Kommentar

Hva tenker russerne om krigen?

Putin og Kreml har et stålgrep på informasjonsflyten innenfor de russiske grensene. Den jevne russer får det meste av sin informasjon gjennom offentlig skattefinansiert skole og undervisningsektor, samt gjennom statskontrollerte russiske aviser, radio og TV-kanaler.

Den russiske staten har faktisk et eget føderalt byrå (Roskomnadzor) som har ansvaret for å beskytte den russiske befolkningen mot det Kreml vuderer som falske nyheter. Og i følge det russiske levadasenteret, så er 60% av russerne for sensur på internett, og ønsket om sensur i befolkningen er voksende. I følge newsru.com så støtter hele 58% av russerne idéen om en fullstendig nedstengning av Internett dersom en nasjonal trussel oppstår eller om det er fare for masseprotester.

Apropos Roskomnadzor og nyheter: En interessant nyhet som ble publisert 10. mars, hevder at den anonyme hackergruppen Anonymous har klart å få tilgang på dette russiske føderale byråets database, og lekket hele 360 000 filer derfra. Om du ønsker du å laste ned disse filene, kan du gå denne siden, og laste den ned med en torrent-klient. For eksempel uTorrent.

Her kommer det frem at Roskomnadzor har gitt instrukser om hva som kan skrives, samt gitt ordre til russiske medieselskaper om å slette nyheter som omtaler Russlands «militære spesialoperasjon» som en «invasjon av Ukraina». Som en respons på Facebooks faktasjekking knyttet til Russlands påstander om krigen, begynte Roskomnadzor å begrense tilgang til Facebook før de omsider blokkerte all tilgang til nettsidene.

Kort tid etter krigen startet, vedtok Dumaen en lov som gir opp til 15 år i fengsel for å lage «falske» nyheter om krigen eller spre informasjon som setter militæret i et dårlig lys.

Mange journalister har flyktet fra landet. Den eneste uavhengige mediebedriften som fortsatt holder åpent er Nobel-prisvinneren Novaya Gazeta, som har avpublisert en rekke artikler.

Intervju med vanlige russere utenfor Moskva

I begynnelsen av mars, en uke etter krigen startet, intervjuet en reporter fra ABC News folk utenfor Moskva for å høre hva folk tenkte om krigen der.

Denne reportasjen ble publisert 3. mars, én uke etter Putin invaderte Ukraina.

De ble spurt om hva de mente om Ukraina og den krigen som foregikk der nå. Det de fleste svarte var først at de elsker Ukraina, og at de elsker det ukrainske folket. Deretter forklarte de at de oppfatter Putin som en frigjører som frigjører folk der fra nazismen og fascismen som de mener har fått sterkt fotfeste i Ukraina.

Mange russere har en forståelse av at Putin og russisk millitære redder ukrainerne fra folkemord. Det er vanskelig å si hvor mange som har denne oppfatningen, men det er nok en veldig vanlig oppfatning, ettersom dette er hva alle russere får høre gjennom russiske varianter av NRK statskanalen.

Disse russerne fikk også spørsmål om de var bekymret for at Russland nå blir avskåret fra resten av verden, og ende opp som sovjetunionen i sin tid. Men nei, de var overhodet ikke bekymret over det. De ønsket et slikt scenario velkommen.

To russiske meningsmålinger viser at to av tre russere støtter Kremls krig i Ukraina. Det er stor usikkerhet knyttet til disse tallene, siden Putin har så sterk kontroll på hvilke nyheter som får publiseres.

Imidlertid tyder tidligere undersøkelser likevel på at et stort antall russere så absolutt er støtter «den millitære spesialoperasjonen«, som russiske myndigheter kaller det, mest sannsynlig på grunn av statens presentasjon av hendelsesforløpet som ledet opp til konflikten.

Russisk propaganda

Den russiske propagandaen baserer seg selvsagt på det Putin har sagt, og vinkler alle nyhetene sine i tråd med det.

