Kommentar

Redaksjonsmedlem: -Solvik, er du i utlandet?

Søndag 1. pinsedag la jeg ut en video på en gruppe Liberalerens redaksjon har på internett. I videoen kunne redaksjonsmedlemmene se meg gå på en veg, i shorts og med teksten: –Sånn er det å gå på butikken, over 100 m2.

Redaksjonsmedlem Lene Johansen responderte raskt: Solvik, er du i utlandet?

Døgnåpent supermarked. Foto: Sebastian Damgaard

I Norge skal butikker være stengt på helligdager. Det er noen unntak i Lov om helligdager og helligdagsfred. Ett av unntakene er turiststedene, fastsatt av fylkesmenn eller statsforvaltere.

Fylkesmannen i Finnmark fastsatte Honningsvåg og Nordkapp til turiststeder i 1999. Forskriften viser til unntak i åpningstidsloven § 2, en lov som ble opphevet 1. april 2003.

Statsforvalteren for Troms og Finnmark kunne med fordel oppdatert forskriften, slik at den er i tråd med Lov om helligdager og helligdagsfred; selv om det kan medføre innstramninger på Magerøya. Å bli definert som turiststed er vanskelig, selv om det er en del steder i Norge med denne statusen. I fjor godkjente Statsforvalteren i nord Stonglandseidet og Skaland som turiststeder, men flere av stedene Senja kommune søkte om ble avslått. I Norges nordligste fylke er det kun Honningsvåg, Nordkapp, Stonglandseidet og Skaland som har statusen som gir rett til åpne butikker på helligdager.

Det var i pinsen debatt i Nordkapp om butikker kan holde åpen i denne høytiden, men de fleste kom frem til at Lov om helligdager og helligdagsfred gir rett til dette.

Elendig politisk håndverk

Under Solberg-regjeringen var det flere initiativ for endringer av lovverket, slik at butikker fikk bestemme egne åpningstider i tråd med liberalistiske ønsker. De første fire årene hadde Høyre, FrP og Venstre flertallet uten KrF og kunne kjørt saken igjennom i Stortinget. Dette skjedde ikke. De siste fire årene måtte de tre partiene ha støtte fra KrF, noe som var utenkelig. Dermed har vi fortsatt Lov om helligdager og helligdagsfred, med Brustad-bu, turiststeder og noen andre unntak.

At Høyre, FrP og Venstre ikke sørget for lovendring, er elendig. Det er dårlig politisk håndverk av tre politiske parti som bør innta liberale standpunkt.

I formålet til Lov om helligdager og helligdagsfred, står det at for å verne om det gudstjenestelige liv og den alminnelige fred på helligdager og for å gi høytiden ro og verdighet, skal det være helligdagsfred i samsvar med reglene i denne lov. På dette politikkområdet blandet Stortinget politikk og religion. Det bør ikke skje i et såkalt liberalt samfunn!

Om loven blir endret i inneværende periode? Utenkelig! Fagbevegelsen, idrettsbevegelsen og kirken har for stor innflytelse på Stortingets flertall.

Entrecôte

Å handle i en stor butikk på en helligdag er en god opplevelse. Det er få kunder, og dermed tid til å snakke med betjeningen og studere vareutvalget. Jeg kjøpte entrecôte, sopp og fersk salat. Jeg er heldig sammenlignet med store deler av Norge, heldig som bor i en kommune som er definert som et turiststed.

Det finnes trolig store butikker som holder åpen på helligdager i kommuner uten statusen turiststed. De bryter loven, men det er lovbrudd uten ofre. Å selge og kjøpe produkter med fravær av tvang, bør markedet regulere, altså valg tatt av hver enkelt av oss.

Mest lest

Arrangementer