor dumt systemet er og har derfor laget reguleringer på hvem som får låne og hvor mye. Bankene får gavene fra staten, rentefritt lån, kun om de har en faktisk låntaker med sikring. Det hindrer alt fra å kollapse over natten. Men hvert år øker inflasjonen, og den spiser de fattige først. En som har spart 100 000 kroner i madrassen siden 1980 har mistet i snitt 3.5% av pengene hvert år.  Har man 100 000 i dag tilsvarer de bare 9 700 i 1967 kroner (året folketrygden ble etablert). Hvordan skal en fattig familie som sparer til egen leilighet, komme seg frem? Skal de risikere penger de ikke har råd til å tape, på børsen? Politikerne sier et klart ja. 

Hvorfor skal systemet være skapt slik at det lønner seg å gamble med andres penger? De som ikke har lån taper, for de finansierer lånene til investorer med sine sparepenger, og det er ønsket politikk. Politikere vil vi skal gjøre dette og alle fra Rødt til FrP støtter systemet. 

Det er faktisk bare et parti som vil avskaffe sentralbanken og slik tvungen gambling, og det er Liberalistene


Redaksjonen kjenner navnet på skribenten. Vedkommende ønsker å være anonym siden artikkelen inneholder detaljer om personlig økonomi.

* Det er gjort endringer i dette avsnittet.

Mest lest

Arrangementer