Nyheter

Tilbakegang for Netanyahu i Israel

Tirsdag 23. mars 2021 gikk velgerne i Israel til valgurnene for å velge de 120 representantene i parlamentet, det 24. Knesset i Staten Israels historie. 6,6 millioner stemmeberettigede hadde mulighet til å avlegge stemme i 13 000 valglokaler. 

Men israelske velgere er slitne. Selvsagt på grunn av Covid 19-pandemien som herjer hele verden, men like mye på grunn av landets svært kaotiske politiske situasjon. Dette er det 4. parlamentsvalget på 2 år. Årsaken er at det er nærmest totalt umulig å danne en stabil regjering.  

Valgkampen har i likhet med de foregående 3 valgkampene også denne gang utviklet seg til en folkeavstemning om sittende statsminister Benjamin Netanyahu skal fortsette som landets ubestridte politiske leder. Netanyahu er landets lengst regjerende statsminister. En politisk trollmann som har evner til å inngå politiske avtaler og kompromisser ingen andre politikere er i nærheten av å mestre. Han er like dominerende i israelsk politikk nå som den første statsminister David Ben-Gurion og den første og hittil eneste kvinnelige statsminister Golda Meir, var i sine glansdager. 

Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Roman Yanushevsky / Shutterstock.com

Dette er det 4. Knesset-valget på 2 år. Valgene til det 21. Knesset 9. april 2019, det 22. Knesset 17. september 2019 og det 23. Knesset 2. mars 2020 endte alle med tilnærmet dødt løp mellom blokkene. Når det gjelder blokker, er det ikke høyre-venstre akse som i norsk og europeisk politikk siden religiøse partier og allianser (Religious Zionist Party, Shas, United Torah Judaism), partier som representerer den arabiske befolkningen i Israel (Joint List, United Arab List) og et parti som primært representerer jøder fra det tidligere Sovjetunionen (Yisrael Beiteinu) også er representert i Knesset. Den primære forskjellen mellom blokkene er faktisk uenighet om hvem som skal være statsminister og veldig forenklet gjelder dette de som er for eller mot Netanyahu som statsminister.  

Det vises til tidligere artikkel publisert på Liberaleren om partier og politikere i Israel.

Her er de foreløpige valgresultatene vedrørende sammensetningen av det 24. Knesset fra den israelske valgkommisjonen.

PartiApril 2019Sept. 2019Mars 2020Etter splittelserValgresultat
Likud3533363730
Yesh AtidDel av B & WDel av B & WDel av B & W1618
Shas89999
Blue and White353333128
United Torah Judaism87777
Yamina7637
Israeli Labor Party6Del av Labor-GesherDel av Labor-Gesher27
New Hope2 (splittet fra Likud)6
Yisrael Beiteinu8776
Religious Zionist PartyDel av URWPDel av YaminaDel av Yamina26
Joint List1315116
Meretz4Del av Democratic UnionDel av Labor-Gesher45
United Arab ListDel av Joint ListDel av Joint ListDel av Joint List45
TelemDel av B & WDel av B & WDel av B & W3
Jewish HomeDel av URWPDel av YaminaDel av Yamina1

Min korte valganalyse er at det kommer til å ta noe tid før det endelige valgresultatet foreligger. Hvis valgresultatet ender med tilnærmet dødt løp mellom blokkene, som i israelsk politikk betyr de som er for og de som er imot fortsatt Netanyahu-ledet regjering, er det duket for partiledersamtaler med president Reuven Rivlin. Ingen bør avskrive muligheten for et 5. parlamentsvalg på 2 år i løpet av høsten.  Dessuten må man ikke glemme at det er svært stor sannsynlighet for at partigruppene og alliansene som nettopp er valgt inn i Knesset splittes slik det har skjedd i samtlige valgperioder i historien. Årsakene til dette er mange, men de vanligste er interne maktkamper og at den israelske staten er svært sjenerøs når det gjelder partistøtte og partifinansiering.

Et valgtrett folk kan dermed måtte gå til urnene enda en gang siden landets ledere viser seg ute av stand til å samarbeide og kompromisse.  

Mest lest

Arrangementer