Putin har fremmet følgende påstander:

  1. Ukraina er ikke et legitimt land (han påstår at Russland grunnla Ukraina, og at Ukraina bør være under Russisk kontroll, blant annet fordi de er «ett folk»).
  2. Ukraina har blitt kapret av vesten (Han vinkler det i retning av at Vesten bruker Ukraina for å komme nærmere/omringe Russland og Putin).
  3. Putin hevder at vesten derfor har sørget for å ordne med en regjering i Ukraina som de har full kontroll over (kan styre og bestemme over). Han hevder også blant annet at Ukrainas president, Volodymyr Oleksandrovych Zelenskyy, er nynazist, kriminell og narkoman.

Disse tre punktene beskriver i all hovedsak Putins propaganda.

Han hevder at målet ikke er å ta over Ukraina, men beskytte sine brødre og naboer, med deres felles historie og kultur som utgangspunkt. Basert på disse tre punktene ovenfor gir Putin russerne inntrykk av at han kun gir Ukraina en hjelpende hånd. Dette for å unngå at Ukraina blir tatt over av vestlige styresmakter og blir utsatt for et naziherredømme.

Det høres selvsagt ganske latterlig ut, og ikke overaskende så har ikke denne forståelsen slått rot utenfor Putins publikum. Resten av verden ser på Ukraina som et eget uavhengig land, med en lovlig og demokratisk valgt regjering/myndighet.

Nynazister / ekstreme nasjonalister

Det finnes nynazister i Ukraina, og det kan man få et innblikk i, i videoen under her. Den viser oss Azov bataljonen som nå er med å kjempe mot Putins hær.

Men du finner individer med slike avskyelige holdninger i alle land. Det legitimerer ikke en massiv invasjon og voldsom bombing av fredlige uskyldige menneskers hjem. Det legitimerer på ingen måte den sorten krigføring som Putin nå har satt i gang nå mot Ukraina.

Min venn fikk hjemmet sitt bombardert av Putins bombefly

Min venn Jan Arild, som flyttet til Ukraina for rundt et år siden, befant seg plutselig i den (krigs)situasjonen at han måtte måtte flykte for harde livet. Hjemmet hans ble bombardert av Putins millitære styrker.

Han holdt sine venner oppdatert i en gruppechat hvor han blant annet hevdet at Putins styrker målrettet gikk etter sivile mål. Lite hyggelig opplevelse fikk jeg høre… Han klarte heldigvis å flykte til Romania, hvor han ble godt ivaretatt av folk der (fikk mat og drikke, og husly for natten). Etter en stund der vendte han nesen hjem til Ålesund. Til gode gamle og trygge Norge.

Når det kommer til påstanden om at russere gikk etter sivile mål, beskylder imidlertid russisk kontrollerte medier de Ukrainske militære styrkene for å bruke sivile som menneskelige skjold. Blant annet påstår mediene at den nazistiske azov bataljonen brukte tomme barnesykehus som millitærbaser.

I følge en annen artikkel jeg leste i russisk media (oversatt med google oversetter) mener en russisk statsviter at Vesten ønsker å ødelegge Russland og russere, og at dette er den siste krigen… skremmende lesning!

Putin og Russland har tapt informasjonskrigen

Hvordan har Putin egentlig tapt informasjonskrigen? De er jo så gode på å feilinformere?
Noen bøker jeg har satt opp på leselisten min i den forbindelse er: «The Invention of Russia: The Rise of Putin and the Age of Fake News», «Disinformation: Former Spy Chief Reveals Secret Strategies for Undermining Freedom Attacking Religion and Promoting Terrorism» og How to Lose the Information War: Russia, Fake News, and the Future of Conflict.

To kampanjer: nasjonal og Internasjonal

Når det kommer til den internasjonale kampanjen, så har Putin tapt i svært stor grad. Vesten kjøper rett og slett ikke hans versjon om en liten millitær spesialoperasjon i Ukraina for å få bukt med et naziregime i Kiev. Istedet ser man stort sett hele vesten sympatiserer med Ukraina.

Dette reflekteres i FN hvor et overveldende flertall av medlemslandene stemte for å fordømme Russlands angrep. De eneste landene som stemte i mot var: Russland, Hviterussland, Syria, Nord-Korea og Eritrea. Kina stilte seg nøytral.

Hovedgrunnen til at de tapte informasjonskrigen, var at vesten, og da særlig USA, har kjempet en særdeles vellykket informasjonskrig, helt intill det russiske angrepet fant sted. Deklassifisering av informasjon i sanntid, for å motvirke Putins narrativ. Vestlig etteretning advarte måneder tidligere om en kommende russisk invasjon. Så når Putin benektet disse påstandene, så ødela det russisk kredibilitet når han faktisk gjorde det likevel. Han satset på sitt narativ om å «avnazifisere» Ukraina, i stedet for å finne opp en ny unnskyldning.

Siden krigen startet, har Ukraina også ført sin egen informasjonskrig. Den har vært vannvittig effektiv.
Sosiale medier har blitt oversvømmet med videoer av Zelenskyy, samt historier av heltemodige gjerninger begått av Ukrainske styrker, samt historier om grusom ondskap fra Russiske styrker. Slagord som: «I need ammunition, not a ride», og «Go f**k yourself, russian warship» er kjent verden over.

Russland har ikke vært i stand til å lage slike slagord, fordi så få tror på Putins vinkling.

Når det kommer til den nasjonale kampanjen så har Putin og hans medsammensvorne lykkes bedre. Den siste målingen vi har på dette, er utført av Levada Centre, og den viser at rundt 60% av alle russerne oppfatter det slik at USA og NATO-land er årsaken til eskaleringen i den østlige delen av Ukraina. Disse målingene sier ikke så mye om hvor mange som er i mot krigen, av en eller annen grunn, men det er en betydelig del av Russerne det også, til tross for myndighetenes sterke grep om media.

Putin har i tillegg slått ytterligere ned på media, og stengt ned en hel drøss med uavhengige nyhetsmedier. I tillegg utfører politiet stikkprøvekontroller av telefonene til folk hvor de krever å se folks private meldinger. Til tross for dette, har vi ikke sett den enstemmigheten hos befolkningen som Putin er blitt vant med. Over hele Russland har det vært store anti-krigs demonstrasjoner. Søndag den 27 februar alene ble det arrestert 4500 demonstranter, i mer enn 50 byer over hele Russland. Nå er over 11 000 russere arrestert.

Mens Putin kanskje har overbevist flertallet om en «rettferdig krig», så gjelder nok ikke dette yngre utdannede russere, som er mindre påvirket av russisk statlig media, og som som har forlatt landet i hopetall.

Meningsmålinger som ble foretatt mellom 17-21 februar, altså uken før invasjonen, viste at 43% av russere mellom 18 og 24 år, allerede da ønsket å forlate landet. 44% av økonomiske grunner, og krigen har dramatisk akselerert denne trenden. I dag er flyturer ut av Russland mer enn ti ganger dyrere enn normalt.

Tog fra St. Petersburg til Helsingfors, som vanligvis er relativt tomme, har siden den 27 februar vært pakket full av russere som ønsker seg vekk.

Dette en massiv hjerneflukt av de som er mest økonomisk lønnsomme for russisk økonomi. Og om man ser dette i sammenheng med den økonomien som Russland står ovenfor i dag, er dette noe Russland ikke egentlig har råd til.

I tillegg til massive protester i gatene som videoen under illustrerer godt, så ser vi også russiske millitærtropper som overgir seg og saboterer egne millitære kjøretøy.

Så mens Putin kanskje har kontrollen over informasjonsflyten innad i landet, så har det vært en enorm utflytting siden invasjonen begynte. Det burde bekymre Putin.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer