Magasin

The Batman

Filmen the Batman er enda en filmatisering av Batman, DC-forlagets nest mest kjente superhelt. Denne gangen i et av de bokstavelig talt mørkeste Gothamene vi har sett hittil – det regner konstant i filmen, og døden kaster lange skygger.

Byen Gotham rystes midt i borgemestervalget av et brutalt mord på en av kandidatene. Gotham-politiet begynner etterforskningen, og en ny, tidligere ukjent forbryter ved navn The Riddler innrømmer mordet, og antyder at flere mord er i vente. Saken med The Riddlers mordplaner blir en hard nøtt å knekke for Batman og overbetjent Gordon. De nøye planlagte mordene på fremstående personer i Gothams makthavende og velstående elite leder sågar tilbake til familien Wayne. Også Catwoman og Oz/Penguin er blant de som spiller en rolle i filmen.

Matt Reeves’ Gotham er en av de bedre filmene basert på flere kjente Batman-historier som for oss serielesere regnes som klassikere, blant annet «Year One», «The Long Halloween», og delvis også «The Court of Owls»-serien. Matt Reeves har til forskjell fra tidligere versjoner også skrevet inn at Bruce Wayne er i slekt med familien Arkham, kjent for det beryktede Arkham Asylum, der grunnleggeren var Dr. Amadeus Arkham.

Det er et langt hopp fra TV-serien Batman med Adam West til denne filmatiseringen av Batman-sagaen med Emo-Bruce Wayne spilt av Robert Pattinson.

For hver tid har sin egen Batman-tolkning, og tiden er moden for en enda mørkere Batman, eller The Dark Knight, som Frank Miller skapte med sin kritikerroste The Dark Knight-serie som kom på slutten av 80-tallet.

I Frank Millers Gotham er det nok en gang de kriminelle gjengene som styrer byen, da Batman har vært ute av bildet i mange år. En av gjengene ved navn Mutantene er mistenkelig lik en av de gjengene som herjer i Matt Reeves’ tolkning, en klar referanse til den klassiske serien.

Regissøren Christopher Nolans Batman-trilogi er etter min mening fortsatt en av de bedre tolkningene av Batman som har blitt laget for kinolerretet. De delte meningene om Ben Affleck som Batman nå de seneste årene mener jeg er noe misvisende, i og med at Ben Affleck overtok rollen etter en så populær filmatisering som Christopher Nolans. Selv mener jeg at han leverte godt til tross for den tunge motbakken.


The Batman
Regissør: Matt Reeves
Medvirkende: Robert Pattinson, Paul Dano, Andy Serkin, Jeffrey Wright, John Turturro, Peter Sarsgaard, Colin Farrell, Zoë Kravitz med fler

Mest lest

Arrangementer