Magasin

Den dagen MAGA-verda storma Kongressen

Onsdag 6. januar var Senatet samla for å stadfeste valresultata frå delstatane. Trump hadde erklært valsiger valnatta og nytta sin presidentpreikestol dei neste to månadene til uriktig å hevde at valet hadde vorte stole frå han. Kampanjen hans hadde anlagt 62 søksmål i samanheng med valet. Dei hadde tapt 61. Dei var ikkje i stand til å bevise det påståtte valfusket.

Den 19. desember, seint på natta, om den fyrste Twitter-meldinga med datoen 6. januar. Meldinga blei avslutta med «Big protest in D.C. on January 6th. Be there, will be wild!»

Fleire av dei som har vorte arrestert etter at Kongressen vart storma seier at dei har gjort det på vegne av Trump. Dei har fått inntrykk av at dei hadde ein moglegheit til å endre utfallet av valet. Fleire har i etterkant uttrykt at dei har kjent seg villeia då dei oppdaga at stadfestinga av valresultatet primært er ein symbolsk prosedyre.

Det var ein kaotisk dag og det var vanskeleg å halde oversikt over kva som forgjekk om ein så på det i sanntid. I etterkant har ei rekke mediebedrifter har gjort ein kjempejobb med å pusle saman video og bilete dei har funnet på internettet, samtalar til naudtelefonar, politiprotokollar og anna materiale, for å gje eit tydelegare oversyn. Eg har valt ut dei to beste. Båe er laga av Wall Street Journal.

Den fyrste videoen visar kva som skjedde kor i sentrum den dagen. Den andre visar kva rolle den nasjonalistiske terrorgruppa Proud Boys spela då Kongressen vart storma. Eg vonar desse videoane kan medverke til å gje deg litt betre oversyn over kva som skjedde 6. januar og kven som var ansvarlig for valden.

Den fyrste videoen har fått ein aldersgrense av YouTube på grunn av valden. Derfor må du klikka på «Sjå på YouTube» for å spele han av.

Video Investigation: How a Pro-Trump Mob Overran Capitol Police | WSJ

Speletid er rundt 7 minutter.

Video Investigation: Proud Boys Were Key Instigators in Capitol Riot | WSJ

Speletid er rundt 12 minutter.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Fra arkivet

 • Bærekraftsmålene – rett til gratis helsestell?Bærekraftsmålene – rett til gratis helsestell?
  Bærekraftsmålene har vært omstridt i samfunnsdebatten. Hva er disse målene? Bør all form for fattigdom avskaffes? Hva med sult? Og hvordan er dette med helsetjenester? Første del i en artikkelserie på fire om FNs bærekraftsmål.
 • Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?
  Økonomisk vekst, sysselsetting, industrialisering, innovasjon og bosetning er del av bærekraftsmålene. Hva betyr det? Og hva med ulikhet og barnearbeide? Del 3 i en artikkelserie på fire om bærekraftsmålene.
 • 26 år med EU26 år med EU
  I november 1993 tok Maastricht-avtalen effekt og EU ble grunnlagt. Avtalen la til rette felles regler for økonomiene i Vest-Europa med en felles valuta.
 • Du og jeg husker feilDu og jeg husker feil
  Vi kan ikke stole på våre minner. Det skaper problemer og fører til konflikter.
 • Et korrumpert monopolEt korrumpert monopol
  Norsk Tipping har skaffet seg et monopol på gambling i Norge gjennom "bestikkelser" av idrett og kultur.
 • Fritt kjøtt!Fritt kjøtt!
  Labkjøtt. Kunstig kjøtt. Syntetisk kjøtt. In vitro-kjøtt. Alternativt kjøtt. Etisk kjøtt. Eller bare framtidens “kjøtt”?
 • Inflasjon og korrupsjon i massedemonstrasjonens tidInflasjon og korrupsjon i massedemonstrasjonens tid
  De siste månedene har sett voldsomme protester i Irak, Iran, Hong Kong, Bolivia, Chile og Venezuela. Demonstrantene har ulik overbevisning, men forenes i kravet om politiske reformer.