Magasin

Den svenske pandemiloven

Riksdagen vedtok den 9. januar en midlertidig pandemilov, begrensningsforordningen, som gir regjeringen økte fullmakter i bekjempelsen av corona.

Omsider fikk Sverige en pandemilov som begynte å gjelde den 10. januar, en liten rekord i svensk forvaltingshistorie. Med hjemmel i den nye loven kan regjeringen vedta bestemmelser om den såkalte begrensningsforordningen. Alle partier stemte for den nye loven utenom Sverigedemokraterna (SD) som avsto fra å stemme.

De borgerlige partiene og SD presset igjennom at rammede bedrifter skal få erstatning. Kommuner og lensstyrelser får også rett til å vedta lokale bestemmelser.

Den nye regjeringen Löfven oppstilt på Lejonbacken utenfor Stockholms slott den 21. januar 2019.
Den nye regjeringen Löfven oppstilt på Lejonbacken utenfor Stockholms slott den 21. januar 2019.
Frankie Fouganthin, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

For eksempel SL (Storstockholms Lokaltrafik), med blant annet T-banen i Stockholm, innfører økt anbefaling om å bruke munnbind i kollektivtrafikken. Munnbind-anbefalingen gjelder for rushtrafikk og lignende. Men de kan ikke bortvise personer uten munnbind i kollektivtrafikken, kun anbefale at individer bruker dem. Regjeringen var tidligere også inne på tanken om at kollektivtrafikkselskaper også skulle stå for munnbind til dem som ikke hadde dem, men dette forslaget falt raskt bort.

”Folkehelsemyndigheten har med hjemmel i begrensningsforordningen utarbeidet mer detaljerte forskrifter. For butikker, treningssentre og innendørs idrettsanlegg samt bad innebærer de nye reglene at det nå blir obligatorisk å beregne det maksimale antallet besøkende eller kunder som kan besøke lokalene samtidig. Maks-antallet skal dokumenteres, og kan ikke overskrides, og for besøkende skal det skiltes ved alle innganger hva maks-antallet er. Det skal tilbys mulighet til å vaske hendene, eller så skal det finnes hånddesinfeksjon.” (regjeringens pressemelding 8. januar 2021)

Regjeringen åpner også for å kunne bøtelegge aktører som ikke følger de nye reglene. Alt dette skal samordnes med lensstyrelsen.

At den allerede har hatt en effekt i hverdagen viste seg da jeg selv var og handlet denne uken. Jeg skulle bytte en lyspære i ovnen og gikk for å handle. Forretningen som er en kjent elektrokjede og har et lite lokale, tillot bare to personer å besøke lokalet samtidig. Det fungerte tross de nye reglene ganske bra.

Hvordan dette i praksis kommer til å følges opp for alle som ikke helt har mulighet til å begrense hvor mange kunder som kan besøke lokalet, er i dag uvisst.

Å både stenge ned biblioteker og begrense svømmehallers mulighet til å ta imot folk, selv det er i mine øyne en ganske tåpelig løsning, spesielt under en pandemi. Selv private sammenkomster skal reguleres – innenfor rammen av de nye bestemmelsene. Hvordan alt dette skal fungere i praksis er i skrivende stund ikke klarlagt.

Om man skal være litt mer realistisk om hvorfor denne loven kom først nå, har det i stor grad å gjøre med at regjeringen med Stefan Löfven i spissen må vise noe mer handlekraft enn den har gjort tidligere. Folkehelsemyndighetens (Fohm) utydelige og noe vinglete ”plan” har ikke latt seg gjennomføre.

I juletiden så flere sykehus og regioner en økning av smitten. Det at selv representanter for både regjeringen og en av våre mest beryktede generaldirektører i tillegg reiste på ferie utenlands, viste med tydelighet at man må handle eller i det minste gi inntrykk av at man tar pandemien på alvor.

Mest lest

Arrangementer