Kommentar

Selvfølgelig bør kvinner ha stemmerett

Det er faktisk viktigere enn noensinne at kvinner har stemmerett. Bakgrunnen for denne artikkelen er Petter Holones provoserende debattinnlegg i går med tittelen «Kvinner burde ikke ha stemmerett». Vel, han argumenterer egentlig ikke mot kvinnelig stemmerett, men mer mot flertallets rett til å bestemme rent generelt siden de bestemmer så mye dumt ut fra for eksempel følelser.

Det er korrekt at det finnes gode argumenter mot demokratiet, slik jeg blant annet skriver om i denne artikkelen fra 2005. Demokratiet har mange feil, inkludert at flertallet kan gjøre fæle ting, og ofte gjør det. Det er liten tvil om at det ikke er bra å få ting under «demokratisk kontroll«. Det er nytale for at din frihet fjernes til fordel for politisk kontroll over ditt liv.

Hva er det da som gjør at jeg ikke bare mener at kvinners stemmerett, men at demokratiet som sådan, er viktig og bra?

Demokratiske valg er viktige

Det er utrolig lett å se for seg et perfekt alternativ. Det liberale utopia. I virkelighetens verden er det imidlertid slik at endringer kan være positive eller negative. Selv om noe er fullt av feil og mangler, så er det ikke gitt at alternativet blir bedre. Norge og verden er ikke stappfull av mennesker som ønsker seg vårt liberale drømmesamfunn. Selv om jeg og mange andre jobber hardt for å utbre de liberale ideene, så er det langt igjen. Autoritære tanker, og det som verre er, har mye mer utbredelse.

Det eksisterer en omfattende forakt for slike ting som rettsstaten og liberale institusjoner i store deler av det politiske landskapet. Russland er en totalitær svinesti. Kina er ikke bedre. Det er stor passiv støtte til Russlands angrepskrig mot Ukraina, sist fra paven. Nå har riktignok den katolske kirken aldri vært noe liberalt fyrtårn, men det passer bare inn i det mønsteret jeg vil ha frem. Betydelige deler av de tidligere kommuniststatene i Øst-Europa har falt inn i et ideologisk mørke. I USA prøvde den forrige presidenten å beholde makten gjennom forsøk på statskupp etter å ha tapt et valg, og det virker ikke som om det bekymrer velgerne «over there».

Forståelse for verdien av liberale institusjoner som et forsvarsverk mot autoritære tendenser, er svært liten hos de aller fleste.

Det at man har demokratiske valg som respekteres, med allmenn stemmerett, er en del av disse institusjonene. Ikke fordi det er perfekt, men fordi det er betydelig bedre enn det mest realistiske alternativet.

Liberalere må holde to tanker i hodet samtidig. Det er viktig at vi presenterer bedre alternativer enn det bestående. På alle områder. Reflektert, kunnskapsbasert, ideologisk og med en solid dose deilig liberal magefølelse. Samtidig så bør vi være bevisst på at det samfunnet vi lever i, historisk og geografisk, er noe av det frieste og beste menneskeheten har opplevd. Vår kritikk av det eksisterende samfunnet må aldri bidra til å bane veien for autoritære og totalitære samfunn.

Dette er det spesielt viktig å være oppmerksom på for mennesker som setter frihet over demokratiet, og det gjør liberalere. Vi må ikke la oss friste av demagoger som lover oss frihet i bytte med at de liberale institusjoner forsvinner. Det er sjelden de gode som vinner i slike situasjoner, selv om det er fristende å tro det.

Mest lest

Arrangementer