Magasin

For All Mankind

Apple TV
2019–

I den alternativhistoriske serien om ”For All Mankind” som nå er inne i sin fjerde sesong, har mennesker etablert seg på planeten Mars.

I en verden der Sovjetunionen var først på månen, og i år 2003 fortsatt ikke har kollapset, kjemper menneskeheten og USA videre for å utforske og kolonisere rommet.

Edward Baldwin (Joel Kinnaman), en veteran fra Koreakrigen som har vært med fra begynnelsen, er ved hjelp av litt halvdårlig sminke tilbake som en aldrende astronaut av den gamle skolen.

Serien har siden starten vært en skildring av det interne byråkratiet i NASA, som ledes av Margo Madison (Wrenn Schmidt) og er en av verdens viktigste etater. NASA har en base på månen ved navn Jamestown etter at det ble funnet store reserver med vann der, noe som senere førte til politiske problemer med Sovjetunionen. Margo Madison flykter senere vanæret og spionmistenkt til Sovjetunionen og lever et tilsynelatende anonymt liv i Moskva.

Ted Kennedy overlevde sitt politiske selvmord i Chappaquiddick 1969 og blir kort tid etter valgt til president når han vinner mot den sittende presidenten Richard Nixon. Vietnamkrigen avsluttes noe tidligere i 1970 av USA, da ledelsen innser at krigen ikke er mulig å vinne. En litt mindre hendelse inntreffer også da John Lennon overlever mordforsøket på ham i 1980, og paret Hillary og Bill Clinton skiller seg.

Tidsånden som går fra 60-tallets urokkelige optimisme til dagens mer komplekse verden skildres godt, samt da verden i noen dager på begynnelsen av 80-tallet sto på randen av atomkrig mellom de to store supermaktene. På begynnelsen av 90-tallet etableres den første basen på Mars, da selv Nord-Korea er involvert i romkappløpet. Happy Valley-basen på Mars blir også et første steg på veien til å utvinne ressurser fra asteroider når den fjerde sesongen begynner.

Til tross for en del mangler er serien en av de mest severdige alternativhistoriske seriene som går på TV og strømmetjenester akkurat nå. Jeg forventer intet mindre av produsenten Ronald D. Moore (Battlestar Galactica, Outlander og Star Trek).

En svært interessant diskusjon som tas opp i serien er om det er staten eller markedet som skal erobre rommet. Et spørsmål som nå er aktuelt igjen, tross at vi ikke har kommet like langt i utviklingen. Det er et spørsmål som både er interessant fra et kommersielt og statsvitenskapelig perspektiv, og er helt klart et spørsmål for fremtiden som det er verdt å fundere over.

Dessverre er serien litt for naiv i sin fremstilling av hvor korrupt det sovjetiske samfunnssystemet var, noe som drar ned vurderingen av serien. Forklaringsmodellen for hvordan Sovjetunionen skulle ha klart seg som en økonomisk supermakt såpass lenge som til det 21. århundre faller på sin egen urimelighet.

Den endelige konklusjonen er imidlertid at dette er en av de mer severdige Science Fiction-seriene som er å se akkurat nå. Jeg skulle ønske at flere streamingplattformer var mer ambisiøse i sine forsøk.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer