Kommentar

Amerikansk gründer kastes ut av Norge

Saken er et godt eksempel på at en restriktiv innvandringspolitikk er planøkonomi og at den ikke virker.

TV2 Nyheter skriver om Jessicas norske drøm ble et mareritt. Jessica Prieto fra USA brukte imidlertid mer tid på oppstarten av eget firma enn norsk innvandringsbyråkrati og kastes derfor ut av landet.

Det er selvsagt skammelig at mennesker plasseres i en celle på politihuset og utvises fra landet i to år når de ikke har gjort noe annet enn å leve et fredelig og produktivt liv. Saken illustrerer imidlertid et annet viktig poeng.

Et av argumentene mot innvandring er at innvandring er ulønnsomt, men så legges det gjerne til at Norge selvsagt kan ta imot lønnsomme innvandrere. Sistnevnte er ofte vikarierende argument fordi man ikke vil ha inn enkelte utlendinger man ikke liker. Samtidig er det nok endel som faktisk er opptatt av dette på rent økonomisk grunnlag.

Dette minner meg om fortidens tro på planøkonomi. Det var bedre at man satset på det landet egentlig trengte av bedrifter og produksjon istedenfor å overlate ting til markedets kaos. Det er akkurat den samme troen på byråkratiet og politikken som ligger bak en restriktiv innvandringspolitikk. Man forestiller seg at noen – det vil egentlig ofte si en selv – kan gjøre bedre og klokere valg enn mennesker kan selv. Gud forby hvis alle og enhver kan starte en bedrift eller innvandre uten at en selv kan godkjenne om dette er bra.

Det man glemmer er at politikk administreres av i beste fall firkantede kompetente byråkrater og i verste fall fullstendig inkompetente byråkrater. Hva slags mennesker er det som ønsker å sitte på et kontor og bestemme hvem som skal få lov til å bo i Norge? Neppe de som har best vurderingsevner når det gjelder lønnsomhet og fremtidige muligheter. Resultatet er ufrihet og merkelige avgjørelser.

Det er rett og slett bedre å overlate avgjørelsen om entreprenørskap og migrasjon til det enkelte menneskes ønske om å søke lykken, fremfor å overlate dette til et administrativt byråkrati. På overflaten virker markedet mer kaotisk enn planlagt politikk, men skinnet bedrar.

Jessica bør få lov til å søke lykken i Norge!

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer