Nyheter

Ny regjering i Israel – uten Netanyahu

Israelsk politikk er ofte preget av tumulter, krangling, partisplittelser. De siste 2 årene har det også vært preget av nærmest konstant valgkamp.

Det vises her til de to tidligere artikler på Liberaleren Partier og politikere i Israel fra 16. mars og Tilbakegang for Netanyahu i Israel fra 25. mars.

Siden valget til det 24. Knesset tirsdag 23. mars har det vært intense forhandlinger mellom partiene med hensikt på å danne en ny regjering og dermed unngå enda et valg som ville vært det 5. valget på 2,5 år.

Sittende statsminister Benjamin Netanyahu var den første som fikk det formelle oppdraget å danne regjering av president Reuven Rivlin men nok en gang var han ute av stand til å få tilstrekkelig støtte i Knesset.

Dermed gikk regjeringsoppdraget til lederen for opposisjonen (Israel har i likhet med Storbritannia, Irland og tidligere britiske kolonier en offisiell opposisjonsleder) Yair Lapid. Lapid er leder for Yesh Atid.

Det ville tatt altfor lang tid å skrive en sammenfatning av alle samtalene mellom de forskjellige partiene og partilederne som artikkelforfatteren har fulgt gjennom daglig lesing av nettsidene til de israelske nyhetsmediene Haaretz, Jerusalem Post og Times of Israel. Disse nyhetsmediene har svært gode nettsider på engelsk med daglige oppdateringer av de politiske begivenhetene gjennom mengder av artikler.

Naftali Bennett. Foto: Gil Cohen Magen / Shutterstock.com

Søndag 13. juni ble det avholdt et møte i Knesset der 8 partier deltok. Selv i Israel som er velkjent for sine mange partier i Knesset og regjering, er dette historisk mange i en regjeringskoalisjon. Yamina under ledelse av Naftali Bennett, Yesh Atid under ledelse av Yair Lapid, New Hope under ledelse av Gideon Sa’ar, Labor under ledelse av Merev Michaeli, Meretz under ledelse av Nitzan Horowitz, United Arab List under ledelse av Mansour Abbas, Kahol Lavan (Blue And White) under ledelse av Benny Gantz og Yisrael Beitenu under ledelse av Avigdor Liberman har inngått signerte avtaler hvor de bekrefter at de skal samarbeide i en regjering. De har dermed unngå at landet fortsetter med det komplette kaoset som har eksistert i over 2 år.

I følge de formelle avtalene mellom de politiske partiene skal Yaminas leder Naftali Bennett være statsminister i 2 år med Yair Lapid som utenriksminister. Deretter vil Yair Lapid overta som statsminister i 2 år med Naftali Bennett som innenriksminister.

Yair Lapid. Foto: Roman Yanushevsky / Shutterstock.com

Dette innebærer på ingen som helst måte at Israel går inn i en tid med politisk stabiliet. Landet har siden uavhengigheten i 1948 hatt for vane å ha en mengde politiske partier i Knesset, og regjering med stadige partisplittelser og sammenslåinger. Godt hjulpet av en betydelig skare av narsissistiske politikere med et enormt markeringsbehov. Landets lykke har vært at en betydelig andel av disse politikerne også har besittet betydelig intelligens og evner i politisk håndverk.

I bakgrunnen lurer også den nettopp avgått statsminister Benjamin Netanyahu som er landets lengst sittende statsminister. Først fra 1996-1999 og deretter siden 2009. Han er fortsatt den ubestridte leder for det største partiet i Knesset, Likud, og har de siste ukene nærmest overgått den 45 presidenten i USA, som tapte valget i 2020, i å være en dårlig taper med stadig mer hatske personangrep på sine politiske motstandere.

De som er interessert i å følge den politiske utviklingen i Israel, arbeidet til det 24. Knesset og den 36. regjeringen anbefales fra artikkelforfatterens side å følge med på nyhetsmedier nevnt og lenket til ovenfor og Knessets engelske nettsider.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer