Nyheter

34.000 hongkongere har søkt om britisk visum i 2021

I første kvartal av 2021 har Storbritannia mottatt hele 34.000 søknader om britisk visum fra Hong Kong, til sammenligning ble det kun mottatt 5.354 søknader fra EU. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Den enorme pågangen i 2021 skyldes et samspill av politiske faktorer i Hong Kong og Storbritannia. Kina innførte en nasjonal sikkerhetslov i 2020 som vil ramme ytringsfriheten til hongkongere og i praksis ødelegge selvstyret som har eksistert i lang tid, og som var en forutsetning for avtalen om at Hong Kong skulle tilbakeføres til Kina i 1997.

Demonstrasjon med britisk Hongkong-flagg. Foto: Wikipedia (Silvermetals) / CC BY-SA 3.0

Storbritannia svarte med å fremlegge et nytt skjema fra 31. januar som skal gi hongkongere muligheten til å søke visum og kvalifisere til britisk statsborgerskap. Nå som Storbritannia går ut av EU er de heller ikke lenger bundet av et felles regelverk for innvandring, og statsminister Boris Johnson har åpnet for flere faglærte innvandrere (skilled workers). Denne dreiningen slår positivt ut for hongkongerne, ettersom de generelt er et høyt utdannet folk som i mange tilfeller vil kvalifisere som faglærte arbeidere.

Hongkongere som skal søke om visum må ha et British National Overseas (BNO) pass, en spesialordning som ble laget før 1997. Nesten 3 millioner hongkogere har BNO-pass, og ettersom hongkongere med BNO-pass vil kunne ta med seg familiemedlemmer uten BNO-pass så er det forventet at 5.4 millioner, nesten 70% av hongkongerne vil kunne få tillatelse til å flytte til Storbritannia. Likevel tror den britiske regjeringen at bare noen få hundretusen vil flytte.

De økonomiske fordelene med en mer liberal innvandringspolitkk for faglærte hongkongere er store, og den økonomiske tankesmien Centre for Economics and Business Research (CEBR) anslår en økonomisk vekst på opptil 40 millioner britiske bund (475 millioner kroner) hvis 20% av hongkongerne som kvalifiserer til visum og statsborgerskap emigrerer til Storbritannia over 5 år. En såpass høy innvandring fra Hong Kong vil måtte medføre god integrering dersom ministerne skal klare å bevare den stabile tilstrømmen av mennesker.

Mest lest

Arrangementer